CD: N*E*R*D* - Fly Or Die

NeptunesN*E*R*D*, bestaande uit Pharrell Williams, Chad Hugo en Sway, is al enkele jaren niet meer weg te denken uit de popindustrie. Van hun debuutalbum "In Search Of..." werden wereldwijd miljoenen exemplaren verkocht, maar echt bekend is de groep geworden onder hun pseudoniem The Neptunes. Pharrell en Chad produceerden onder deze naam voor talloze artiesten en tegenwoordig hoor je er als artiest niet meer bij als je geen Neptunes-beat op je album hebt. Britney Spears, Justin Timberlake, Busta Rhymes, Mystikal en Usher behoren tot de aanbidders van beide producers.

Mijn kennismaking met dit duo viel me niet mee. Sinds The War Report van Capone-N-Noreaga heb ik een zwak voor de rapper Noreaga. Raptechnisch stelt het niet veel voor en ook de teksten zijn niet bijzonder, maar als ik hem hoor rappen word ik direct gepakt door de energie die hij uitstraalt in zijn muziek. Zijn keuze voor de juiste producers was meestal goed, maar op Melvin Flynt - Da Hustler ging het mis. De hitsingle "Oh No" bevatte wel de juiste energie, maar de beat was zielloos en vlak. Het album had nog wel een aantal aardige nummers, maar ook het nummer "Cocaine Business" had een beat die me zeer op mijn zenuwen werkte. De bliepjes en het monotone ritme stonden me van het begin af aan tegen. Daarna is het nooit meer goed gekomen met Noreaga met als absolute dieptepunt "God's Favorite" een album dat bijna geheel geproduceerd werd door The Neptunes.

Tot mijn grote spijt hoorde ik de irritante bliepjes en het matige ritme in steeds meer nummers terug en keer op keer bleken Pharrell en Chad verantwoordelijk te zijn voor de productie achter de wanprodukten. Toen in 2002 Sway het duo kwam versterken om een eigen album te maken werd de naam Neptunes ingeruild voor N*E*R*D*, wat staat voor "No One Ever Really Dies". In hun interviews gaven de heren aan beide projecten gescheiden te willen houden. De muziek van N*E*R*D moest ook anders worden dan de beats van The Neptunes. Er gaat een gerucht rond over "In Search Of..." dat het album na grote kritiek in eerste instantie uit de handel genomen werd en later opnieuw uitgebracht is, maar deze keer met live muzikanten. Of het nou werkelijk gebeurd is of niet, het eindresultaat mocht er best wezen, zeker als je het vergeleek met hun eerdere producties.