DVD: 101 dingen die je gedaan moet hebben

Als je dood gaat, flitst je leven als een film voorbij. En je kunt er maar beter voor zorgen dat het een beetje spannende film is. Heb je tot nu toe niet veel meer gezien dan je beeldscherm, je school of je werk en wil je echt weten wat je gedaan moet hebben voor je het tijdelijke voor het eeuwige verruilt? House of Knowledge denkt namelijk het antwoord voor je te hebben. Zij hebben een lijst gemaakt met 101 dingen die je gedaan moet hebben in je leven, en uitgebracht op een gelijknamige DVD: 101 dingen die je gedaan moet hebben ligt sinds kort in de winkel.



Als kritische kijker valt gelijk al één ding op. Volgens de achterzijde van de hoes duurt deze DVD namelijk 87 minuten. Voor een documentaire een respectabele duur, maar het betekent dat per 'ding dat je gedaan moet hebben' er maar 50 seconden gereserveerd zijn. Wel erg kort. Maar goed, wat zijn nou dé dingen die je volgens House of Knowledge gedaan moet hebben? Worstelen met krokodillen, bungeejumpen, Parijs bezoeken, stierenrennen in Pamplona, een tomatengevecht houden, Venetië bezoeken, in een Ferrari rijden, raften etc. etc. Allemaal ontzettend leuk om eens te doen, natuurlijk. Maar het blijft allemaal een beetje bij outdooractiviteiten die je moet ondernemen. "Ga ergens heen en doe iets" is de boodschap en het moet vooral veel geld kosten. Want als je de grote steden der aarde wilt bezoeken of over de Chinese muur wilt lopen, dan kom je er niet met een paar honderd euro. Gelukkig vind je ook wel een paar budgettips op de lange lijst: ga een keer naar Hamlet of naar een drive-in bioscoop.


Bezoek Parijs!


Wat -naast de absurd korte duur van elk item- ook erg opvalt, is dat de documentaire (als is dat een grote naam voor deze veredelde optellijst) gewoon rechtstreeks van TV is overgezet op DVD, inclusief de onderbrekingen voor reclame! Je wordt dus om de tien items opgezadeld met een soort "we gaan er even uit, maar straks zie je...". Dan een zwarte flits (waar de reclame dus is uitgeknipt), gevolgd door een korte herhaling van de tien voorgaande punten en dan het vervolg. Koop je een DVD, krijg je nog steeds dit soort irritante onderbrekingen te zien. Gelukkig is de beeld- en geluidskwaliteit voldoende. De DVD kent geen extra's.

101 dingen die je gedaan moet hebben is, alhoewel maar acht euro in de winkel, flut. Met alle respect voor de makers ervan, maar dit is een documentaire zoals je die elke week voorbij kunt zien komen. Een paar simpele shots, ondersteund door een simpel commentaar; that's all folks. De 40 á 50 seconden die per item zijn uitgetrokken zijn te weinig om ook maar een beetje te weten te komen over datgene wat je interesseert. Wat betreft de lijst van de 101 dingen die je gedaan moet hebben: het zou me niets verbazen als die was samengesteld door de clichémannetjes. Lekker laten liggen, want deze DVD behoort zeker niet tot één van de dingen die je gedaan moét hebben.



Label: House of Knowledge Releasedatum: 18 april 2006
Kijkwijzer: Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!