FOK! Jaarlijstjes 2009


In de muziek is het al jaren een fenomeen, jaarlijstjes. En op FOK! is het óók al jaren traditie om van verschillende categorieën een 'Top zoveel' te maken. Zo ook dit jaar, enkele FOK!-reviewers laten hieronder enkele hoogtepunten van 2009 voorbij komen. Ook op het forum leven de lijsten: Jaarlijstjes 2009! en Film van het jaar 2009 ! & meer!!

DE FOK!-REVIEWCREW WENST JE EEN GEWELDIG 2010 TOE!!

Reviewer: Pink_Floyd

Albums
1. The Rural Alberta Advantage - Hometowns
Dé verrassing van het jaar 2009 en oh zo onbekend in ons kikkerlandje. De plaat staat bol van de ongepolijste juweeltjes, die laveren tussen fuzzy punk, folk en indierock. Eenvoudige structuren zijn de peilers van dit kunstwerk dat ondersteund wordt door uithalen die door merg en been gaan. Een esthetische symbiose tussen instrumenten, inhoud en vocalen. Kippenvel, rillingen en heimwee.

2. Florence and the Machine - Lungs
Aanzwellende en duistere indie-pop sluiten je in, haar briljante en schelle stem wordt op je afgevuurd en je kan geen kant meer op. Denk aan Kate Bush, Björk, Sinead O'Connor en Thea Gilmore. Melodieus, meeslepend en roerend. Florence bezingt haar onderbewustzijn alsof haar leven zich afspeelt in een spannende thriller waar dood, bloed, angst, doodskisten en geesten een grote rol spelen. De soundtrack levert intense, grimmige, desolate of sardonische muzikale noten aan, die haar diepzinnige tekstuele uitspattingen ondersteunen. Live was het in de Melkweg dit jaar ook puur genot.

3. The XX - The XX
Muzikaal gezien zet dit overrompelende debuut een setting neer waarin de neerslachtige duisternis en aanzwellende melancholiek de kop op steken. Een setting van een verlaten industrieterrein, omgeven door een hekwerk. Een verlaten gebouw met kapotte ramen waardoor een schemerig licht valt. Je hebt van die platen die meteen hun weerhaken in je slaan, je meesleuren in hun eigen sfeer en je niet meer loslaten. Dit is er zo ééntje. Minimale dub-step, new wave, alternatieve triphop en shoegaze met lichte gothische invloeden vullen je kamer met een sfeer waar je U tegen zegt. Pittig, rokerig en met een zware afdronk, net als een goede single malt whiskey.

4. White Lies - To Lose My Life...
Wellicht de grootste doorbraak van het jaar, alhoewel ze dit voor de kenners dit in 2008 al waren. Op Lowlands was het toen al raak, en ook dit jaar mochten ze terugkomen op basis van hun debuutplaat. Zwaarmoedige teksten die over de dood, verdriet, verlies en andersoortige depressieve zaken verhalen. Dit alles gedrapeerd over een dikke laag bombast, Sisters of Mercy eighties synths, kerkorgels, Joy Division, donkere gitaarriffs en lage bas. Zo mooi dat zelfs de radio het plugde tot ze ons weegden en deze donkere indie het grote publiek bereikt.

5. John Frusciante - The Empyrean
Oh wat een goed nieuws, Frusciante stapt uit de Red Hot Chili Peppers, dat betekent nog meer soloplaten. Alles wat over zal blijven bij RHCP is puberspringfunk met valse vocalen van Kiedis. Het echte muzikale brein zit namelijk in Frusciante en zijn solo-carrière kan dat bewijzen. Zo ook deze plaat. Ingetogen en intens opent de plaat met meer dan negen minuten lang worden je haren op je armen klaargestoomd voor een kippenveltrip. Het pad vervolgt door het esoterische muzikale landschap dat Frusciante voor de luisteraar neerlegt. Soms geeft hij wat meer gas en laat even het vlees om zijn tanden zien. Freaky gefröbel, bloedstollende gitaarbriljantjes en groovy riffs leiden de weg naar The Empyrean. Briljant!

Concerten
1. Bruce Springsteen & The E Street Band op Pinkpop
Boss boven baas zullen we maar zeggen. Een showman pur sang die met sfeer strooit alsof niks kost. En laten we de muzikale capaciteiten van zijn E Street Band niet vergeten!

2. U2 - Arena
Net als The Boss staat een show van U2 als een huis. De Arena is niet te beste plek, maar vooraan bij het podium is het geluid nog OK. Wederom een avond genieten.

3. Florence and the Machine - Melkweg
Naast een zinderend debuut laat ze ook zien dat ze live een rasartiest is. Innemend, enthousiast, vrolijk en oh zo zuiver. Heerlijk zo'n frontvrouw!

4. Lowlands
Toch maar even onder één noemer omdat er een aantal bands ex aequo eindigden voor mij. Namelijk de vuige rock van Faith No More en Them Crooked Vultures. De eerste was jeugdsentiment, de tweede een prettige verrassing. Maar ook de sombere en melancholieke set van Arctic Monkeys en het snoeiharde optreden van The Prodigy waren overweldigend.

5. AC/DC - Ahoy
Nog een stel ouwe rockers die hun streken niet verleerd zijn. Kanonnen, stoomtreinen, halfnaakte vrouwen en een flinke lading pyro ondersteunen de pompende rock 'n roll show van de mannen.


Reviewer: Beaudelaire

Films
1. The Hangover
Zeker weten de beste komedie van dit jaar (al komen I Love You, Man en Role Models dichtbij). Alles zit goed in elkaar. De gekke dokter uit Knocked Up is weer geniaal, evenals de nog gekkere Alan.

2. 12 Rounds
Goed voorbeeldje dat een cijfer op IMDb (een 5,7) niet altijd representatief is. Dit is gewoon een lekkere actiefilm, die goed wegkijkt. Helaas van het slappe einde, maar dat mag de pret niet drukken.

3. Angels & Demons
Puzzels en actie, goede combinatie. Zeker niet de beste film van dit jaar, maar toch een goede positie in mijn Top 5.

4. Brüno
De film met de beste marketing van dit jaar. Brüno was overal: Amsterdam, Berlijn, New York, geen enkele stad werd overgeslagen. Sterk punt: Sacha Baron Cohen bleef maar in zijn rol. Heerlijk controversieel, het sterkste punt aan de film.

5. Komt een Vrouw bij de Dokter
Misschien een beetje cliché in deze KEVBDD-hype, maar het is gewoon echt een goede film. Voor Nederlandse begrippen een topfilm. Over clichés gesproken: de vrijpartijen en 'godverdommes' spatten van het beeldscherm, want het blijft toch een Nederlandse film.

Evenementen
1. The Prodigy - Lowlands
Wát een energie. De hele Alpha stond vol en ging los. Helaas miste het toffe Spitfire in de setlist.

2. Coldplay - Goffertpark
Compleet anders dan The Prodigy, maar persoonlijk is dit het beste concert dat ik heb gezien dit jaar. "Waarom dan niet op 1?" Omdat het publiek niet zo losging als bij The Prodigy. Tevens een dikke middelvinger voor de Coldplay-bashers, het is wél goede muziek.

3. Basement Jaxx - Lowlands
Carnaval in augustus, het bestaat. Alle klassiekers van Basement Jaxx worden uit de kast getrokken met hulp van verschillende zangers. Verrassend goed.

4. Noisettes - Pinkpop
Een bandje dat ik niet kende, maar mij verrasste. De zangeres sprong van de ene kant van het podium naar de andere kant en bleef enthousiast. Tof om te zien.

5. White Lies - Lowlands/Pinkpop
2009 was het jaar van White Lies. Een groot deel van het album werd een single en tevens een succes. Ondanks dat de liedjes een beetje depressief zijn, is het live een genot om naar te luisteren.


Reviewer: MrManiak

Albums
1. The Prodigy - Invaders Must Die. Werkelijkwaar grijs gedraaid dit jaar. Wat een knaller van een plaat.

2. White Lies - To Lose My Life.... Zowel pers als luisteraars zijn lyrisch over deze cd... ik ook.

3. Daughtry - Leave This Town. Een winnaar van Idols klonk nog nooit zo fijn.

4. CKY - Carver City. Zeker fijn, luistert lekker weg.

5. Muse - the Resistance. Na een tijd niks van Muse gehoord te hebben een zeer fijne verrassing om The Resistance in de cd-speler te hebben.

Evenementen
1. Lowlands. Geweldig genoten met onder andere FOK!collega's Asta, Pink_Floyd en een hoopje andere vrienden. Hoogtepunt was the Prodigy.

2. Perspresentatie van de Beatle-collectie, remastered. naast dat het gewoon vet is om iets van de Beatles te luisteren en te krijgen, is het nog bruter om bij de Wisseloordstudios rond te hangen.

3. Staind, live in de Melkweg. Heerlijk optreden, hard meebrullen en meer. Geweldige avond gehad.

4. Nirwana Dronten Jaarfeest. Ieder jaar is het weer een feest van jewelste, ook 2009 pakte weer bruut uit. Tot volgend jaar!

5. Interview met Bertolf. Het leukste en beste interview wat ik heb gehouden, een geweldige gozer om te spreken.


Reviewer: Waterman2012

Albums
1. Mastodon-Crack the Skye
Beste album tot nu toe van deze hillbilly metalheads. En dat niet alleen, het is zelfs één van de beste metalalbums aller tijden! De nieuwe Black Sabbath is opgestaan! Punt uit!

2. Devin Townsend Project-Addicted
Een ongekend getalenteerde muzikant/producer, die al eerder werd vergeleken met Phil Spector en Frank Zappa. Het haar is eraf, de drugs de deur uit, en mensen uit zijn buurt. Devin zit lekker in zijn ivoren studio muziek te maken. Maar wat een trip!!! Het aankomende ‘Destruction’ mag snel komen. Zeker ook omdat die plaat harder schijnt te gaan worden. Het zal gaan over de agressie die in Devin woedde toen hij nog muziek maakte met Strapping Young Lad.

3. The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble-Here Be Dragons
Vrijwel onmogelijk om dit onder woorden te brengen. Gewoon cd opzetten en wegdromen. Het is muziek voor de film die je zelf in gedachten aan het regisseren bent. Geweldig, en ook nog eens uit Nederland afkomstig.

4. The Black Dahlia Murder-Deflorate
Kan een band op haar zevende album nog verrassen? Deze technical deathmetalband uit Detroit heeft het gepresteerd! ‘Nocturnal’ uit 2007 was technisch hoogstaand, maar ‘Deflorate’ is uiteindelijk het grote epos geworden. Met iets meer dan 34 minuten raast dit geheel sneller aan je voorbij dan menig HSL lijn. Heb je zin om voorwerpen naar politici te gooien, of met een Lada in te rijden op Nick & Simon? Niet doen, gewoon ff afkoelen met deze cd.

5. Voice Mail-At the movies
Ik kende het helemaal niet, maar zag ze bij ‘Vrije Geluiden’. En wat was dat een aangename verrassing. Dus gelijk maar de cd gedow...gekocht. In één woord, magistraal! Stel Belgen die a capella de leukste deuntjes en songs uit films vertolken. Voor mij een eye-opener en terecht een plaats in het jaaroverzicht.

Evenementen
1. Grace Jones - Lowlands
Oh oh oh wat een artieste, en oh oh oh wat een begeleidingsband. Je hoeft er niet van te houden, maar het was echt hoogstaand! Probeer eens 'Slave to the rythem' te zingen, terwijl je het hele nummer een hula hoop laat ronddraaien.

2. Meshuggah - Fortarock
Het enige optreden van deze Zweden dit jaar in Nederland, en wederom zo strak als de neten. Opnieuw een bewijs dat dit momenteel één van de beste livebands is. Mede danzij het feit dat het hele eendagsfestival (beetje oude Dynamo) zo leuk was, een tweede plek.

3. Bob Dylan - HMH
In zijn nadagen is hij in buitengewone topvorm. Zelfs de begeleidingsband weet weer waar hij mee bezig is. Briljante uitvoeringen van 'Like a rolling stone', 'Blowin' in the wind' en 'All along the watchtower.'

4. Faith No More - Lowlands
Een nieuw album is meer dan welkom nu deze reünie goed uitpakt. Natuurlijk geen Jimbo, maar daar waren we al aan gewend. Wel tegenstrijdig, pioniers van alles wat tegenwoordig alternatief is, staan te spelen in een mainstream 3fm tent waar hekken staan en een gezellige pit onmogelijk wordt. Niet bepaald 'Easy'.

5. Pearl Jam - Ahoy
Danzij deze band mochten we ineens niet meer crowdsurfen! Althans dat wilde Amerikaanse autoriteiten ons doen geloven. Vedder depri, band bijna op zijn gat. Gelukkig pakten ze jaren terug de draad weer op. Cd's zijn leuk, niet briljant. Maar 'live' is het werkelijk om te smullen.

Film
1. District 9
Voor Hollywood begrippen eigenlijk low budget. Maar daarmee is wel het onderste uit de kan gehaald. Uiteraard ook nog eens een briljant script.

2. Up
Simpel, Pixar rules! En wat een humor!

3. Looking for Eric
Prima debuut van Eric Cantona als regisseur. En wat heerlijk arrogant, zoals we hem als voetballer kennen, om jezelf als Verlosser te portretteren. Tevens meteen een prima overzicht van de mooiste goals van Cantona uit de Premier League.

4. Antichrist
Een film waarbij publiek walgend uit de bioscoop loopt, hoort altijd in een jaarlijst Zelfs ik heb 1x mijn ogen dichtgedaan.

5. Brüno
Beste van Sasha Cohen tot nu toe. Hij veegt zeer origineel de vloer aan met commercie en image uit Hollywood, met conservatief Amerika, met Joden en Palestijnen, en zelfs met terroristen. Vanwege de semi-docu manier van filmen werkelijk verbluffend.


Reviewer: TimDeVries

Albums
1. Rick Ross - Deeper Than Rap
2. Major Lazer - Guns Don't Kill People, Lazers Do
3. Kid Cudi - Man on the Moon: The End of the Day
4. Eminem - Relapse
5. Winne - Winne Zonder Strijd

Concerten
1. Yellowman - Paard van Troje
2. Santigold - Paradiso
3. Buju Banton - Paard van Troje
4. Buraka Som Sistema - Melkweg

Film
1. The Wrestler
2. Up
3. Revolutionary Road
4. Milk
5. Slumdog Millionaire


Reviewer: Rocha01

Films:
1. Slumdog Millionaire
2. Angels & Demons
3. Up
4. Traitor
5. Crossing Over

Boeken
1. Het Verloren Symbool - Dan Brown
2. De kracht van een moeder - Marie-Laure Licat
3. Millennium Trilogie - Stieg Larsson
4. In het geheim - David Baldacci
5. Oversteken - Judith Visser - Oversteken

DVD
1. Harry Potter en de halfbloedprins
2. Night at the Museum - Battle of the Smithsonian
3. Public Enemies
4. State of Play
5. The Dark Knight