CD: Robbie Williams - Intensive Care

Robbie Williams heeft natuurlijk geen introductie meer nodig. Al veertien jaar is hij een gevestigde naam in de muziekwereld; eerst als lid van Take That, en de afgelopen negen jaar als solo-artiest. Eind vorige maand kwam zijn nieuwste album uit: Intensive Care.


Intensive Care is een melancholische plaat geworden. Williams haalde zijn inspiratie de afgelopen twee jaar vooral uit de muziek die hij zelf luisterde in zijn schooltijd. Nummers schrijven die mensen tien ŗ vijftien jaar vanaf nu nog kunnen beroeren en ontroeren, die mensen terug laten denken aan de tijd dat de nummers uitkwamen; dat was zijn doel. Of dat gelukt is, zullen we pas echt weten over tien ŗ vijftien jaar, maar op dit moment kunnen we natuurlijk al wel het een en ander zeggen over Intensive Care.

De nummers Ghosts en Spread your wings geven het duidelijkst uiting aan de melancholie die de 31-jarige zanger meester geworden is. Ze gaan over oude liefdes die nooit helemaal overgingen; over de mooie dingen uit het verleden. Make me pure is misschien wel het meest autobiografische nummer als het gaat over hoe Williams nu in het leven staat: een dertiger die van de drank en drugs af is, maar een manier zoekt om echt rust te vinden in zijn nieuwe levensstijl.

Hoewel de teksten op Intensive Care sterk zijn en ook afwisselend, klinken de nummers de eerste keer dat je het album luistert voor 80% hetzelfde. Er is gekozen voor een duidelijke stijl, maar wat mij betreft had die stijl iets minder consequent doorgevoerd hoeven worden. Up-tempo en - vooral - vernieuwende nummers staan er veel te weinig op dit album. Laat je niet op het verkeerde been zetten door de huidige hitsingle Tripping. Naast dit nummer doorbreken alleen A Place to crash en Your gay friend de eenheidsworst van melancholie die Intensive Care neigt te zijn.Robbie Williams is onbetwistbaar een vakman. Dat blijkt ook weer uit allerlei aspecten van dit album. Het artwork ziet er erg mooi uit, en de publiciteitsmolen draait als een geoliede machine. Hij is al vaker weggekomen met een nieuwe muziekstijl, en ook nu doet hij het zeker niet slecht. Maar echt overtuigend is Intensive Care toch ook niet. Misschien moet de waardering nog groeien; zijn de nummers op dit album zo subtiel in hun goedheid dat je ze vaker moet horen voor je dat inziet. Ik heb er mijn twijfels over. Er staan een paar hele mooie nummers op dit album, en Tripping is verdiend een dikke hit. Toch vrees ik een beetje dat dit album geen tien ŗ vijftien jaar gaat beklijven. Zeker niet bij de groep die tegen die tijd 31 is en terugkijkt op hun schooltijd.

Naast reageren onder deze review kun je uiteraard discussieren over Intensive Care op het forum. Gisteren was te lezen in het FOK!nieuws dat Robbie Williams volgend jaar twee concerten geeft in Nederland.Label: EMI Releasedatum: 24 oktober 2005 Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!