Film: The Terminal

Wat doe je als je als reiziger niet het vliegveld afmag. Je mag niet naar je bestemming toe, maar je kunt ook niet terug. Dit is in het kort het verhaal van The Terminal, de nieuwste film van Steven Spielberg en Tom Hanks. We volgen Hanks in zijn pogingen om het hoofd zowel koel als boven water te houden. En die pogingen zijn grappig, ontroerend en aanstekelijk.

Het verhaal

In The Terminal volgen we Victor Navorski (Hanks) vanaf het moment dat hij op het JFK-vliegveld in New York landt. Er zijn problemen, want in zijn thuisland (een fictief land in Oost-Europa) is een staatsgreep gepleegd, zodat zijn papieren niet meer geldig zijn. Hij mag dus Amerika niet in, maar hij mag ook niet terug. Dus wordt het stukje niemandsland, de verblijfshal van het vliegveld, tijdelijk zijn nieuwe thuis. De directeur verwacht dat Navorksi snel zal ontsnappen, zodat hij van het probleem is verlost. Helaas is Navorksi een stuk plichtsgetrouwer dan verwacht. We zien daarom niet alleen Hanks’ pogingen om zich te redden in de verblijfshal, de directeur doet ook erg zijn best van hem af te komen. De Oost-Europeaan krijgt echter hulp uit onverwachte hoek. Bovendien ontmoet hij een mooie stewardess (Catharine Zeta Jones) waardoor zijn motivatie niet te vluchten nóg sterker wordt.


Wonen op een vliegveld? Tom Hanks ligt er niet wakker van.


De film

Het verhaal van The Terminal lijkt vergezocht. Toch is het gebaseerd op een waargebeurd verhaal van Merhan Nasseri, een Iraanse vluchteling die in 1988 hetzelfde meemaakte in het Charles de Gaulle vliegveld in Parijs. Nasseri, die een half miljoen dollar kreeg voor de rechten van zijn verhaal, woont er overigens nog steeds. De film wijkt uiteraard flink af van deze gebeurtenissen, dus we kunnen de Iraanse vluchteling snel weer vergeten. Want The Terminal is een en al feelgood.
Dat de film is geregisseerd door Steven Spielberg lijkt op het eerste gezicht verrassend. Spielberg kennen we vooral van blockbusters als Indiana Jones, Jurassic Parc en E.T. Toch komt zijn talent juist bij dit soort films ook prima uit de verf. Het speelterrein binnen de verblijfshal wordt volledig benut. Daarbij weet Spielberg moeiteloos te schakelen tussen humor en emotie, die beiden volop aanwezig zijn. Ook Spielbergs oog voor het detail ontbreekt hier niet, alles klopt: de winkels, de hoofdpersonen en de figuranten. Je gaat helemaal in de film op.
Uiteraard moeten we wel door enkele plotgaten heenprikken. Hanks verblijft wel erg lang op het vliegveld, en zijn Engels gaat met sprongen vooruit zonder dat hij les krijgt. En naar het einde toe wordt het wel allemaal erg over the top. Maar Spielberg weet van zijn karakters meer te maken dan karikaturen.
Tom Hanks schittert weer als vanouds. Hij is de spil in de film maar geeft zijn medespelers alle ruimte. De scènes die hij alleen draagt, speelt hij geloofwaardig en ontroerend. De fans van Hanks komen zeker aan hun trekken.


Tom Hanks maakt ook in deze film iedereen aan het lachen.


Conclusie

The Terminal is een van de betere films die ons in de bioscoop worden voorgeschoteld. Hij is grappig en ontroerend en verveelt geen moment. Tom Hanks is op zijn best als Victor Navorski, maar ook Catherine Zeta-Jones, die niet mijn favoriete actrice is om het zacht uit te drukken, komt goed over als bitchy stewardess. En Stanley Tucci had niet beter gecast kunnen worden als vliegvelddirecteur Frank Dixon. Het gegeven is bijzonder origineel en een verblijfshal als decor gebruiken is geniaal!
Uiteraard is er hier en daar wel wat af te dingen aan de film. De afwikkeling van het verhaal en het einde zijn ietwat onbevredigend. De satire die de film in het begin belooft te worden eindigt iets teveel in een normale film, waarbij je niet kunt zeggen of het nu een comedy of liefdesfilm is. The Terminal gaat niet als een nachtkaars uit, maar het had wel iets meer mogen vlammen.
Desondanks is de film zeker een aanrader. Spielberg komt met enkele geniale scènes, waarbij Hanks laat zien dat hij een van de beste acteurs van Hollywood is. Dit was na Saving Private Ryan en Catch Me If You Can de derde samenwerking van Hanks en Spielberg. Wat mij betreft mag er snel een vierde komen!

Score: 7,5

GenreRomantische komedie
Lengte129 minuten
RegieSteven Spielberg
CastTom Hanks, Catherine Zeta-Jones, Stanley Tucci e.v.a.
Releasedatum16 september 2004
Officiële siteThe Terminal
Kijkwijzer