CD: Ben Folds - Songs for Silverman

Nadat in 2000 Ben Folds Five uit elkaar viel, richtte voorman Ben Folds zich op een solocarrière. En met succes. Zijn debuutplaat Rocking the suburbs werd enthousiast ontvangen en zijn schare fans werd met de dag groter. Een tweede album liet even op zich wachten, maar in de tussentijd bracht hij een viertal EP's uit en toerde hij de wereld over.

Songs for Silverman bevat elf nummers waarin Folds zijn magnifieke pianospel combineert met treffende, vaak cynische teksten. In tegenstelling tot bij Rocking the suburbs werd hij bij het maken van dit album bijgestaan door bassist Jared Reynolds en drummer Lindsay Jamieson. Een samenwerking die mooie composities oplevert.

Nummers die opvallen op Songs for Silverman zijn het mooie Landed - niet voor niets gekozen als eerste single -, de ode aan zijn dochter Gracie en het meeslepende Jesusland. Ook Late, waarin Ben Folds afscheid neemt van de in 2003 overleden singer-songwriter Elliot Smith, is het vermelden zeker waard. In Bastard spreekt Folds de twintigers van nu (hij loopt zelf tegen de veertig) aan op het feit dat ze zich voordoen als allesweters en maant hij ze open te staan voor de wereld om hen heen.Het album is meer dan Rocking the suburbs één geheel. Het is echter ook minder verrassend. Je moet het album een aantal keer luisteren om de nummers te gaan waarderen en de vlakheid die het de eerste keer luisteren lijkt te hebben, kwijt te raken. 'Degelijk' is waarschijnlijk het beste woord om Songs for Silverman te omschrijven. Het album is 'gewoon goed'; een prachtige verzameling pianopopliedjes zoals je van een vakman als Ben Folds mag verwachten.

Vorig jaar startten Ben Folds-fans een petitie om de artiest naar het Europese vasteland te halen. Folds' toernee besloeg namelijk steevast Amerika, Australië, Japan en Engeland. De 'Ben Folds Society' vond dat het tijd werd dat zij hun favoriete artiest ook eens live konden bewonderen. Blijkbaar heeft het geholpen: in juni geeft Ben Folds optredens in Berlijn en Keulen. Nederland heeft hij helaas al sinds 1997, toen nog met Ben Folds Five, niet meer aangedaan.

Ben Folds (Five) wordt natuurlijk ook besproken op het forum.


Label: Sony Music Releasedatum: 25-april-2005 Waardering:


Must See/Buy/Do
Aanrader
Redelijk
Tsjaa...
STAY AWAY!!!!