Boek: Fitness voor Dummies

De eerste editie van Fitness voor Dummies verscheen in 1996. Er is sindsdien veel veranderd op fitnessgebied. Suzanne Schlosberg is docente journalistiek en fanatiek fitnesser en nam daarom samen met gediplomeerd fitnessinstructrice Liz Neporent het boek onder de loep. Voor de tweede editie van Fitness voor Dummies is het hele boek aangepast èn zijn er zes nieuwe hoofdstukken toegevoegd.

Het is een feit dat de helft van alle mensen die zin hebben in fitness en aan een trainingsprogramma beginnen, binnen acht weken weer stoppen. Het boek probeert dit te veranderen en wil de lezer de kennis en informatie verschaffen om fitness een onderdeel van je leven te maken.

Het boek kan op twee verschillende manieren gebruikt worden. Als je een snel overzicht wilt hebben van fitness, dan moet je het boek gewoon van begin tot eind lezen. Je krijgt zo een gedegen beeld van wat er allemaal voor nodig is om in vorm te komen. Er worden dingen behandeld waar je zo niet aan hebt gedacht: ongeschreven regels in een sportschool of fitnesscentrum, kwaliteit van fitnessreclames en -websites, en hoe vaak moet je nu eigenlijk nieuwe hardloopschoenen kopen?

Het boek is in zes delen ingedeeld:

  • Van je luie reet komen: over instrumenten en inspiratie om met fitness te beginnen
  • Conditie opbouwen: over zogenaamde cardiovasculaire training als lopen, fietsen en klimmen
  • Kracht opbouwen: over krachttraining met gewichten en machines
  • Lenig blijven: over stretchen, lenigheid en lichaam/geest-trainingen als yoga en Tai Chi
  • De sportschool ontdekken: over sportscholen, fitnesscentra, begeleiding en trainingstrends als spinning en kickboksen
  • Thuis trainen: over fitnessapparatuur thuis en de inrichting van je eigen trainingsruimte thuis
  • Tips in tientallen: kenmerk van de ...voor Dummies-boeken, dit zijn steeds tien tips en aanbevelingen over in dit geval fitnessproducten, fitness en zwangerschap, fitnessneppers, -blessures en nog veel meer

    Als je direct iets wilt weten over een onderwerp, dan kun je direct naar dat specifieke onderdeel in het boek toe. Wil je specifieke oefeningen voor een spiergroep, wil je iets weten over blessures, stretchen of voeding? Dit boek helpt je verder met heldere, concrete informatie.

    Ik heb zelf het boek eerst globaal doorgelezen, daarna heb ik specifieke informatie die mij interessant leek bestudeerd. Door de toegankelijkheid kun je op elk moment in- en uitstappen, wat erg gemakkelijk is. Het boek is dus ook een handig naslagwerk.