DVD: De mooiste doelpunten aller tijden

Waar gaat het nou eigenlijk om bij voetbal? Doelpunten toch? En dan hopen dat het er genoeg zijn voor een overwinning. Zoveel mogelijk doelpunten en als het even kan zo mooi mogelijk, dat is wat de mensen willen zien. En wat wil nou het geval? Er is een dubbel-dvd uit met de 200 mooiste doelpunten aller tijden. Iets voor onder de kerstboom van de ware voetballiefhebber dit jaar?



De twee dvd's komen in losse verpakkingen, gesierd door foto's van Dennis Bergkamp en natuurlijk Marco van Basten. Maar spelen deze twee heren ook een significante rol op dit doelpuntenfestijn? Helaas is het antwoord nee. Wat namelijk meteen opvalt bij deze dvd is de overmaat aan Italiaanse goals; zijn het niet Italiaanse spelers, dan zijn het wel Italiaanse clubs of Italiaanse tegenstanders van de scorende voetballer, zelfs het commentaar is voor 99% in het Italiaans. Opzich is dat niet erg natuurlijk, want het esthetisch cumulatief scorend vermogen van bijvoorbeeld Baggio, Totti, Riva en Del Piero is behoorlijk hoog. Maar toch kan je niet aan de indruk ontsnappen dat het Italianen zijn geweest die de regie van deze dvd's in handen hebben gehad.


De doelpunten worden begeleid door muziek en de goals zijn meerdere malen in herhaling en verschillende camera standpunten te zien. De waarde van de uitslag van de wedstrijden telt wel degelijk mee in de positionering van de goal. Zo kan een wonderschone omhaal in de reguliere competitie 100 plaatsen lager staan dan een klutsbal binnen de zestien in de laatste minuut van een halve finale Champions League. Toch overwint vaak de schoonheid. Bergkamps doelpunt tegen Argentinië in de kwartfinales van het WK staat op plaats 147 en zijn geniale aanname tegen Newcastle United (wegdraaien van de man en pats) al op nummer 22. Verder kom je bijvoorbeeld het hakje van Madjer uit 1987 tegen, samen met de omhaal van Rivaldo in de 89e minuut tegen Valencia die de winnende 3-2 op het scorebord zet, de dribbel over het hele veld van Weah en het snoeiharde schot van Zidane tegen Leverkusen uit 2002. Daarnaast, zoals gezegd, veel Italianen. De goals gaan niet verder dan 2003 en de bulk komt uit de jaren negentig en begin deze eeuw, maar worden afgewisseld door vage zwart-wit beelden van een paar decennia eerder. Van alles wat dus.

Naast de top 200 staan er nog twaalf top 20's op van Pelé, Maradona, Totti, Ronaldo, Beckham, Raul, Batistuta, Crespo, Weah, Zidane, Del Piero en natuurlijk van Basten. Samengevat een walhalla aan schitterende doelpunten en zeker een leuke aankoop voor de voetbalfan!


Label: Warner Bros Releasedatum: 30 november 2006
Kijkwijzer: Waardering:

Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!