Boek: Jeffery Deaver - Brandend ijs

1936. Paul Schuman, een Amerikaan van Duitse afkomst, wordt gevraagd om voor tienduizend dollar de hooggeplaatste Duitse functionaris Reinhard Ernst te vermoorden. Een aanbod dat hij niet kan weigeren: als hij het niet doet, mag hij per direct de gevangenis is voor alle vorige keren dat hij dit soort klusjes heeft opgeknapt voor de minder frisse zakenlieden van New York.

In Berlijn staan de Olympische Spelen op het punt te beginnen, en de rol van sportverslaggever lijkt een ideale dekmantel. De eerste ontmoeting met zijn Berlijnse contactspersoon loopt echter zodanig mis dat er meteen al een slachtoffer valt. Deze moord brengt Willi Kohl, een toegewijde detective van de Berlijnse Kriminalpolizei, op Pauls spoor. In de spannende dagen die volgen jaagt Kohl op Schuman, Schuman op Ernst, en Ernst op zijn rivalen in de regering die hem ten val willen brengen…



Deaver heeft geen makkelijk onderwerp gekozen. Over Nazi-Duitsland en de Tweede Wereldoorlog is al zoveel gezegd en geschreven dat het haast onmogelijk lijkt om er nog iets origineels aan toe te voegen. Originaliteit blijkt dan ook inderdaad teveel gevraagd, maar een lekker achtervolgingsverhaal is het zeker. Wat betreft de historische nauwkeurigheid is er voor zeurpieten altijd wel wat aan te merken, maar Deaver heeft in ieder geval zijn best gedaan. Er zijn mooie beschrijvingen van de stad, de Spelen en het eten, en leuke moppen over het regime (over de ersatzstof van cellulosevezels: 'Wat moet je doen als je pak scheurt? Water geven en in de zon gaan zitten.'). Hitler, Göring en Goebbels worden vanzelfsprekend beschreven als wantrouwende en opvliegende wezels, maar als dat een fout is van Deaver kun je het hem makkelijk vergeven. Het enige wat een beetje hindert is dat er maar twee soorten Duitsers in het verhaal voorkomen: de mensen die het nationaalsocialisme afkeuren en alleen uit angst hun mond houden, en de fanatieke partijleden en dwepers die Hitler als een heilige zien. Je komt niemand tegen die niet echt warm of koud wordt van politiek maar die bijvoorbeeld Hitler wel een toffe peer vindt nu de werkeloosheid is gedaald.

Dankzij een goede ontwikkeling van de karakters van Schuman, Ernst en Kohl is Brandend ijs net wat meer dan zomaar een pief-paf-poef verhaaltje. Schumans ambitie is om ooit weer een normaal mens te worden met familie en vrienden en een rustige baan. De beloning voor zijn klus zou hem financieel daartoe in staat stellen, maar de vraag is of iemand die al zo lang een koele moordenaar is nog terug kan veranderen. Kohl moet het recht dienen door een misdadiger te vinden, maar wat er zal gebeuren als hij hem heeft is het tegenovergestelde van rechtvaardig.

De ontknoping krijgt een voldoende, maar geen ster. Hij is geloofwaardig, in de zin dat vergelijkbare gebeurtenissen zich ook daadwerkelijk hebben voorgedaan in het Derde Rijk. Aan de andere kant lijken de motivaties van sommige van de betrokken personen niet echt te kloppen. Wat Ernst met zijn acties wil bereiken wordt niet precies duidelijk en wat Schuman doet is niet consistent met zijn eerdere en latere gedrag.

Brandend ijs is een boeiend achtervolgingsverhaal waar je makkelijk doorheen leest. Het is geen psychologische roman en ook geen geschiedenisboek, maar blijft zeker ook niet ernstig in gebreke op die terreinen. Bij uitstek geschikt voor vakantie, treinreizen en saaie verjaardagen.


Titel: Brandend ijs
Schrijver: Jeffery Deaver
Oorspronkelijke titel: Garden of beasts
Vertaling: Mariëtte van Gelder
Uitgeverij: Unieboek
ISBN: 9026984383
Omvang: 456 pagina's
Prijs: 16,95