CD: ZE 30, ZE Records 1979 > 2009

ZE 30, ZE Records 1979 > 2009 is behalve een verzameling muziek ook vooral een historisch overzicht van ZE Records, waardoor deze cd niet los te zien is van een stuk cult geschiedenis. 'ZE' staat voor de eerste letter van de achternamen Michael Zilkha en Michel Esteban, de oprichters. Zilkha is een Brit van Libanese afkomst die in mid jaren '70 werkzaam was in de uitgeverswereld van New York. Daar werd hij door John Cale (bekend van zijn solo werk en The Velvet Underground) voorgesteld aan Esteban, een Fransman die zijn punkwinkel in Parijs had achtergelaten om in New York onderdeel te worden van de (post-)punk scene. Het klikte tussen de twee mannen en samen besloten ze een label op richten voor de New Wave en Disco-Funk die in het New York van die tijd aan het opkomen en versmelten was. Dit genre kreeg later ook de overkoepelende en vooral satirische naam 'No Wave'.




De scene in de midjaren '70 bestond niet alleen uit muziek, maar was een gekleurde verzameling van allerlei kunstvormen, van performance art tot film en moderne kunst. Al snel werd het label hip en inmiddels is het uitgegroeid tot een legendarisch cult label voor deze scene. Het toppunt van succes lag in het begin van de jaren '80 en ZE Records hield op te bestaan in 1986. Esteban keerde terug naar Frankrijk en in 2002 blies hij daar het label nieuw leven in, voornamelijk om oud materiaal opnieuw uit te kunnen brengen.

Hoewel het overzicht op de cd dus loopt tot 2009, is het eigenlijk vooral een blik in het cult wereldje van New York uit de jaren zeventig en tachtig. Het hoesje is traditioneel geel, zwart en wit, als ode aan de taxi's in New York. De 14 nummers tellende cd is, zoals we dat van dit cult label mogen verwachten een bonte combinatie van onder andere dub, new wave, disco en electro.

Het eerste nummer is meteen een juweeltje: de traditionele 12" remix van Was (Not Was)'s hit 'Tell me that I'm dreaming', wat behalve een ontzettend lekkere dansplaat ook een sociaal-politiek protest is en daarmee een extra dimensie geeft aan deze muzikale blik in de geschiedenis. Via dit synth-pop nummer draait de cd verder door verschillende andere subgenres zoals het latin georiënteerde nummer 'There's something wrong in paradise'van Kid Creole & The Coconuts en de electro hit 'Dream baby dream' van Suicide naar de afsluiter van Marie et les Garcons met het new wave nummer 'Re Bop Electronic'.

De geluidskwaliteit is erg goed en hoewel er wellicht meer dan 14 nummers op hadden gekund is dit toch een alleraardigst overzicht. Als je op zoek bent naar een muzikaal overzicht van dit cult label is dit dus een ideale aankoop. Ben je echter gewoon van plan een avondje lekker te dansen op golden oldies (al dan niet met rolschaatsen aan en een pruik op), dan is dit ook echt een aanrader.

Tracklist

1. Was (Not Was)- Tell Me That I'm Dreaming (Traditional 12" Remix) (6:29)
2. Don Armando's Second Avenue Rhumba Band - Deputy Of Love (5:30)
3. Cristina - Things Fall Apart (4:33)
4. Lizzy Mercier Descloux - Hard-Boiled Babe (4:22)
5. Alan Vega - Jukebox Babe (4:49)
6. Casino Music - The Beat Goes On (3:53)
7. James White & The Blacks - Contort Yourself (3:07)
8. Kid Creole & Coconuts - Something Wrong In Paradise (Larry Levan Mix) (4:57)
9. Material With Nona Hendryx Bustin' Out (8:26)
10. Garcons - French Boys (3.08)
11. Aural Exciters - Maladie D'Amour (5:33)
12. Suicide - Dream Baby Dream (6:20)
13. Michael Dracula - What Can I Do For You (3:32)
14. Marie Et Les Garcons - Re Bop Electronic (2:51)


Label: Pias Records Releasedatum: juli 2009 Waardering:

links
De officiële website van ZE Records
Het muziekforum van FOK!