DVD: Goede Tijden, Slechte Tijden - Seizoen 1



In 1990, een jaar na de lancering van de commerciele zender RTL4, kreeg Nederland voor het eerst een soap te zien van vaderlandse bodem. Goede Tijden, Slechte Tijden is afgeleid van de Australische soap The Restless Years en het eerste jaar werd de set zelfs geheel bestuurd door de Australische regie. De serie is nog steeds elke werkdag (behalve in de zomer) te zien op RTL4 en zodoende zijn er inmiddels al meer dan 3000 afleveringen uitgezonden. Sinds kort is het hele eerste seizoen op dvd verschenen.



Voor wie recent nog eens een aflevering of fragment uit het eerste seizoen heeft gezien, is het duidelijk dat de serie zich in positieve zin heeft ontwikkeld. In het eerste seizoen bestond de cast voor een groot deel uit onervaren jonge acteurs en ook de beeldkwaliteit liet nog wel eens te wensen over. De cast moest werken met de vertaalde Australische scripts en had zelf weinig invloed op hun rol, maar desalniettemin werd de serie al snel een doorslaand succes. De acteurs van het eerste uur zijn nu bijna allemaal uitgegroeid tot de meest bekende van het land en een enkeling, Reinout Oerlemans met zijn bedrijf Eyeworks, is zelfs een van de meest belangrijke personen in het medialandschap geworden.



De prachtig uitgevoerde box van het eerste seizoen van Goede Tijden, Slechte Tijden, ziet eruit als een soort schoenendoos met fotootjes en versierselen die met de serie te maken hebben. Omdat het eerste seizoen al uit 195 afleveringen bestaat, bevat de box 20 discs. Jammer genoeg zijn er geen extra's te vinden op de schijfjes, maar op zich bevat de box al genoeg beeldmateriaal om je eventjes zoet te houden. Maar liefst 80 uur aan afleveringen, dat is natuurlijk een flinke zit. Voor de liefhebber van de Nederlandse oersoap is dat natuurlijk geen straf, maar deze zal zich eerst moeten realiseren dat GTST van toen iets anders is dan van nu. Reinoet Oerlemans en Antonie Kamerling als schuchtere tieners, maar ook acteurs die nog steeds in de serie meespelen of hun comeback hebben gemaakt. Jette van der Meij, Wilbert Gieske, Bartho Braat, Wik Jongsma en Inge Ipenburg waren zowel in het eerste seizoen als in het afgelopen jaar nog te zien in de serie. Andere bekende namen die al in het eerste uur meespeelden waren bijvoorbeeld Isa Hoes, Rick Engelkes, Casper van Bohemen en de recent overleden Frédérique Huydts.



De verhaallijnen in het eerste seizoen lijken voor geen meter op de huidige verwikkelingen. Tuurlijk, Goede Tijden, Slechte Tijden speelt zich nog steeds af in het niet bestaande Meerdijk, maar qua opzet is er wel veel veranderd. De afgelopen jaren ligt de focus meer en meer op families (Alberts, Fischer, Sanders) en is er meer ruimte voor onwaarschijnlijke gebeurtenissen (zoals een ingevroren lijk, geesten en medische wonders). In het eerste seizoen is er bijvoorbeeld ook aandacht voor de ontwikkelingen op de school waar de tieners hun lessen volgen; de laatste jaren komt dat nauwelijks meer voor. Één ding is er echter niet veranderd: de firma list en bedrog maakt woekerwinsten en zo'n beetje iedereen piest wel eens buiten de spreekwoordelijke pot. Vaak hoor je kritiek over de kwaliteit van de serie; mensen vinden het niveau te laag of klagen over de knulligheid, maar daar zit toch een zeker gebrek aan inlevingsvermogen achter. Goede Tijden, Slechte Tijden is niet voor niets één van de best bekeken programma's van Nederland en kent een trouwe schare kijkers. Je moet gewoon geen hoogdravend drama of briljant acteerwerk verwachten, dan is Goede Tijden, Slechte Tijden prima te pruimen, want er gebeurt elke keer wel wat in Meerdijk! In 1995 werd de serie zelfs bekroond met de Televizier-ring voor het beste programma.



Het is waarschijnlijk een primeur dat een volledig seizoen van een dagelijkse soapserie op dvd verschijnt. Een flinke box met maar liefst 20 discs, elk in hun eigen doosje en dat dan weer verzameld in een soort stevige schoenendoos. Meer dan 80 uur in 195 afleveringen is een flinke zit, maar voor de fans is het een feest der herkenning. Nostalgie ten top, maar jammer genoeg is de kwaliteit niet altijd even hoog. De serie is dan natuurlijk ook al 16 jaar oud en werd met een vrij laag budget gemaakt. Bij de eerste leveringen van de box bleek er een fout op de derde disc te staan, waardoor aflevering 24 niet afgespeeld kon worden, maar de boxen die nu in de winkel liggen hebben deze fout gelukkig niet. De adviesprijs van de box is 89,95 euro, maar is al gesignaleerd voor minder dan 70 euro; wat aan de dure kant voor een release, maar je krijgt er natuurlijk flink wat voor terug. Jammer dat er geen extra materiaal op de discs te vinden is, maar uiteindelijk draait het toch om de serie zelf. Wat dat betreft is deze release voor de echte fans niet te missen en een echt hebbeding.


Label: Bridge Entertainment Releasedatum: 10 oktober 2006 Kijkwijzer: Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!

Let op! Alleen deze week geeft FOK! twee keer het hele eerste seizoen van Goede Tijden, Slechte Tijden weg op DVD! Kans maken op deze prijs?
Ga dan naar de prijsvraag: http://frontpage.fok.nl/prijsvraag.fok/468