Homefront Multiplayer

wc-eend

Homefront
Multiplayer is gespeeld op de Xbox 360

Amerika is in wanorde en de Koreanen weten dit. Na het lanceren van een zogenaamde communicatiesatelliet wordt Amerika platgelegd met een zogenaamde EMP. De Koreanen zien hun kans en vallen Amerika binnen. De Amerikanen kunnen niets anders dan hun thuis te verdedigen, hun Homefront.

In de singleplayer van Homefront draait het voornamelijk om de strijd tussen de Amerikaanse verzetstrijders en de Koreanen die de macht hebben overgenomen in Amerika. In de multiplayer draait het echter om de strijd tussen de Koreanen en de Amerikaanse militairen voordat Korea aan de macht komt en de Amerikanen nog een lichte hoop hebben.

Ik reisde af naar Weesp om een middag lang de multiplayer van Homefront te spelen, daarnaast had ik de mogelijkheid om een aantal vragen te stellen aan de Senior Multiplayer Designer, Richard Carillo, die jullie hier kunnen lezen.

Tankje hier, helikoptertje daar
De multiplayer van Homefront kent vijf standaard soldatenklassen die je aan het begin kiest of telkens als je dood bent gegaan. Elke klasse heeft zijn eigen wapens met bijbehorende accessoires. Zo heeft de sluipschutter een goede scope ter beschikking en kan de aanvalsklasse een kogelvrij vest gebruiken. Daarnaast zijn er verschillende accessoires die je in het spel, tijdens het spelen, kunt kopen. Welke dit zijn stel je in voordat je gaat spelen.

Tijdens het spelen van de multiplayer verdien je punten, de alom bekende Experience Points (XP). XP krijg je aan het einde van een gevecht. Het aantal punten dat je krijgt wordt bepaald door je prestaties tijdens het spel, zoals het aantal gescoorde kills of de strategische punten die je hebt overgenomen. Met deze XP stijgt je profiel in level, waardoor je weer nieuwe wapens accessoires en andere mogelijkheden vrijspeelt. Met deze vrijgespeelde dingen kun je de vijf aanwezige basisklassen naar eigen smaak aanpassen.

HF

Verder krijg je Battle Points, die je direct in het gevecht kunt en moet inzetten. Deze punten zijn namelijk weg na het gevecht. BP verdien je door vijanden te doden, daarbij te assisteren, strategische punten in te nemen of teamgenoten te redden. Door genoeg punten te verzamelen kun je bepaalde dingen, die je vooraf hebt aangegeven, aanschaffen. Denk hierbij aan raketwerpers, kogelvrije vesten, jeeps, tanks en helikopters.

Het besteden van deze punten kan je uit benarde situatie helpen. Een voorbeeld; je loopt als simpele soldaat door de straten, gaat een hoekje om en opeens sta je oog in oog met een tank. Je verstop je vlug voor de tank, drukt op een knopje en van de 750 punten die je hebt verzameld gebruik je er 300 om de vooraf ingestelde raketwerper te kopen. Je draait het hoekje weer om en vuurt drie raketten af, met als resultaat de tank explodeert in een vlammenzee. Door de tank te vernietigen en jouw tegenstander te doden krijg je nieuwe punten. De kleine investering van iets kopen loont daardoor omdat het weer meer punten opleverd.

Met deze BP kun je dus verschillende voorwerpen en voertuigen kopen. Heb je last van een sniper op een lastige positie? Koop een helikopter en maak hem het leven zuur. Zijn er teveel soldaten op één locatie, koop een robot-drone die met een machinegeweer is uitgerust. Deze rijdt de locatie binnen en kan alvast wat tegenstanders verzwakken voordat je zelf naar binnengaat. Er zijn talloze situaties die op talloze manieren opgelost kunnen worden en het werkt erg goed. De bedragen die je moet betalen voor bepaalde voorwerpen zijn goed gebalanceerd met de hoeveel punten die je verdiend. Je koopt dus niet even vlug een tank, daar moet je voor werken en sparen.

Balanceren op het randje

Met voertuigen in de multiplayer is het altijd lastig om een goede balans te vinden. Want in het echt maakt een soldaat natuurlijk weinig kans tegen een tank. Ontwikkelaar Kaos Studios speelt in dit opzicht dan ook een beetje vals, maar dat pakt zeer goed uit. Een tank maakt zo korte metten met een soldaat of groepje soldaten, maar het Kaos maakt het de tank wat moeilijker. Soldaten zijn namelijk niet direct dood als ze binnen tien meter van een granaatinslag staan, waardoor er een eerlijke strijd ontstaat tussen mens en machine.

Met een tank kun je dus niet zomaar het gevecht inrijden en iedereen doden, je moet nog steeds goed je best doen. Een tank is daarin tegen wel beter in te zetten tegen andere voertuigen. Deze zijn groter en makkelijker te raken en daardoor ook een makkelijker doelwit.

HF

In multiplayerspellen zijn veel mensen altijd bang voor campers, mensen die verdekt ergens zitten en dan makkelijke kills pakken. Homefront lost dit op een leuke manier op. Kills worden beloond door zogenaamde sterren, haal je een aantal kills voordat je doodgaat krijg je één ster. Per ster wordt jou personage iets sterker, schiet beter en geneest wat sneller. Bij vijf sterren (ongeveer twintig kills zonder dood te gaan) ben je een echte supersoldaat geworden en heb je niks te vrezen, of toch wel?

Op het moment dat jij één ster haalt zal een speler uit de tegenpartij de opdracht krijgen jou uit te schakelen. Die speler krijgt dan in zijn scherm te zien dat hij honderd extra punten krijgt als hij je dood. Daarnaast komt die speler te weten in welk gebied die speler met één ster ongeveer zit. Verdien je meer sterren, hoe meer punten je waard bent en hoe meer mensen leren waar je zit.

Als jij dus heel goed bent betekent dit niet dat je op je luie stoel kunt zitten en niets hoeft te doen. Nee, je wordt uitgedaagd omdat er meer mensen op je af komen. In de vier uur dat ik gespeeld heb, heeft er één iemand van de zestien aanwezige mensen een vijf-sterren rating weten te behalen tijdens het spelen. Dus het is niet gemakkelijk om veel sterren te halen.

De Homefront-multiplayer speelt lekker weg en is goed gebalanceerd. Door een simpele basis te houden is het spel erg toegankelijk. Door het vrijspelen van dingen en de mogelijkheid om deze te kopen en in te zetten tijdens het spelen blijft de multiplayer divers en uitdagend. De gevechten beginnen altijd vrij simpel met een aantal soldaten, maar dit wordt later een gevecht tussen tanks, helikopters en ander zwaar geschut.