DVD: The Weather Man

Piet Paulusma & Peter Timofeeff. Zomaar twee voorbeelden van Nederlandse weermannen die perfect in de film The Weather Man zouden passen. Beiden goedzakken, maar toch een beetje de eeuwige loser. Wel de brengers van het nieuws dat menig dagelijks gesprek bepaalt. We blijven Nederlanders en het turbulente weer houdt ons telkens bezig. Vooral als de voorspellingen er helemaal naast zitten, net op de dagen van het geplande familie-uitje naar Centerparcs. Dankzij die klote weerman drie dagen met die snurkende oom in een te klein bedompt hok en alleen de reiseditie van Triviant was mee. Je zou ze wel wat kunnen aandoen.

David Spritz (Nicolas Cage) is er daarom al aan gewend de meest uiteenlopende etenswaren naar zijn hoofd geslingerd te krijgen, maar buiten zijn werk - nou ja, als je een paar ton per jaar krijgt alleen door wat sheets te laten zien, waar hebben we het eigenlijk over -, zit het in zijn privé-leven ook niet mee. Hij probeert steeds maar uit zijn schaduw van zijn vader (Michael Caine) te komen, die ooit de Pullitzer prijs heeft gewonnen, maar telkens gaat er weer iets mis. Overigens speelt Caine een voortreffelijke rol. Ondanks zijn goede raad en goedbedoelde opmerkingen, zit daar altijd wel een negatieve bijsmaak aan voor David. Telkens maar weer komt een lichte teleurstelling in zijn zoon boven drijven. De blik in de ogen van zijn vader verraadt echter al genoeg over zijn niet uitgesproken gedachten en hierdoor wordt de over David geworpen schaduw alleen maar zwarter.


Is David gelukkig getrouwd misschien? Ook niet. Zijn huwelijk is voorbij, al blijft David dat eigenlijk ontkennen. Hij gebruikt de nieuwe vriend van zijn vrouw vooral als boksbal, zelfs voor de ogen van zijn kinderen. Over kinderen gesproken, de een is verslaafd en de ander "lichtelijk" aan de zware kant en het enige wat ze van hun vader geleerd hebben, zijn scheldwoorden. Zijn familie behoeft dus nogal wat aandacht, maar een mogelijke topjob in het verre New York zou dat al helemaal onmogelijk maken...

Voor David komt er wel een omslag in zijn leven, maar dat is meteen ook het einde van de film. Dat einde is helaas nogal mager uitgewerkt door Gore Verbinski, die ook The Pirates of the Caribbean en The Mexican op zijn conto als regisseur heeft staan. Wat hij wel goed doet, is de sfeer neerzetten. De film speelt zich grotendeels af in Chicago, waar het weer ongeveer gelijk is aan de elf maanden herfst die we hier hebben. Kil, nat en grijs dus, zo ongeveer het leven van David.


Cage is een topacteur, maar wel eentje waar niet iedereen van houdt. Het is wel een beetje een Droopey, een slome. Een beetje egoïstisch, maar wel sympathiek, juist zijn uitstraling als droogkloot, wordt in The Weather Man uitgebuit. Ondanks zijn verwoede pogingen het helemaal te maken, weet je gewoon dat het hem niet gaat lukken. Telkens opnieuw maakt hij dezelfde fouten, die in de film net voor de komische noot zorgen op een onverwachts moment. Dat maakt de film bijzonder aangenaam om naar te kijken, maar niet minder tragisch. De man zit vast in zijn leven, alles om hem heen gaat hem gewoon te snel, doordat hij juist wil vasthouden aan het verleden. Kansen zat, maar zelf verpest hij het telkens weer. Als zijn vrouw nog op relatietherapie wil gaan, is hij het zelf die als eerste de regels van die therapie overtreedt. Zijn te dikke dochter probeert hij te helpen door haar naar ballet te brengen. Hij worstelt om weer grip op het leven te krijgen. Als het rondlopen met pijl en boog blijkt te helpen tegen koffievlekken, dan loopt hij rond met pijl en boog.


Een mooie film die neigt naar een zwarte komedie met spitsvondige dialogen - zoals de monoloog vol verspringende gedachten op weg naar de winkel door Cage -, en scherp getimede grappen. Leedvermaak met een spiegel maakt The Weather Man met de herfst alweer in aantocht een goede kijktip.


Label: Paramount Releasedatum: 6 juli 2006 Kijkwijzer:
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!