Yo-kai Watch

De grote Pokémon-concurrent in Japan komt over enkele maanden ook naar ons land. Op gamescom mochten we een demo spelen om te kijken wat er zo verslavend is aan deze nieuwe sensatie.

Iedereen kent Pokémon, zelfs je moeder, je opa en je hond. Er zijn er ondertussen zoveel dat ik ze niet meer allemaal kan opnoemen, maar de stroom van games lijkt niet te stoppen. Niemand had dan ook verwacht dat er een nieuwe sensatie zou ontstaan in Japan die Pokémon naar de kroon steekt. Yo-kai Watch is niet alleen een game, maar ondertussen ook anime, manga en speelgoed. En het loopt storm: in Japan alleen al is er ondertussen meer dan een miljard aan verdiend, want kinderen willen met Yo-kai gamen, lezen, zien en spelen. En het fenomeen komt binnenkort naar het Westen.

Yo-kai Watch

Maar wat is Yo-kai? Yo-kai zijn bovennatuurlijke verschijningen uit de Japanse folklore. De wezens hebben sterk uiteenlopende vormen. Ze kunnen eruitzien als mensen, dieren, voorwerpen of een combinatie van meerdere van deze dingen. Normale mensen kunnen deze wezens niet zien. Niet alle Yo-kai zijn kwaadaardig. Sommige willen helpen en zijn altijd in de buurt van mensen, terwijl andere heel erg verlegen zijn en de rust opzoeken om zo mensen te mijden. Andere zoals de Tanooki, een wasbeerhond, zijn juist erg ondeugend en willen mensen beet nemen door zich te vermommen. Er zijn heel veel Yo-kai bedacht om onverklaarbare dingen te beschrijven, dus het leent zich uitstekend voor een spel over het verzamelen van deze verschijningen.

Yo-kai Watch gaat over deze folklore. Jij speelt een jongen, Nathan, of een meisje, Katie, in een alledaagse wereld zoals wij die kennen. Op een dag zoek je naar insecten in een bos, maar je vindt een rare machine. Uit deze machine open je een capsule en er verschijnt een Yo-kai. Deze geeft je een speciaal horloge waarmee je andere Yo-kai kunt zien. Je besluit dat je de slechte Yo-kai wilt aanpakken en gaat op zoek naar andere Yo-kai om vrienden te maken en zo hulp te hebben bij de gevechten tegen kwaadaardige Yo-kai die de inwoners de stuipen op het lijf jagen of ze manipuleren. De formule klinkt bijna als Pokémon, maar er zit letterlijk een twist aan.

Yo-kai Watch

Op de touchscreen van je 3DS krijg je namelijk een rad waarop jouw team, bestaande uit maximaal zes Yo-kai, staat. Dat rad kun je een zwiep geven en na stilstand zullen de bovenste drie Yo-kai actief gaan vechten, tegelijkertijd. Wil je veranderen, dan kun je het rad een slag draaien, zodat er een plekje gewisseld wordt. Dat wil je doen als blijkt dat een van je Yo-kai bijna het onderspit delft, of dat een bepaald element zwak is tegen je tegenstander. Want natuurlijk zijn er Yo-kai die vuur gebruiken, en daartegen zet je dan weer een Yo-kai die met wateraanvallen werkt.

Het is niet zo dat elk van deze wezentjes meerdere aanvallen te kiezen hebben zoals in Pokémon. Ze hebben hun standaard aanval, die ze sowieso constant doen, zonder dat jij het aangeeft. Je kunt ze via het rad een speciale aanval laten doen, die soms gewoon erg krachtig is. Andere wezens hebben weer geneeskracht, of geven een boost aan bijvoorbeeld verdediging of aanval. Zo’n speciale vaardigheid inzetten betekent meestal dat je iets moet doen op de touchscreen. In de demo moest ik een patroon natekenen, of heel snel bubbels die over de touchscreen bewogen kapotprikken. Ondertussen vechten je Yo-kai gewoon door, dus ze kunnen neergaan voordat jij klaar bent met je speciale aanval.

Yo-kai Watch

In de wereld zijn er Yo-kai te vinden door ze eerst eten te geven, waarna ze een keer voor je vechten. Win je dat gevecht, dan behoren ze tot je team. Andere manieren om ze te bemachtigen zijn bijvoorbeeld door ingame geld in een gashapon machine te gooien, waarna er een balletje uitrolt met daarin een Yo-kai, maar welke je krijgt weet je nooit precies. En dan zijn er nog allerlei quests die Yo-kai opleveren. Sommige zijn zeldzamer dan andere, maar als je ze allemaal wilt vangen, zul je dus heel wat opdrachten gedaan moeten hebben. Een andere manier is bekend van Pokémon: Yo-kai verdienen ervaring door te vechten en kunnen evolueren. Dat kan door gewoon een bepaald level te worden, maar ook door ze te combineren met voorwerpen of andere Yo-kai.

Yo-kai Watch zal veel met Pokémon worden vergeleken, maar dat is alleen maar een compliment. Het is dan niet raar dat Yo-kai Watch een hit is in Japan. Het ziet er qua grafische stijl alleen veel moderner en gedetailleerder uit. Mensen die ooit in Japan zijn geweest, zien de inspiratie van de omgevingen van het alledaagse leven in Japan. Yo-kai Watch spat qua kleurgebruik van je 3DS-scherm: de stijl van ontwikkelaar Level-5 en hun eerdere RPG’s is duidelijk terug te zien. De demo liet me even proeven van het verslavingsgevaar dat er duidelijk is: je wilt ze allemaal. The Pokémon Company heeft er dan ook een serieuze concurrent bij, maar heeft nog een groot voordeel: naamsbekendheid. Maar dat gaat snel veranderen als eind dit jaar de tekenfilmserie in ieder geval naar Amerika komt. Wij in Europa moeten nog even wachten: pas in 2016 mogen wij Yo-kai gaan zoeken op 3DS.