Dagje uit: Cape Holland

Voordat je Cape Holland binnen bent, springt het VOC-schip 'Prins Willem' al in het oog: een enorm gevaarte dat je onmiddellijk je camera uit je zak doet grijpen om er een paar foto's van te maken. De hoge masten en de wapperende VOC-vlag nodigen uit om snel een kijkje op het schip te nemen. Van binnen ziet het vaartuig er net zo fraai uit als van buiten. De kapiteinshut is ingericht en overal slingeren kratten, hangmatten en stukken gereedschap. Met behulp van borden wordt precies uitgelegd hoe het er vroeger aan toe ging op zo'n schip. Het onderste deel is niet te bezichtigen. Dat wordt namelijk gebruikt voor bijvoorbeeld feesten en presentaties.


Twee kanonnen aan boord van de 'Prins Willem'

Eenmaal binnen blijkt dat het park mikt op kinderen tussen de vier en twaalf jaar. In een overdakte hal kunnen ouders genieten van een hapje en een drankje in de snackbar, terwijl de kinderen in de speeltuin flink hun gang kunnen gaan. Voor de jongsten is er een ballenbak, de oudere kinderen kunnen zich vermaken met een klimwandje en een grote glijbaan. Uiteraard is alles in zeevaartstijl vormgegeven. In dezelfde hal is de 'Hurricane' te vinden. Dit is een simulator waarin je zelf kunt beleven hoe het is om in een zware storm op een schip te zitten. Jongere kinderen mogen mee naar binnen, maar de attractie kan voor hen wat te spannend zijn. Zo ondervinden ook wij als we erin zitten. Gelukkig kan de attractie altijd stil gezet worden, zodat het in paniek geraakte kindje eruit kan. Voor oudere kinderen en volwassenen is de 'Hurricane' zeker aardig, vooral vanwege de leuke effecten.


Een grote glijbaan in de speelhal binnen

In een tweede, kleinere hal bevinden zich 'Golf Bay' en de 'Pirate Escape'. Eerstgenoemde attractie blijkt een midgetgolfbaan te zijn, waar het hele gezin zich kan uitleven op holes die in VOC-stijl versierd zijn. De 'Escape' is een ware kermis-attractie, die niet voor doetjes bedoeld is. In een bootje word je enkele meters omhoog getakeld, waarna je wordt gelanceerd en met een flinke klap op het water terecht komt. Boten zijn ook in de derde hal te vinden, en wel in de vorm van botsbootjes. Als enige onderdeel van Cape Holland is dit niet gratis. Bij het toegangskaartje zit één vaartocht inbegrepen. Daarna kost een ritje telkens een euro. Volgens de parkleiding is dit nodig om de attractie te reguleren, anders zitten kinderen de hele dag in de bootjes. Uiteraard levert het ook wat leuke extra verdiensten op. Tegenover de botsboten kunnen kinderen schatgraven. In een kleine zandbak ligt een verrassing die de kinderen kunnen vinden door te graven. De gevonden schat mag uiteraard behouden worden en de vinders krijgen bovendien een echt schatgraversdiploma mee.


Laat jezelf wegschieten in de 'Pirate Escape'

Naast alle vermaakzaken valt er ook nog wat leren. In de 'VOC Wonder Walk' leer je al wandelend hoe een VOC-schip gebouwd werd. En daar komt heel wat meer bij kijken dan alleen wat latjes aan elkaar timmeren.

Onverwachts leerzaam en leuk is ook het naastgelegen Nationaal Reddingsmuseum Dorus Rijkers, waar je gratis naartoe mag met je Cape Holland-entreebewijs. Het begin van het museum is wat saai, aangezien er alleen maar verschillende Nederlandse reddingsboten en andere reddingsvoertuigen staan opgesteld. Een verdieping hoger valt echter meer te beleven. Je kunt ervaren hoe het is om windkracht 10 te doorstaan, via een computerspel nagaan of je een echte redder bent, boodschappen in morsecode opstellen en met behulp van een oude telefoon van de ene kant van de zaal naar de andere bellen. Het Reddingsmuseum is overigens ook apart te bezoeken.

Conclusie
Al met al is Cape Holland een leuk uitstapje als je toevallig in de Kop van Noord-Holland of op Texel verblijft. Zeker omdat je je kaartje voor de veerboot naar Texel zelfs vergoed krijgt. Aangezien het park voornamelijk op de jongsten onder ons gericht is, is het echter geen aanrader om zonder kinderen heen te gaan. Er zijn maar enkele attracties die je als volwassene als 'aardig' zult bestempelen. Tussen 17 en 22 augustus is het sowieso niet verstandig om het park te bezoeken, want dan is het VOC-schip voor Sail 2005 in Amsterdam. En de Prins Willem is toch te mooi om te missen.

Het park is bijna het hele jaar open tussen 10:00 - 17:00 uur. Een los kaartje voor volwassenen kost 12,50 euro. Voor kinderen tot 12 jaar geldt een prijs van 10,50 euro en kinderen tot 3 jaar hebben gratis entree. Capeholland.nl

Onze waardering:

Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!