Gwent: The Witcher Card Game

Vorig jaar mocht ik Gwent reeds uitproberen op Gamescom en de ontwikkelaars vragen stellen. Nadien heb ik de game vaak opgestart, om steeds weer genadeloos afgedroogd te worden. De balans was danig zoek. Dit jaar zat ik dan ook met een kritische instelling bij de presentatie van Gwent: The Witcher Card Game.

Balans
In het begin van de gesloten bèta was het een leuke game, maar al snel was de balans zoek. Het speelplezier was daarmee snel verdwenen. Gelukkig had ontwikkelaar CD Projekt RED dat zelf ook door en de balans is aangepast. Er zijn 30 nieuwe kaarten toegevoegd aan Gwent en er zijn nu in totaal vijf facties om mee te spelen: Nilfgaard, Monsters, Northern Realms, Skellige en Scoia’tael. Het uitgangspunt van CD Projekt RED is dat je wint op basis van je vaardigheden en niet afhankelijk moet zijn van geluk. Helaas mochten we geen foto’s maken en ook geen audio opnemen. Waarom is mij een raadsel, maar dat was vorig jaar ook al zo. De bekende community lead Marcin Momot was er om ons op te vangen en wat toelichting te geven op de nieuwe functies. Er komt een nieuwe game modus in de nabije toekomst, maar we krijgen helaas geen hints hoe deze eruit ziet.

Betaalde DLC
We hadden vorig jaar reeds gezien dat CD Projekt RED een verhaalmodus in Gwent wilde stoppen. We zagen Geralt (de hoofdpersoon uit The Witcher-reeks) door de wereld lopen en praten met NPC’s. Nu is de verhaalmodus helemaal overhoop gehaald. Het wordt nu een betaalde DLC genaamd Gwent Thronebreaker. Bij deze aanschaf krijg je ook 20 kaarten die je kunt gebruiken in PvP. Met het spelen van het verhaal krijg je ook kaarten, maar die kun je alleen gebruiken voor de singleplayer.

Gwent - Thronebreaker

Verhaal
De hoofdpersoon is Koningin Meve wiens rijk onder druk staat door een dreigen de inval van een naburig rijk, monsters, bandieten en verraad. Het verhaal speelt zich af rond de tijd dat Geralt zijn titel ‘of Rivia’ verdient. Hij vocht namelijk mee met het leger van Rivia en was van doorslaggevend belang. Dit houdt meteen in dat Gwent Thronebreaker zich afspeelt voor de eerste game uit The Witcher-serie. Dat geeft CD Projekt RED erg veel vrijheid met betrekking tot het verhaal.

 

Keuzes
De ontwikkelaars spelen een stuk van de demo en ze krijgen meteen een aantal lastige vragen voor de kiezen. Vervolgens mochten wij meebeslissen hoe koningin Meve reageerde op complexe beleidsbeslissingen. Het is een game van CD Projekt RED, dus het is mogelijk om behoorlijk bloeddorstig en wraakzuchtig te werk te gaan. Dit boezemt je onderdanen angst in, maar zorgt er ook voor dat de kans groter is dat ze gaan spioneren voor je vijand. Een te vergevingsgezinde houding kan weer gezien worden als zwakte, waardoor sommige snoodaards misschien een coup proberen te plegen.

Gwent - Oordeel 

Wereld
Regeren is vooruitzien en tegelijk je rug in de gaten houden. De kaart is hetzelfde opgezet als de versie met Geralt vorig jaar met wat kleine wijzigingen. Door de wereld heen zijn er ook kisten verstopt, waar je leuke zaken kunt vinden, zoals geld. Daarnaast zijn er kleine puzzels waar je tegenaan loopt. Je hoeft ze niet op te lossen, maar er kan een leuke beloning zijn als je het doet.

Gwent - Wereld

eSport
Op verzoek van de fans zijn er nu ook eSport- toernooien. Fans organiseerden reeds toernooien en CD Projekt RED is eindelijk overstag gegaan met officiële steun. Met het online spelen van ranked matches kun je crown points verdienen als je aan het eind van een seizoen bij de top 200 eindigt. Je kan ook meedoen aan officiële toernooien van CD Projekt RED of toernooien met een licentie en hiermee crown points verdienen. Hoeveel crown points je krijgt hangt natuurlijk er vanaf hoe hoog je eindigt. Op basis van je crown points kun je toegang krijgen tot de hogere toernooien. Bij Gamescom kon iedereen meteen meedoen aan een Gwent Open toernooi met een prijzenpot van $25.000,-. Mocht je doorstromen naar de moeilijkere Gwent Challenger toernooien dan is het prijzengeld verhoogd tot $100.000,- en degenen die prijzen pakken op Gwent World Masters verdelen $250.000,- onder elkaar.

Regels
Je hebt vier decks van vier facties. Om het zo leuk mogelijk te maken, mag je een deck waar je mee hebt gewonnen niet meer gebruiken. Je verliezende decks kun je nog een keer inzetten. Alle toernooien hanteren een ‘single elimination’-systeem, wat betekent dat er geen verliezersronde is. Als je hebt verloren, dan lig je er gewoon uit. Voor gemotiveerde spelers is er dus zeker wel iets te halen. Hieronder is er een zeer uitgebreide toelichting op alle regels en ook kun je kijken naar de halve finales en de finale die werden gespeeld op Gamescom. De finale begint op 3:08:21 voor degenen die meteen de vetste acties willen zien. De winnaar was een ongeplaatste speler die een droomscenario uitspeelde door er met de hoofdprijs vandoor te gaan.

De bèta is open voor iedereen, dus als je de game wilt spelen op pc, PlayStation 4 of Xbox One, ga je gang. Let wel, het is een bèta, dus er kunnen kleine foutjes voor komen. Zo zijn de beschrijvingen bij sommige kaarten ietwat onduidelijk en er worden nog steeds bugs gevonden (ook door mij). Er is cross play tussen pc en PlayStation 4 en ook tussen pc en Xbox One. De consoles kunnen dus niet met elkaar spelen.

Gwent - Poster