Lifestyle: Babyspecial

Ojee, een baby!

De verzorging van een pasgeboren baby kan behoorlijk wennen zijn, zeker als het een eerste kindje betreft. Plotseling zijn daar oneindig veel luiers om te verschonen, billetjes om te poetsen, haartjes om te wassen etc. Daarnaast moet de baby natuurlijk ook regelmatig in bad en kan zijn huidje ook wel wat verzorging gebruiken. Gelukkig zijn er heel wat producten op de markt die dit allemaal een stuk makkelijker maken, we zetten de verschillende producten op het gebied van verzorging hieronder op een rijtje.

Voor de billetjes

Babybilletjes zijn in het algemeen om in te bijten, behalve als ze vies zijn natuurlijk. Gelukkig zijn er billendoekjes (die overigens ook prima werken om vieze handjes etc. schoon te maken) in alle soorten en maten. De bewaardozen en de plastic verpakkingen zijn beiden goed hersluitbaar om uitdroging van de doekjes tegen te gaan, de doekjes op hun beurt zijn weer superzacht en verzorgend, om te voorkomen dat de tere babybilletjes uitdrogen.


Etos Milde Lotiondoekjes
Zwitsal Sensitive Bijdehandjes


Om vieze luiers op te bergen zonder last te hebben van de geurtjes, is er de DiaperChamp. Door het luchtdichte sluitmechanisme, ruik je er helemaal niks meer van! Je kunt de DiaperChamp gebruiken met gewone vuilniszakken.



Badpret!
Haal de dweilen maar tevoorschijn, een baby in bad staat meestal garant voor een heleboel spetterpret! Er komen steeds meer producten om je baby te wassen, welke je kiest is grotendeels afhankelijk van je eigen voorkeur. Populair zijn de zeepvrije wasgels, meestal geschikt voor zowel huid als haar, en ongelofelijk mild voor de babyhuid. Maar daarnaast zijn er natuurlijk ook producten die specifiek bedoeld zijn voor in bad, waarin je dan weer de keuze hebt tussen een badolie of een crèmebad. Een leuk, populair bad/douche product om te noemen is de Wasschuim huid & haar van Zwitsal. Dit product komt al als schuim uit de fles, en is daardoor heel handig in gebruik.


Balneum Hermal Junior Wasgel met parels (vanaf 6 maanden)
Zwitsal Zeepvrije wasgel
Yves Rocher Hamamélis wasgel voor huid en haar
Zwitsal Wasschuim huid en haar
Lavera Baby & Kinder Oil Bath
Weleda Calendula Baby Crèmebad, via De Tuinen


Al heeft je baby nog niet veel haar, het moet zo nu en dan natuurlijk toch gewassen worden. Zoals je hierboven kon lezen kun je kiezen voor een 2-in-1 product, dat zowel de huid als het haar wast. Daarnaast zijn er natuurlijk ook verschillende shampoos verkrijgbaar, in van die lekkere typische babygeuren. Leuk voor de wat oudere baby (of zelfs dreumes/peuter) is de giftset van Winnie the Pooh, met daarin naast shampoo en een Pooh-washandje, ook een soort klepje wat voorkomt dat er shampoo in de oogjes van de kleine komt. Nu prikken speciale baby/kindershampoos wel minder erg dan normale varianten, maar maak dat zo'n kleine druktemaker die de boel wat dat betreft helemaal niet vertrouwt maar eens wijs...


Pooh giftset met washandje, borstel, shampoo en klepje
Zwitsal shampoo
Etos Shampoo
Lavera Baby & Kinder shampoo


Natuurlijk is in bad gaan ook een feestje, zeker voor wat grotere baby's. Badpret is gegarandeerd met verschillende speeltjes, zoals badeendjes en badboekjes of zeepjes met daarin een Hamtaro-poppetje verwerkt. Ook gekleurde badsponzen, met allerlei bekende kinderfiguren, verhogen het badplezier aanzienlijk. Natuurlijk moet je ook aan veiligheid denken, een badthermometer om te zien of het water wel op temperatuur is, is zeker voor verse ouders onontbeerlijk.


Nijntje bed-bad-doe-boekje (Difrax)
Pooh giftset Bath & Showergel en haakjes voor washandje/handdoek en tandenborstel
Etos Little Surprise badeendje
Silly Gifts roze badeendjes in twee maten
Hamtaro zeepjes
Difrax badthermometer



washandjes Hamtaro, Samson en Teigetje (verschillende uitvoeringen verkrijgbaar)
Badkussen Teigetje (ook verkrijgbaar in Pooh en Knorretje)
Badsponsje/speeltje Pooh
Badspons Kabouter Plop


Voor het babyhuidje
Baby's hebben over het algemeen een lekker zacht huidje, wat echter wel zeer kwetsbaar is. Verwen hem dan ook regelmatig met speciale babyolie of bodylotion, lekker voor het huidje, maar ook vanwege het lekkere babyluchtje waarin je baby de rest van de dag gehuld is. Wat je steeds meer ziet zijn speciale massageolies, om je baby een zachte massage te geven. Niet alleen fijn voor de baby, maar ook een heerlijk moment voor jezelf!


Etos Babymassageolie
Weleda Babybuikjesolie, via De Tuinen
Zwitsal Bodylotion
Etos Baby-olie
Lavera Baby & Kinder Huidolie
Yves Rocher Hamamélis Milde Babyolie


Schrale plekjes, luieruitslag...iedere baby krijgt er vroeg of laat mee te maken. Zorg dat je altijd een potje of tube crème speciaal voor dit soort irritaties in huis hebt. Uitgerekend om te bevallen in het voorjaar of de zomer? Dan kan het handig zijn om ook alvast een zonnecrème in huis te hebben, babyhuidjes kunnen wat zon betreft niet veel hebben. Op de foto zie je tenslotte nog een fijn babykammetje (ook in blauw verkrijgbaar) en wantjes. Dit zijn geen wantjes om aan te trekken tijdens gure dagen, nee, zij zijn bedoeld om 's nachts aan te trekken als je baby de neiging heeft zichzelf open te krabben.


Lavrea Kid's Sunblock spray factor 25
Difrax krabwantjes
Difrax babykammetje
Etos crème
Zwitsal zinkzalf
Zwitsal zalf


Voor kleine kwaaltjes
Verkoudheid, doorkomende tandjes en darmkrampjes, dat zijn de meest voorkomende babykwaaltjes. Om de ongemakken iets te verzachten zijn er gelukkig middeltjes die veilig voor baby's zijn.


Vicks Baby Balsem
Bisolvon druppels
VSM Chamodent (doorkomende tandjes) en Cinababy (darmkrampjes), via De Tuinen


Hap, slik, weg?
Als je van plan bent om flesvoeding te geven, is het natuurlijk belangrijk om van te voren wat flesjes in huis te hebben. Maar ook als je borstvoeding gaat geven kan dit zeker geen kwaad, voor het geval de borstvoeding echt niet wil lukken, of de baby bijvoeding nodig heeft. Laat je goed informeren welke flesjes geschikt zijn voor jouw baby. Heel leuk zijn deze nieuwe flessen, de linker heeft een beschrijfbaar labeltje wat erg handig is om de naam van het kind op te zetten wanneer het naar de crèche gaat. De rechter is natuurlijk de ultieme melkfles en dé manier om kinderen uit te leggen dat melk uit een koe komt, in plaats van uit de supermarkt... Zodra je baby toe is aan zijn eerste hapjes zijn tenslotte deze speciale babylepels erg aan te raden, ze zijn goed afgerond aan de zijkanten en daardoor erg veilig in gebruik. Denk eraan altijd lepels te gebruiken van plastic, of metaal met een plastic lepeluiteinde. Plastic is in tegenstelling tot metaal niet warmtegeleidend, en daardoor het veiligst.


Difrax naam-babyfles
Silly Gifts fles met koeienmotief
Difrax babylepels (set van twee in verschillende maten)


Zodra de baby toe is aan vast voedsel kom je weer voor veel keuzes te staan. Ga je verse prakjes maken, of kies je voor een potje? En als je dan een potje kiest, welk merk, en welke soort heeft dan je voorkeur? Eet je zelf biologisch, of wil je je kleine biologisch voeden, dan is het goed om te weten dat er tegenwoordig biologische voeding in potjes verkrijgbaar is, evenals biologische diksap. Een lekker tussendoortje voor de opgroeiende baby (vanaf 6 maanden) zijn de kleine rijstwafeltjes, die zeer licht verteerbaar zijn.


Bambix Kinder Rijstwafels
Olvarit Bio diksap, maaltijd en fruit, in verschillende smaken verkrijgbaar