Code Vein

Demon's Souls, Dark Souls, Nioh en allerlei andere games zijn al uitgekomen om het de speler lastig te maken. De makers van God Eater doen ook een gooi met Code Vein. Het wordt een met bloed doordrenkt spel, en dat is niet alleen maar omdat je vaak dood zal gaan.

Postapocalyptische vampieren
In Code Vein is het weer eens vervelend gesteld met de toekomst van de mensheid. Een ramp heeft de wereld naar de afgrond geholpen. Steden liggen in verval en de beschaving zoals we die kennen is niet meer. In het epicenter van de ramp leeft nog een kleine groep in het gebied Vein. Het zijn geen gewone mensen meer, maar Revenants. Ze hebben speciale krachten gekregen, maar in ruil daarvoor weten ze niets meer van hun verleden en hebben ze bloed nodig om te overleven en hun krachten te gebruiken. Als ze hun bloedlust teveel zouden voeden dan worden ze een van de Lost, wezens waarbij het laatste beetje menselijkheid verdwenen is. Dit zijn je vijanden, ze dwalen overal rond op zoek naar bloed. Jij bent een Revenant en je gaat op zoek naar je geheugen en een vluchtoord waar je je veilig kunt leven, zonder de Lost. De introfilm is gemaakt door Ufotable, de Japanse studio die al vaker animaties maakten voor games en animatieseries zoals die van God Eater en Tales of Zestiria the X.

Code Vein - Blood Bead(Foto: Bandai Namco)

Buddy
Code Vein
wordt als snel vergeleken met Dark Souls van dezelfde uitgever. Toch zijn er verschillen te vinden. Het meest in het oog springende is het buddy-systeem. Je bent namelijk niet alleen. Er zijn verschillende personages in Vein die je kunnen en willen helpen. Er zijn er verschillende te vinden tijdens je zoektocht, maar je mag er maar een als partner hebben. Hun achtergrondverhaal wordt duidelijk door de missies die je krijgt van ze. Ze helpen je met bufs, afleiding en het neerhalen van vijanden. Ga je dood, dan zal zij of hij levenspunten geven zodat je nog een kans hebt. Dan moet je buddy natuurlijk wel genoeg levenspunten hebben om dat te doen. Een derde kans krijg je niet meer, dan word je weer bij je laatste savepunt neergezet.

Jouw personage
Natuurlijk kun je jouw Revenant in Code Vein helemaal naar believen aanpassen. Geslacht, lichaamsbouw, kapsel, stem en natuurlijk kleur huid, ogen, haar en allerlei gezichtskenmerken. Niets nieuws onder de zon. Door je keuzes van wapen, Blood Veil en Blood Codes pas je je speelstijl aan. Een groot en log wapen is natuurlijk wel sterk en geeft flink wat meer schade, maar je bent nu niet bepaald snel. Een kleiner zwaard geeft je al heel wat meer snellere mogelijkheden, maar je moet de vijand we vaker raken, dus je loopt meer risico in de aanval. Wapens vind je vooral in schatkisten in allerlei dungeons. Bepaalde vijanden laten ze vallen als je ze verslaat en er zijn locaties waar je wapens kunt kopen. Wapens zijn te upgraden door middel van gevonden materialen. Zwaarden die je met een of twee handen moet gebruiken, een bayonet om van dichtbij te steken en op afstand te schieten, halberds, grote hamers, er is van alles. Tussen dezelfde type wapens zijn er verschillende soorten te vinden die dan weer aparte aanvallen hebben. Sommige hamers hebben een enorme rondzwaaiende aanval bijvoorbeeld.

Code Vein - Eva & Jack (Foto: Bandai Namco)

Veel bloed
Maar wat zijn de Blood Veils en Blood Codes? Blood Veils zijn speciale krachten waarmee je bloed, in het spel Ichor Points genoemd, van vijanden kunt opnemen. Die heb je nodig om Gifts, speciale gaven, te gebruiken. Die gaven leer je weer van Blood Codes die achtergelaten kunnen worden door andere Revenants en Lost. Het zijn zeg maar herinneringen van ze die jou leren hoe je een gave gebruikt. Je kunt tot acht gaven tot je beschikking hebben, maar natuurlijk kun je wisselen. Bij Gifts moet denken aan passieve en actieve krachten. Passieve Gifts hoef je alleen maar te activeren door in een van de acht Giftslots te zetten, actieve Gifts moet je met de actieknop activeren. Een handige actieve Gift in mijn speeltijd was een Sonic Arrow waarmee ik vijanden apart weg van een groep kon lokken. Maar er zijn ook Gifts die gif op je wapen doen waardoor de vijanden die daarmee geraakt worden steeds zwakker worden.

Toffe sjaal
Een Gift verbruikt Ichor Points en daar komen de Blood Veils om de hoek kijken. Deze onttrekken Ichor Points van vijanden. Het is wel een kwestie van goed opletten wanneer je dit doet, want vijanden staan niet stil als ze je opgemerkt hebben. Hun aanvalspatronen leren kennen is hartstikke belangrijk, niet alleen om Ichor Points te kunnen stelen, maar ook om zelf aan te vallen. Blood Veils zijn er in verschillende soorten. Zo is er een bloederige staart/speer die uit de jas komt en van afstand aanvalt. Er zijn klauwen die van dichtbij meer Ichor Points ontrekken, want daar heb je wat meer risico. De tofste die ik zag was een sjaal die uitschiet met doornen. Erg handig als je een snelle build wil maken. Deze aanvallen doen niets aan de levensmeter van je vijand en daarna ben je de klos omdat het monster je opmerkt. Er zijn speciale aanvallen met Blood Veils te doen die nog meer punten ontrekken, het maximum Ichor Points meer verhoogt dan bij een normale aanval en de vijand flink wat schade toebrengt. Deze Special Drains zijn handig, maar kunnen alleen worden uitgevoerd als je op het juiste moment verdedigt bij een vijandelijke aanval, ze in de rug aanvalt of in een combo. Een kwestie van meer risico, dus meer beloning.

Code Vein - Blood Veil Tail (Foto: Bandai Namco)

Blood Veils kun je wisselen, daar mag je er maar één van actief hebben. Een voordeel: je buddy heeft ook een Blood Veil en geeft jou de mogelijkheid co-op Gifts te gebruiken. Elke buddy levert weer andere co-op Gifts op. De buddy die ik had gaf me de mogelijkheid om tijdelijk meer kracht te hebben. Deze speciale Gifts verlagen wel het aantal Ichor Points dat je maximaal kunt hebben, dus spammen is niet heel handig, want je houdt geen Ichor-meter meer over. Door je eigen Gifts te gebruiken verhoog je je maximale Ichor-waarde weer.

Jouw speelstijl
Door je wapenkeuze, keuze welke Blood Codes je gebruikt om Gifts te leren en je type Blood Veil bouw je een speelstijl voor je personage. Wil je snel en wendbaar zijn, kies dan een licht wapen, een snelle Blood Veil en Gifts om je wendbaar te houden. Wil je aanvallen tanken, dan is een Blood Veil die je verdediging flink omhoog schroeft belangrijk. Het grote wapen doet de rest. Wil je veel met Gifts in de aanval, dan is er een passieve Gift om je Gift-aanvallen te verhogen en er zijn Gifts om je Ichor Points langzaam te regeneren. Je Blood Veil moet een goede zijn die vooral veel Ichor Points steelt.