Interview: Slipknot

Paul voelt zich niet zo lekker, zoveel is duidelijk na de kennismaking, "I'm fucking ill, maar voor de rest gaat het super. Ik heb echt veel zin om weer de weg op te gaan. Weer lekker spelen voor de fans." Na de Jager Tour met Chimaira en Fear Factory is het tijd voor Europa om te zwichten voor Slipknot samen met Metallica. "Daar ben ik echt heel blij mee, fuck, het is Metallica. Een droom die uitkomt. Die gasten waren mijn gitaarleraren. Toen ik gitaar leerde spelen luisterde ik naar Metallica, constant heen en terug spoelen om hetzelfde te kunnen spelen zoals zij. Ik moest wel, er was gewoon geen geld om gitaarlessen te volgen."

Shawn (de clown) is op dit moment bezig om de tour op orde te krijgen. "It's gonna be us and the kids again. We gaan weer terug naar zoals we vroeger waren, want zo voelen we ons ook. Slipknot is echt herboren. De opbouw van het podium, de show zelf; het zal allemaal weer net zo enerverend worden als onze eerste tours." De geruchten in de pers over een eventueel einde van Slipknot waren gebaseerd op de pers zijn eigen overdrijving van de strubbelingen die zich voordeden binnen de groep. "Maar we moesten wel een hoop problemen eerst oplossen, zowel persoonlijk als zakelijk. De persoonlijke problemen waren zo opgelost, daar hoefden we maar een uurtje met elkaar over te praten. Maar dat is allemaal opgelost. Ik kan echt niet wachten om weer op het podium te staan nu."

Slipknot Interview

De discman waar ik het nieuwe album mee luisterde was hermetisch verzegeld met Red Tape stickers, hoe toepasselijk. Roadrunner is als de dood dat het album van tevoren uitlekt, iets waar Paul ook volledig achter staat: "We willen absoluut niet dat het onafgemixte materiaal beschikbaar komt. Het is gewoon nog niet af, als het af is interesseert het me geen bal meer." De extra percussie-elementen ontbreken in de mix, evenals de elektronische lagen. "Ja, dat is puur omdat het nog niet af is, er zit verdomd veel percussie in, it's just amazing."

Ook al had ik nog niet de beschikking over definitieve mix, de nieuwe sound van Slipknot was al duidelijk hoorbaar. Het verschil tussen de sound van dit album en 'Iowa' is misschien nog groter van het verschil tussen 'Iowa' en Slipknot's debuutplaat. "We hebben al een 'Iowa' uitgebracht, we hebben al een 'Slipknot' uitgebracht. Dit is niet 'Iowa pt. 2', dit is ons derde album. Er staan nummers op dit net zo snel, zo niet sneller en more brutal, zijn als 'Iowa', nummer die klinken als het eerste album, and there's more." Er is inderdaad een heel stuk meer.

Op het nieuwe album is de invloed van zanger Corey Taylor's side-project 'Stone Sour' goed te horen. Er zitten veel meer melodieuze zanglijnen in, die verdomd goed passen in de sound van Slipknot. Om eerlijk te zijn vind ik het zelfs beter. Ook technisch gezien is het een veel geavanceerder album geworden. Drummer Joey ramt z'n drumkit aan diggelen met verbluffende blast-beats en ook de gitaristen hebben wat meer geoefend op raggende riffs.

Slipknot Interview

"Dat komt allemaal doordat we veel meer dingen geprobeerd hebben dan voorheen. Het enige slechte idee was geen idee, alles proberen en kijken waar het schip strandt. Uiteindelijk hebben we 29 nummers overgehouden, waarvan er 13 of 14 op het album terecht zullen komen. De rest zal op b-sides terecht komen of op onze nieuwe interactieve website."

De ideeën omtrent die website zijn erg veelbelovend. Met behulp van een toegangscode die je bij aanschaf van het derde album zult krijgen kun je een ware 'Slipknot experience' beleven. Elke inlogsessie is anders, met andere content en mogelijkheden. Er zal niet uitgebrachte muziek op verschijnen, evenals videoclips en je kunt ook chatten met de bandleden. De website zal eind maart online gaan, het album komt 25 mei uit. Over een titel kon Paul nog niets zeggen, maar gelukkig hebben we daar Internet voor; Slipknot's derde album krijgt de titel 'Vol. 3: The Subliminal Verses' mee.