DVD: Due South - de pilot

Een opmerkelijke tegenstelling, dat is de basis van de Amerikaanse serie Due South. Aan de ene kant de beleefde, oprechte en volhoudende Canadese mountie Benton Fraser, en aan de andere kant zijn rauwe regels overtredende Amerikaanse partner Ray Vecchio. Samen bevechten ze de misdaad in Chicago, met hulp van de halfblinde en dove hond van Benton. Drie seizoenen lang was het duo (of met hond: trio) op de televisie te volgen en binnenkort komen alle seizoenen op dvd uit. Sinds kort is alvast de pilot van de serie op dvd uitgebracht. Op zich een vrij beperkte release, maar doordat de pilot uit een dubbele aflevering bestaat, kun je je in ieder geval alvast 88 minuten vermaken met Due South.



In de pilot van Due South maken we voor eerst kennis met Benton Fraser en zijn hond Diefenbaker. Voor Benton staan eer, waardigheid, respect en trots op een eerste plaats; hij voelt zich één met de natuur. Benton krijgt het afschuwelijke nieuws dat zijn vader is omgekomen door een verdwaalde kogel van een jager. Hij twijfelt aan de werkelijke oorzaak en gaat op onderzoek uit. Benton denkt dat de moordenaar van zijn vader uit Chicago komt en besluit zich aan te melden bij het Canadese consulaat in Chicago. Daar wordt hij geplaatst om samen te werken met de Amerikaanse Ray Vecchio, in zowat alles het tegenbeeld van de mountie. Alhoewel de samenwerking in eerste instantie stroef verloopt, blijkt er toch een zekere waardering voor elkaar te ontstaan en gaan ze samen op onderzoek uit naar de moordenaar.



Due South is een opmerkelijke serie, bijna een verademing binnen het genre. Het originele gegeven van de samenwerking tussen de Canadese mountie en de rauwe Amerikaanse agent levert veel leuke momenten op, maar het meest afwijkend is Bentons oog voor detail en kennis van zaken. De pilot van de serie geeft al direct de toon aan voor de rest van de serie, maar heeft nog wel een beetje moeite om op gang te komen. Als na een half uurtje de snelheid er een beetje goed inkomt, blijken de twee partners elkaar prima aan te vullen en wordt de aflevering steeds leuker, een voorbode voor wat in de rest van het seizoen nog zal volgen.



De release bevat alleen maar de pilotaflevering en eerlijk gezegd zou het wel zo netjes zijn als deze aflevering ook terug zal zijn te vinden in de box van het eerste seizoen. Het is erg jammer dat er totaal geen extra materiaal op de dvd is gezet, want nu blijft het geheel een beetje kaal. Voor de fans van de serie is dit natuurlijk alvast een leuk voorproefje, maar als deze aflevering ook in de eerste box wordt opgenomen, is de aanschaf tamelijk overbodig. Voor mensen die de serie nog niet kennen is het een aardige kennismaking; zodra je eenmaal een aflevering hebt gezien word je vast nieuwsgierig naar de rest. De serie is zeker een aanrader, maar deze losse release van de pilot blijft door een gebrek aan extra's (ondanks een lage adviesprijs van vijf euro) steken op drie sterren.


Label: Video Film Express Releasedatum: 31 juli 2006 Kijkwijzer:
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!