God Eater

Ik volg de Japanse gamesindustrie al een aardige tijd en zie soms ook een nieuwe franchise die het fantastisch doet in het land van de rijzende zon. En dan vraag ik me ook af waarom zoiets niet naar het Westen komt. Bandai Namco heeft al in 2010 God Eater uitgebracht op PlayStation Portable. In 2011 kregen we hier de remake genaamd Gods Eater Burst, ja met een 's'. En daarna werd het stil in het Westen. Japan kreeg nog God Eater 2 op PSP en PlayStation Vita en begin vorig jaar werden zij getrakteerd op de remake God Eater 2 Rage Burst voor PlayStation 4 en PlayStation Vita. Maar voor ons was de franchise verdwenen.

Tot december vorig jaar, want opeens liet Bandai Namco weten dat ze én God Eater Resurrection én God Eater 2 Rage Burst, de twee verbeterde versies van de oorspronkelijke games, dit jaar naar ons brengt voor PlayStation 4, PlayStation Vita en pc. We mochten een presentatie bijwonen van de twee games, de producer Yusuke Tomizawa interviewen en een demo spelen. Het eerste opvallende nieuws dat de producer te melden heeft: het wordt een bundel. Je koopt God Eater 2 Rage Burst en je krijgt een digitale code om God Eater Resurrection te downloaden. Om de fans nog meer tegemoet te komen: er komt een fysieke versie van deel 2 op Vita. Cross-buy gaat het waarschijnlijk niet worden, dus het is niet zo dat je het maar voor één PlayStation-platform hoeft te kopen om het op allebei te kunnen spelen. Crossplay wordt wel ondersteund, dus je kunt met een savegame die je op PlayStation Vita hebt gemaakt op PlayStation 4 verder gaan en vice versa.

God Eater 2 Rage Burst preview april

De reden om het naar het Westen te brengen? Omdat de producer graag alle gamers op één lijn wil brengen. Mijn logische vervolgvraag of er dan een nieuw deel komt, wordt dan ook zo goed als bevestigd. Ze willen wel erg graag, maar eerst willen ze iedereen even ver in het verhaal hebben en willen ze zien hoe God Eater het hier als franchise gaat doen. Eén ding hebben ze niet kunnen regelen: de gesproken Japanse taal is afwezig. Er is een simpele reden: rechten. De acteurs die de stemmen hebben ingesproken steken er een stokje voor. Om het Westen wat voor te bereiden is de anime gratis te bekijken op het internet (via http://www.daisuki.net), zodat je flink wat achtergrond hebt voor de games.

Goed, nu we weten in welke vorm de spellen naar ons toe komen en waarom, is er nog een vraag: wat is God Eater voor spel eigenlijk? Even kort door de bocht: een snellere Monster Hunter maar dan met een uitgebreid verhaal. Je jaagt dus op monsters, zogenaamde Aragami. Deze monsters hebben de wereld al flink te grazen genomen, maar natuurlijk biedt de mensheid nog weerstand. De organisatie Fenrir pakt de monsters aan met speciale wapens die deze monsters echt pijn doen. Deze wapens, God Arcs genaamd, worden gebruikt door God Eaters, de jagers. Jij als speler bent dus ook een God Eater en je mag de hoofdpersonage helemaal zelf in elkaar zetten. Niet alleen kiezen welk wapen je gebruikt, maar ook hoe je eruit ziet. En dat gaat ver, tot zelfs twee verschillende kleuren ogen.

God Eater 2 Rage Burst preview april

Er zijn twee verschillende soorten wapens. 'Old Type' verwijst naar een soort wapen, bijvoorbeeld een geweer of zwaard. De New Type-wapens kunnen veranderen van geweer naar zwaard. Je kunt allerlei kogels in elkaar zetten als een echte MacGyver. Dat ‘eater’ in de titel mag je ook letterlijk nemen, want je kunt je wapen de verslagen vijanden laten eten zodat je items krijgt. Tijden het vechten kun je nog wat levenspunten terug eten. Het eten heet een devour-actie. Het is dat die vaardigheid veel tijd kost, dus je bent niet onoverwinnelijk door maar constant leven terug te krijgen via je wapen. Er zijn ook andere bonussen te verdienen, zoals double jump. Het ligt geheel aan het wapen wat de bonus kan zijn.

Je doet dit hele avontuur niet alleen, je bent lid van een team. Tijdens het spelen valt op dat de computergestuurde teamgenoten eens niet geheel achterlijk en random maar wat doen. Ze helpen je daadwerkelijk. Mocht je in de problemen komen met je levensmeter, dan zullen ze je helpen om te laten genezen. Het hoeven geen computergestuurde teamleden te zijn, je kunt ook online co-op spelen. Net zoals in Monster Hunter heeft een Aragami meerdere aanvalspatronen. Die zal je moeten ontdekken en moeten uitbuiten om het monster de baas te zijn.

God Eater 2 Rage Burst preview april

God Eater 2 Rage Burst heeft natuurlijk nog wat extra features en een ander verhaal. Het speelt zich drie jaar na het eerste deel af. Dit keer is er een Black Plague. Een team wordt erop afgestuurd om het te onderzoeken. Een nieuwe feature is Blood Rage. Eigenlijk ga je tijdens een gevecht een committent aan. Je krijgt soms opdrachten tijdens het spelen, zoals “doe x aantal schade in y tijd”. Of “doe x aantal devour acties in y tijd”. Lukt het je, dan krijg je bonussen. Je wordt bijvoorbeeld tijdelijk sneller. Er zijn ook nieuwe wapens, zoals een speer dat in een organisch zwaard kan veranderen en een hamer met een raketboost in zich. De nieuwe shotgun werkt ook weer anders: hoe dichter je bij een monster staat, hoe meer schade deze aanricht.

Dat God Eater een franchise is geworden in Japan is al duidelijk. Niet alleen videogames, maar ook anime en manga zijn er al. En natuurlijk ook merchandise als figurines en andere goodies. Dat willen ze gaan uitbreiden naar het Westen. Wij krijgen extra’s zoals alle updates en content die in Japan al is uitgekomen. De extra kostuums uit Sword Art Online en Tales of Zestiria zijn dan leuke extraatjes, net zoals het masker uit het minder bekende Tokyo Ghoul.

Het meest interessante is natuurlijk de bundel, we blijven Nederlanders. We hoeven alleen maar deel 2 te kopen om zo deel 1 gratis digitaal te krijgen. Het verhaal van beide games liggen ook dicht bij elkaar, dus het is ook wel nodig om beide games te spelen. Ben je bang dat je er snel doorheen bent? Volgens de producer ben je met beide verhaallijnen honderd uur zoet. Doe je nog alle extra missies dan mag je daar een paar honderd uur bij optellen. Ben je net zo erg als sommige fanatieke Japanners en wil je alles maximaliseren: die zijn al duizend uur verder. Ben je gek op monsters jagen? Neem dan maar wat vrij vanaf 30 augustus, want dan komt God Eater 2 Rage Burst en de digitale bonus God Eater Resurrection uit op pc, PlayStation 4 en PlayStation Vita.