Bordspel: Jakkes!

Jakkes! bestaat uit een spelbord, 4 pionnen, een potje met groene glibberige slijm, een dobbelsteen, Professorkaarten, Jakkeskaarten en Labkaarten. Het doel van het spel is om als eerste 10 snotteballetjes te verzamelen en dan ook nog eens een "lab-experiment" goed uit te voeren. Dan ben je de winnaar.

Allereerst krijgt iedereen een stuk snotbal. Daarna mag je een afbeelding van een kindergezichtje op het bord kiezen waar je voor speelt. En dan werkt het zoals de meeste bordspellen. Je gooit met de dobbelsteen en loopt het aantal ogen met je pion. Je komt dan terecht op een vakje met een getal of een Jakkes! vakje. Als je op het getal terecht komt moet je een vraag beantwoorden. Het getal geeft het aantal punten aan dat de vraag waard is. Je krijgt dan een vraag als:

Wie moet vaker poepen, jij of een hert?
of
Hoeveel lucht zit er gemiddeld in een scheet: 10 milliliter, 40 milliliter of 1 liter?

Heb je de vraag goed beantwoord, dan krijg je het aantal snotteballetjes wat op het vakje staat.


Als je op een Jakkes! vakje komt, moet je een opdracht uitvoeren (een soort uitdaging). Dit kan bijvoorbeeld zijn:

Doe alsof je een strontkever bent en je je klaarmaakt om eitjes in poep te leggen
of
Inspecteer de persoon rechts van je op tenenkaas.

Op de kaartjes staan dan meteen interessante weetjes over de opdrachten. Je mag zelf beslissen of je de opdracht wilt doen. Als je de opdracht aanneemt ontvang je één snotteballetje.

Als je op een lab vakje belandt terwijl je nog geen 10 snotjes hebt verzameld, moet je een beurt overslaan. Heb je wel 10 snotjes, dan mag je een lab-opdracht uitvoeren. Dit zijn simpele opdrachten als:
Neem de afstandsbediening van de TV en verpak deze in aluminiumfolie. Kun je de TV nu nog aanzetten?

Als je deze vraag dan goed hebt beantwoord, dan ben je de winnaar van het spel.

Kijk ook eens op www.jakkes.info voor meer viezigheid!