Combi Review: 8 Mile

Detroit 1995, The Big D. Detroit is niet meer wat het is geweest. Wat eens bloeiend in economie en industrie was, is nu een gevallen stad die plaats gaf aan één van de bloedigste rasciale rellen ooit, precies hier, op 8 Mile Road. Deze zelfde straat is nu de scheiding tussen High Class en down class. En een ieder aan de verkeerde kant, droomt ervan om ooit aan de goede kant te komen. Zo ook Jimmy Rabbit en zijn rapgang, Three one Third.

Hip Hop is één van de weinige manieren om respect te krijgen, om je te onderscheiden. Er zijn dan ook talloze underground rapclubs waar de bewoners van de lower class city hun kunsten vertonen in rap-battles. Allemaal hopend op hun grote doorbraak. doorbraken zoals hun grote voorbeelden; N.W.A., Cypress Hill, Tupac.

Voor de gang Three one Third vind dit allemaal plaats in The Shelter. Jimmy Rabbit heeft zich door zijn vriend Future, host van de battle's, en de gang laten overhalen om mee te doen. Hij heeft de skills maar tot overmaat van ramp slaat hij op het podium helemaal dicht. Vanaf daar zien we hem en zijn vrienden in hun dagelijkse bestaan. Jimmy, die bij gebrek aan onderdak weer bij zijn moeder op de camping moet. Zijn moeder (Kim Basinger) die ook op geheel eigen wijze probeert uit 'the getto' te komen. Hierbij haar moederrol vergetend voor Jimmy, en haar dochter.

Dromen, rappen en neuken. Money, girls and bitches. Three one Third wil het allemaal, behalve Jimmy. Die steeds meer zijn ogen open doet en ziet dat hij waarschijnlijk nooit bij de upperclass zal komen. Enkele zware teleurstellingen rijker rapt hij zich uiteindelijk toch een weg terug naar het podium, alwaar hij zichzelf geconfronteerd ziet met zijn grootste vijand. Hemzelf.