UMI Z; Smartphone met prima specificaties

3. Prestaties

Prestaties:

Naast de hardware heb ik ook nog kort kunnen kijken naar de prestaties van het toestel. Hiervoor heb ik een aantal benchmarks gedraaid, naast een van de standaard batterijbenchmarks. 

Antutu score Z

Umi Z Geekbech sing

Umi Z Geekbech mul

 

Zoals te zien is kan de processor in de UMI Z goed meekomen met een van de recentste processors van Quallcomm; het grootste verschil zit in de grafische chip, deze loopt bij Mediatek achter, dit valt dan ook te zien in de deelscores van de benchmarks. 

 

Batterij:

De accu in de UMI Z is relatief groot te noemen met bijna 3800 mAh; dit blijkt dan ook wel uit de score van de videotest waarbij het toestel ingesteld op een helderheid van 200 nits in een loop een aflevering van een serie afspeelt. Hierbij wordt iedere minuut een foto genomen van het scherm, waarna achteraf wordt bekeken hoe lang het toestel dit vol heeft gehouden. 

Umi Z batterij video

De UMI Z zet hier met 9 uur en 48 minuten zeker geen slechte score neer. De meeste toestellen scoren hier rond de 7-8 uren. De UMI komt hier dus ruim bovenuit. 

Scherm:

Het scherm in de UMI Z is een Sharp Full HD panneel, dit scherm zien we in meerdere toestellen terugkomen. 

Het contrast van het scherm is met 899:1 niet bijzonder hoog te noemen en dat is ook te zien, als je dit vergelijkt met toestellen met een betere zwartwaarde zoals de Elephone P9000. Daar tegenover staat dat de kleurtempratuur van het scherm uit de doos al vrij behoorlijk is met 7200K. Het scherm neigt dus nog iets naar de blauwe kant, maar de afwijking is dermate beperkt dat dit bijna niet opvalt. 

De standaard grijswaardefout is met DeltaE 3.79 ook prima te noemen, afwijkingen zijn dan met het blote oog ook (bijna) niet waar te nemen. Ook de helderheid van het scherm lijkt in orde; met 504 candella nits moet het scherm prima af te lezen zijn op een zonnige dag. 

Software:

De software op de UMI Z is dicht bij stock; er zijn wel een aantal (handige) toevoegingen voor gestures, on screen navigatieknoppen en een aantal andere zaken. De software is vooralsnog gebaseerd op Android 6.0. 

Hoewel een update naar Android 7 aangekondigd is zou ik er niet van uit gaan dat deze de komende maanden al stabiel draait op het toestel. In de korte periode dat ik de software getest heb is mij weinig negaiefs opgevallen. Het menu en de apps voelen snel aan en lopen zonder stotteringen.