CD: KoRn - Greatest Hits Vol. 1

KoRn - Greatest Hits Vol. 1KoRn is de band geweest die mij het Metalwereldje introduceerde, en daar ben ik ze nog steeds dankbaar voor. Alhoewel de band sinds hun tweede album, 'Life Is Peachy', steeds meer aan kwaliteit inboette leverde ze eind vorig jaar met 'Take A Look In The Mirror' een uitstekend album af. Dat album was alweer het zesde studioalbum van KoRn, dus in dat opzicht is deze 'Greatest Hits Vol. 1' dan ook meer dan gerechtvaardigd.

Een 'Greatest Hits'-verzameling is tegenwoordig niet alleen meer een compilatie van singles die een band in een bepaalde periode heeft uitgebracht. Dat systeem werkte niet meer en de verkopen van deze albums waren dramatisch. De platenmaatschappijen besloten toen in hun oneindige wijsheid dat er dan maar "nieuw" materiaal op verzamelalbums moest komen, om zodoende zelfs de die-hard fans, die alle albums toch al in hun bezit hebben, over te halen de compilatie te kopen.

De recente compilatie van Marilyn Manson bevat bijvoorbeeld de nieuwe single 'Personal Jesus' en de Red Hot Chili Peppers schreven voor zowel hun 'Greatest Hits'-album als hun 'Live In Hyde Park'-album nieuwe nummers. Wat betreft het schrijven van nieuw materiaal voor KoRn's eerste 'Greatest Hits'-album heeft de band zich niet heel erg ingespannen.

De eerste twee nummers van 'Greatest Hits Vol. 1' zijn namelijk covers van respectievelijk Cameo's 'Word Up' en Pink Floyds 'Another Brick In The Wall'. De laatstgenoemde is kwalitatief gezien het beste, maar de band besloot om een videoclip van 'Word Up' te maken om deze compilatie te promoten. Die keuze snap ik commercieel gezien wel, daar 'Word Up' natuurlijk wel een pakkender nummer is, maar zowel als cover als KoRn-nummer vind ik het erg zwak. Met 'Another Brick In The Wall' levert KoRn echter een zeer goede prestatie. Ze hebben de sound van dat nummer dusdanig aan kunnen passen dat het geheel overkomt als een echt KoRn-nummer zonder de essentie van het origineel uit het oog te verliezen.

Na de twee covers wordt de compilatie gevuld met de singles in omgekeerde chronologische volgorde. Het begint dus met KoRns meet recente single 'Y'all Want A Single' en eindigt met het nummer waarmee KoRn beroemd werd en dat live nog steeds als een huis staat, 'Blind'. Door deze chronologische volgorde valt het echter wel heel erg op dat het 'middenstuk' uit de geschiedenis van KoRn een stuk zwakker is dan het laatste album en de eerste twee platen.

KoRn - Greatest Hits Vol. 1

Of het komt door de idiote hoeveelheid airplay die de twee singles van 'Follow The Leader' kregen, of het komt doordat het gewoon zwakke nummers zijn, maar 'Got The Life' en 'Freak On A Leash' komen mij dusdanig mijn strot uit dat dit de enige nummers zijn die ik skip op dit album. En de zoveelste remix van 'Freak On A Leash', ditmaal gedaan door Dante Ross voegt ook niet veel toe aan de vele remixen die er van dit nummer zijn.

Het overige materiaal zal iedere KoRn-fan welbekend in de oren klinken, en alhoewel het zeer logisch is dat er op een 'Greatest Hits'-album wordt gekozen voor de uitgebrachte singles is dat in het geval van KoRn erg jammer te noemen. Op zowel 'Follow The Leader', 'Life Is Peachy' en 'KoRn' is beter materiaal te vinden dan dat op deze 'Greatest Hits' staat. Ik vind het heel erg vreemd dat van bijvoorbeeld 'Life Is Peachy' alleen maar 'Twist' en 'A.D.I.D.A.S.' op de compilatie is gezet. 'Kill You', 'Chi' en 'Good God' zijn bijvoorbeeld veel betere nummers, maar dat neemt niet weg dat 'Greatest Hits Vol. 1' een goede doorsnee is geworden van het werk dat KoRn in de afgelopen tien jaar heeft afgeleverd.