War Thunder - Knights of the Sea

Na mijn enerverende ervaring met CrossOut VR mocht ik de nieuwste uitbreiding van Tweede Wereldoorlogsimulator en free-to-play crossplatform-MMO War Thunder proberen: Knights of the Sea. War Thunder’s indrukwekkende arsenaal aan voertuigen wordt uitgebreid met schepen en Gaijin kondigde op Gamescom de gesloten bèta aan.

War Thunder - Kinghts of the Sea - Vizier

Slagschepen zijn saaie schepen
Zeeslagen zijn populair bij het grote publiek, maar eigenlijk absoluut niet geschikt voor War Thunder. Daarvoor bewegen schepen gewoon te langzaam. Een groot gevecht tussen slagschepen duurde ten minste enkele uren en vaak een paar dagen. Het kost tien minuten om op volle kracht te varen, het manoeuvreren kost veel tijd en de tijd die een schip nodig heeft om te zinken is ook belachelijk. Het kortste zeegevecht was tussen de HMS Hood en de Duitse Bismarck en dit duurde door een toevalstreffer 'slechts' een half uur. Voor de meeste War Thunder-spelers is dat écht te lang, want die willen gewoon iets opblazen. Games met slagschepen versnellen doorgaans de tijd om het nog een beetje leuk te houden. Dat kan in War Thunder niet, omdat er ook andere voertuigen in zijn en deze verplaatsen zich allemaal conform de 'gewone' tijd. Historische accuratesse is één van de speerpunten van War Thunder  en dat is de doorslaggevende reden om de tijd niet te versnellen. Daarom kun je geen slagschepen besturen in Knights of the Sea.

 

De snelle ridders
Wat dan wel? In eerste instantie torpedoboten, patrouilleschepen, snelle aanvalsschepen en kanonneerboten. De afmetingen lopen erg uiteen en ieder type heeft zijn sterke en zwakke punten. De Amerikaanse patrouilleschepen zijn uitgerust met mortieren en de Russen hebben Katyusha raketwerpers. Deze Tweede Wereldoorlog-uitvoeringen hadden niet genoeg precisie voor een effectieve veldslag, maar ze deden het fantastisch tegen stilstaande doelen op het land. Deze snelle boten waren verantwoordelijk voor het redden van soldaten, spoedbestellingen van post en veel schermutselingen tussen elkaar op het water. Daarom noemt Gaijin hen als een eerbetoon 'de ridders van de zee'.

War Thunder - Kinghts of the Sea - Zeeslag

Zink dat schip
Nog een toevoeging is de drijvende tank. Jawel, ik heb het nagevraagd: een drijvende tank. Er waren verschillende versies, al sinds de Eerste Wereldoorlog. Gamen is een leerzame hobby! Er is geen gezondheidsbalk op de schepen. War Thunder gebruikt een modulair systeem, waarbij een onderdeel kapot kan gaan en gerepareerd kan worden. De scheepsbemanning kan ook gewond raken, maar die is wat moeilijker op te lappen.
Je kan een drijvende tank en een boot laten zinken door hun drijfvermogen aan te pakken. Als er meer water binnenkomt dan de pompen kunnen wegwerken, dan zinkt de boel.

War Thunder - Kinghts of the Sea - Zinkend schip

Er zijn vijf speelbare naties: Duitsland, Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Japan en de Sovjet-Unie. Ieder land heeft zijn eigen zes typen schepen. Mettertijd komen er meer typen en modellen. Je kunt ieder schip aanpassen naar je eigen wensen als je de verschillende onderdelen hebt vrijgespeeld. Ook de bemanning kun je trainen om hun specifieke beroep beter uit te voeren.

Gameplay
Ik krijg een vroege alfaversie onder mijn neus en mag in de fjorden gaan strijden. Omdat er verder niemand is, speel ik tegen mijn presentator. Uiteraard weet ik dan al dat ik ten dode ben opgeschreven, dus ik moet vernuftig zijn. Ik kies Japan, omdat zij snelle wendbare schepen hadden en vind al snel mijn tegenstander. Vervolgens wacht ik af en stel een lastige vraag over hoe je jouw personeel kunt upgraden. En ja hoor, hij draait zich even om! Ik kan zijn schip drie keer raken, maar helaas net te hoog om genoeg schade toe te brengen aan zijn drijfvermogen. Toen was hij boos en binnen vijf tellen zonk mijn boot. Moraal van dit verhaal: als je tegenstander op je gaat richten, vaar dan als een malle rechtdoor en probeer niet te draaien. Dat kost te veel tijd en dan ben je een makkelijke prooi.  

War Thunder - Kinghts of the Sea - MIJN Japannertje

De bèta’s
Je moet uitgenodigd worden om mee te kunnen doen in de gesloten bèta van later dit jaar. Het is mogelijk om door een naval pack te kopen jezelf te verzekeren van de gesloten bèta. In de gesloten bèta worden verschillende scenario’s getest met verscheidene modellen en maps. Op basis van de ervaringen hiermee wordt er besloten of er niet alsnog bestuurbare slagschepen komen. Voorlopig zijn er wel slagschepen, alleen die worden bestuurd door de AI. Gaijin heeft een heleboel leuke dingen bedacht voor de gesloten bèta, zoals events, wedstrijden en Twitch-streams. Klinkt raar: een Twitch van een gesloten bèta, maar ze gaan ervoor. In 2017 komt er gewoon een open bèta voor gamers met geduld.