Hard West

XCOM 2 is uitgesteld tot Februari, tot ongenoegen van veel Turn Based Strategy fans die naar de game hebben uitgekeken. Gelukkig is er geen man overboord want in het najaar van 2015 komt Hard West uit, een squad-based strategiegame die zich afspeelt in het Wilde Westen. En deze charmante indiegame heeft genoeg in huis om zelfs de meest verstokte XCOM-fan een hoop plezier te bezorgen.

De stijl van Hard West wordt door de ontwikkelaar CreativeForge omschreven als “weird west” – wat inhoudt dat het spel elementen bevat die je van een game met als setting het Wilde Westen kan verwachten, zoals cowboys, indianen, verlaten mijnstadjes en vuurgevechten. Het “weird”-gedeelte komt in het spel tot uitdrukking doordat de wereld in Hard West ook bevolkt wordt door demonen, zombies satanistische sektes en andere bovennatuurlijke ongein. Niet echt twee genres die je meteen die je vaak samen ziet en niet iedere speler zal enthousiast zijn over de ongewone combinatie, maar in Hard West komt het erg goed uit de verf wat voor interessante gameplay zorgt. Tijdens de presentatie liet de ontwikkelaar een level zien waarbij je een bank moest beroven, maar waarbij de bankier de bescherming had ingehuurd van het bovennatuurlijke. Je had twee opties – je kon proberen de bankier stilletjes uit te schakelen waardoor de demonen niet te hulp zouden komen, of gewoon gelijk de beuk erin gooien en het risico lopen dat je stuit op bovennatuurlijke weerstand.

HW1

Het verloop van de missies is niet helemaal hetzelfde in vergelijking met andere squad based-strategie games, zoals XCOM. Aan het begin van een missie in Hard West is er een kans dat de vijand nog niet weet waar je bent en je de tijd hebt om je personages op de juiste plekken te zetten, zoals op de bovenste verdiepingen van gebouwen of achter een tafel. Het is dan aan jou om te bepalen wanneer het eerste schot valt – en de gevechten duren dan meestal kort. De combat is erg explosief en dat past ook goed bij het Wild West-thema.

Maar het is niet alleen maar plannen en schieten in Hard West. Er zit ook een zekere mate van avontuur in wanneer je in het Wilde Westen van plaats naar plaats trekt op zoek naar een nieuw slachtoffer. Tijdens het reizen kan er sprake zijn van random events, waar je een speciale actie van je character kan gebruiken om keuzes te maken. Deze keuzes hebben uiteindelijk invloed op het noodlot van je personages aan het einde van het spel. Ook kun je tijdens het rondtrekken quests aangeboden krijgen die je uitdagen de wereld van Hard West te ontdekken en zo extra beloningen te verdienen.

HW2

Tijdens je avonturen kom je veel verschillende personages tegen die je mee kan nemen op je missies. Deze personages kun je upgraden door middel van speelkaarten, die allemaal een speciale ability geven. Een van de abilities die er echt uit springt is het ricochet schot, een schot waarmee je kogels kan afketsen tegen bepaalde voorwerpen waardoor je een vijand kan vloeren die je personages misschien helemaal niet kunnen zien. Om ervoor te zorgen dat het schot dan ook doel treft moet je gebruik maken van de omgeving, zoals schaduwen en weerspiegelingen in voorwerpen. Daarnaast is het leuke van deze abilities dat het gekoppeld is aan het idee van poker – als je bijvoorbeeld twee tienen met elkaar combineert, dan krijgt je personage een extra bonus.

Hard West zag het levenslicht via Kickstarter, en het lijkt dat de backers straks waar voor hun geld krijgen. De game is in de kern gewoon XCOM met cowboys, maar dat hoeft niet per sé slecht te zijn. Integendeel, Hard West is juist een zeer solide game met snelle gevechten en genoeg diepgang waardoor het spel niet één groot vuurgevecht is. Het systeem van de abilities is goed uitgewerkt en er is naast de gevechten veel avontuur en interessante keuzes.Het bovennatuurlijke tintje is een gewaagde keuze en kan polariserend werken, maar zoals het er nu uit ziet is het juist iets wat de game aanvult in plaats van belemmert. Voor de mensen die op zoek zijn naar een vervanger voor XCOM 2 tijdens de kerst, is Hard West zeker een interessant alternatief.

Hard West komt dit najaar uit voor pc, mac en linux.