CD: Pop in je moerstaal

Ten eerste is het een dubbel-cd, altijd mooi. Dat biedt veel ruimte om alle Nederlandstalige hits van de afgelopen tijd op te nemen. Ai. Daar ga je al. De compilaties van Arcade, de verzamelaars van de jaren 80 en 90 waar de naam vooral van bekend is, waren overzichten van de Nederpop van die tijd. Deze cd biedt ook een overzicht van die periode aan. Een soort van Best of Pop in je Moerstaal. Op zich is een overzicht geen probleem, maar de naam doet anders vermoeden. Overigens is Nieuw Nederlands Peil verder gegaan op het pad waar Pop in je Moerstaal mee is gestart, een overzicht van recente Nederlandstalige pop.

Zo, is dat mogelijk misverstand ook weer uit de weg. Een compilatie dus van grote Nederlandstalige pophits. De eerste vluchtige blik op de tracklist maakt al meteen duidelijk dat er gn smartlappen opstaan, een genre wat meestal niet tot de pop wordt gerekend, al kun je je daar vandaag de dag vragen bij stellen. Bauer op 1. Andr Hazes heeft zeker na zijn biografische film “Zij gelooft in mij” de cultstatus bereikt. Goed, “Heb je even voor mij” is dan te nieuw, maar “Een beetje verliefd” zou dan toch zeker niet mogen ontbreken. Het blijft natuurlijk een compilatie, en daar moeten nu eenmaal keuzes gemaakt worden. Er zullen wel meer artiesten ontbreken, maar dat blijft vooral een kwestie van persoonlijke voorkeur. Het zijn vooral de bekende namen van de Arcade uitgaven van Pop in je Moerstaal, met een enkele hit uit de late jaren 90, zoals Gordons "Never nooit meer" en Bert Heerinks "Als een vogel zo vrij". Waarom zij op de cd staan, is mij een groot vraagteken. Zeker als dan Marco Borsato bijvoorbeeld ontbreekt. Hij heeft toch de Nederlandse popmuziek grotendeels gedomineerd en zelfs nu nog wordt hij zelfs door het TMF elk jaar weer beloond met een Award voor beste Nederlandstalige zanger.

Maar goed, 2 cd´s, 36 nummers, er ontbreekt altijd wel iets. Kijk straks op de volgende pagina maar even naar de tracklist. Meteen duidelijk is dat het verder uitstekend in orde is. Een goed overzicht, voor diegene die nog niet in het bezit zijn van een dergelijke verzamelaar. Nummers die iedereen kent en ongetwijfeld ook gedeeltelijk mee kan zingen. Dat er enkele keiharde kroeghits niet op zijn vertegenwoordigd, is alleen maar positief te noemen. Zo kan je de cd tenminste ook normaal luisteren, zonder iets van de sfeer te missen. Alhoewel ik me haast niemand kan voorstellen die geen kroegherinneringen heeft bij minstens de helft van de nummers. Abels Onderweg, De Kast met Raak, VOF de Kunst met Suzanne, Van Dik Houts Alles of Niets, noem maar op.