DVD: Baytong

Baytong is een Thaise film van Nonzee Nimibutr, en vertelt het verhaal van Tum, een monnik die al sinds zijn vroege jeugd in een Boeddhistisch klooster woont. Plotseling moet hij zijn geïsoleerde kloosterleven achter zich laten om naar het zuiden van Thailand af te reizen, en zich te ontfermen over zijn jonge nichtje.



Baytong gaat over een cultuurschok. Iemand die altijd een bijzonder afgeschermd en gereguleerd leven leidde, wordt niet alleen opeens verantwoordelijk voor een klein meisje, maar ook voor zichzelf. De mantra's van zijn Boeddhistische leermeesters bieden onvoldoende soelaas, hij zal zijn eigen weg moeten vinden, en met zijn eigen emoties (waaronder begeerte) om moeten gaan. Door soms letterlijk vallen en opstaan, leert hij om te gaan met het seculaire leven en de werkelijkheid van de moderne wereld. Dat levert zowel komische als ontroerende situaties op.

Er is ook nog een tweede cultuurschok, die overigens kenmerkend is voor het werk van de regisseur Nonzee Nimibutr, namelijk de tegenstelling tussen Boeddhisme en Islam. Niet alleen liet de zus van hoofdrolspeler Tum het leven door een terroristische aanslag door moslimextremisten, maar ook verplaatst Tum zich van het Boeddhistische noorden naar het deels Islamitische zuiden van Thailand. Actueler dan ooit overigens, want hoewel Baytong alweer in 2003 gemaakt is, kent het zuiden van vriendelijk Thailand, land of 1000 smiles, al enkele jaren een soort permanente staat van beleg in de zuidelijke provincies, die grenzen aan Maleisië.

Mijn interesse in deze film werd vooral opgewekt doordat ik Azië-adept ben. Ik vond vooral interessant wat voor een invloed Aziatische (Thaise) cultuur heeft op het maken van een film. Behalve dat het verhaal zich binnen de Thaise cultuur met al haar tegenstrijdige facetten afspeelt, zit er ook een zekere subtielheid in de wijze van filmen. Symboliek is er belangrijk, en is secuur met hele fijne penseelstreekjes in deze moderne op Westerse leest geschroeide film aangebracht.

De serieuze thema's worden op een luchtige manier gebracht. Vooral de onhandigheid van Tum in het dagelijkse leven, en zijn worsteling met de moderne wereld zorgen voor een glimlach. Hilarisch wordt het niet, en dat past uitstekend bij zowel de Thaise cultuur als deze film in het bijzonder.

Ondanks het wat dunne verhaal, en de bijkans gekunsteldheid waarmee de Islam erbij gesleept wordt, is het een film die de kijker in het verhaal zuigt. Bovendien geeft de film een aardig inkijkje in de soms schizofrene Thaise cultuur, en boeit de fijne symboliek, die in het verhaal en de wijze van filmen verwerkt is. Daarnaast is het gewoon een vermakelijke film.

De DVD bevat geen extra's, anders dan een paar trailers van andere Thaise films. De film is Thai gesproken, met Nederlandse ondertiteling.


Label: Total Film Releasedatum: 21 maart 2006 Kijkwijzer: Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!