Starpoint Gemini: Warlords

Een nieuwe dag, een nieuwe early access game op steam. Tegenwoordig is de term early access zo vaak door het slijk gehaald dat het gelijk staat aan vloeken in de kerk wanneer iemand zegt dat hij of zij geen bezwaar heeft tegen early access. Ten onrechte, want sommige ontwikkelaars hebben het concept van early access goed begrepen, en een daarvan is Little Green Man Gaming. Nadat hun eerste game Starpoint Gemini 2 een schoolvoorbeeld was van hoe je early access wel moet doen, is het nu tijd voor hun tweede early access-game: Starpoint Gemini: Warlords.

Starpoint

Starpoint Gemini: Warlords is het derde deel van de Gemini-serie, en een direct vervolg op Starpoint Gemini 2. The empire uit Starpoint Gemini 2 is ten onder gegaan en de gemini-sector bestaat nu uit een heleboel kleine rijken die het met elkaar uitvechten. Dan verschijnen mensen uit ons zonnestelsel (dat verwoest is door onbekende krachten) ter tonele en maken een basis op de verlaten planeet Phanaeros. Jij behoort ook tot deze groep mensen en op Phareanos, samen met het ruimtestation Concordia, is waar je verovertocht door het heelal begint.

Starpoint Gemini: Warlords is nog in alpha en dat is goed te merken. Je begint met een proloog-missie die ook gelijk dient als tutorial voor het besturen van je ruimteschip en de gevechten. Maar nadat je deze hebt afgerond ben je aan het einde gekomen van wat er qua campaign aan content is voor Warlords en is er alleen nog de freeroam. De freeroam is gelukkig wel een stuk uitgebreider dan de campaign, waarbij je je basis kan upgraden, nieuwe schepen kan kopen, contracten voor veel missiesoorten accepteren en oorlog kan voeren in aangrenzende sectoren. Maar zelfs dan heb je Starpoint Gemini: Warlords na twee uur spelen al gezien. Je hebt de vrijheid om te kiezen welke missies je wilt doen, maar vaak komen ze allemaal op hetzelfde neer dat je naar een bepaald punt moet vliegen, een bepaald materiaal moet afleveren of een ruimtepiraat moet neerknallen en vervolgens teruggaat naar je basis voor de volgende missie.

Starpoint2

 Voor de mensen die er van houden om lekker door de ruimte te vliegen en je te vergapen aan de sterren zal Warlords waarschijnlijk nét genoeg zijn om ze wat langer bezig te houden, maar degenen die wat meer missies en een langere campaign willen kunnen het beste wachten totdat de game een aantal maanden in early access gevorderd is. Ook zou ik het niet erg vinden als de ontwikkelaars nieuwe voice-overs in het spel stoppen, want de huidige dialogen voelen alsof ze zonder emotie eruit zijn geknepen.

Met early access is het altijd nog maar de vraag of de ontwikkelaar ook zijn spel afmaakt, of er halverwege het bijltje bij neergooit waardoor teleurgestelde spelers met een halve game in de maag zitten. Little Green Man Games heeft echter ervaring met Early Access, want voorganger Starpoint Gemini 2 was ook tot stand gekomen met behulp van early access en daar is door veel gamers positief op gereageerd. Je kan dus zeggen dat Little Green Man Games zijn sporen heeft verdiend wanneer het om early access gaat. Een beetje zoeken op de blog laat ook zien dat de game in de tussentijd twee updates heeft gekregen na de release op 14 april, maar dit waren voornamelijk kleine fixes en geen content-updates. Een kleine waarschuwing vooraf is dat als je besluit Starpoint Gemini: Warlords te kopen dat de game heel lang in early access kan zijn. Little Green Man Games schat dat Starpoint Gemini: Warlords waarschijnlijk 6 maanden in early access zal zijn, maar dat dit kan oplopen tot 12 maanden. Hou er dus rekening mee dat als je het spel al wilt kopen de game verre van af is.

Starpoint3

Wat ik kan waarderen bij de ontwikkeling van Starpoint Gemini: Warlords is dat de ontwikkelaars ergdicht bij de community staan. Bij de discussies op steam wordt enthousiast gepost en niet alleen de spelers maar ook de ontwikkelaars mengen zich er graag in. Bij Warlords krijg ik het gevoel dat de game niet voor de spelers wordt gemaakt, maar met de spelers wordt gemaakt – de mannen en vrouwen bij Little Green Man staan open voor alle feedback en wanneer een speler een goed idee heeft, zijn ze niet te beroerd om dat in het spel te bouwen.

Voor de mensen die op zoek zijn naar een rijke game is Starpoint Gemini: Warlords voorlopig af te raden. De game staat duidelijk nog in de kinderschoenen en mist een goede campaign en voldoende dingen om te doen. Voor die personen is het verstandig om te wachten totdat de game uit early access is. Voor degenen die helemaal gek zijn van space-sims of voor de mensen die heel dicht bij de ontwikkeling van een game willen staan. Het is nog te vroeg om een oordeel te vellen over de inhoudelijke kwaliteit van Starpoint Gemini: Warlords omdat er nog zoveel mist, maar wanneer je ziet dat er regelmatig updates zijn, de ontwikkelaars een ontzettend open houding naar hun community hebben en de setting van de game in het algemeen wordt Starpoint Gemini: Warlords een game om in de gaten te houden.

Gespeeld en alleen verkrijgbaar op de pc.