DVD: John Legend - Live at the house of blues




Nog maar 26 jaar oud en nu al een legende. Met een mix van 'old school' soul en moderne hip-hop weet John Legend veel mensen te boeien. Niet dat hij als een legende werd geboren -hij kwam ter wereld als John Stephens- maar zijn generatie-overbruggende muziekstijl heeft hem zeker bij velen al een dergelijke status opgeleverd. Afgelopen zomer gaf John Legend een concert in 'The House of Blues' in Los Angeles. Dat concert is sinds kort verkrijgbaar op DVD.

Als kind werd John Legend al door muziek omringd. Doordat zijn vader dominee was kreeg hij al op jonge leeftijd de mogelijkheid om zijn muzikaliteit in de kerk naar voren te laten komen. Daar kwam hij in aanraking met gospel en soul. Hij liet zich inspireren door onder andere Michael Jackson en Stevie Wonder en op latere leeftijd door Boyz II Men en Jodeci. Nu zal John Legend misschien zelf wel als inspiratie dienen voor toekomstige generaties, want zijn vermogen om soul met moderne muziek te combineren staat garant voor een succesvol nieuw subgenre.




De kwaliteit van John Legend is ook duidelijk terug te horen op zijn meest recente CD, Get Lifted, en dus ook tijdens zijn concert. Het meest bekende nummer van John Legend, dat ook in Nederland een notering op de hitlijsten wist te halen, is Ordinary People. Een prachtig vocaal nummer. Ook andere nummers van dat album zijn uiteraard ten gehore gebracht tijdens het concert in 'The House of Blues'. Een concert waarbij eenvoud de kracht is -het concert is tamelijk sober aangekleed- en kwaliteit hoogtij viert. John Legend hoeft geen gebruik te maken van allerlei zaken die van de muziek afleiden. Legend weet gedurende het concert zijn aandacht bijzonder goed te verdelen. Zeer geconcentreerd weet hij zijn nummers goed ten gehore te brengen, maar vergeet daarbij niet de interactie met het publiek; een combinatie die veel artiesten helaas niet onder de knie hebben.




John Legends concert in 'The House of Blues' is een aanrader voor iedereen die houdt van soul of hip-hop. Zowel de beeld- als geluidskwaliteit zijn dik in orde en het concert is mooi geregistreerd. Als je Legend tijdens een concert bezig ziet komt zijn gevoel voor de muziek nog beter naar voren. Naast de nummers van "Get Lifted" komen ook de songs Again en She Don't Have to Know voorbij. Bij Number One krijgt John 'hulp' van Kayne West en zien we bij het nummer I Can Change Snoop Dogg optreden. Naast het concert vinden we op de DVD ook de videoclip van So High en ook de 'making of' ervan.

John Legend Live at the House of Blues laat goed zien wat voor een talent John Legend is. Het concert is erg prettig om naar te kijken en ook muzikaal zeer de moeite waard; niet alleen voor de fans, maar voor eigenlijk iedereen die ook maar een klein beetje gecharmeerd is van soul of hip-hop.



Label: Sony BMG Releasedatum: 20 december 2005 Kijkwijzer:
Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!