War Thunder

Hoe ambitieus kun je een game opzetten? Een Russische Tweede Wereldoorlogsimulator en free-to-play crossplatform-MMO met een vernieuwende aanpak van online gaming en eventuele ondersteuning voor PlayStation Morpheus. Nou, dat houdt Gaijin Entertainment wel even van de straat als ontwikkelaar. War Thunder is al drie jaar te spelen als een bèta, maar een release komt er nu echt aan.

Tijdens Gamescom waren we specifiek uitgenodigd om te kijken hoe goed War Thunder presteerde in combinatie met Sony's VR Morpheus. Voor mij was dit mijn eerste kennismaking met Morpheus en ik was meteen om. Morpheus zit veel lekkerder op je hoofd en knelt minder. Je bent je er veel minder van bewust dat je iets op hebt. Daarnaast kun je Morpheus eenvoudig bijstellen zodat het echt comfortabel is. Scherpstellen van het beeld gaat veel makkelijker met een draaischijf boven de bril. Bij de Oculus Rift kun je de bril scherpstellen met de software, maar dat maakt het lastig om het even door te geven aan iemand anders. Die moet dan voor het beste resultaat uit het spel gaan, de applicatie opstarten en dan weer terug naar het spel. Met de Morpheus piel je even met twee knopjes en je bent klaar om te knallen. Wel moet ik opmerken dat ik het totale beeld iets minder scherp vond dan het uiteindelijke resultaat met Oculus, maar dat kan ook aan mijn subjectieve ervaring liggen.

Mooi speelgoed

In War Thunder speel je als tank of vliegtuig. Helaas heeft Gaijin Entertainment de tanks nog niet werkend gekregen met virtual reality, dus in de demo die wij speelden, waren helemaal geen tanks. We konden rondvliegen in een bergachtige omgeving met huisjes en heuvels. Door alle maffe capriolen die we uithaalden met ons vliegtuigje, waren wij onze grootste vijand door telkens te crashen. Maar het speelde heel soepel, intuïtief en snel. Omdat dit niet online was met andere spelers, kan ik ook niet zeggen hoe lekker alles draait in een levensechte omgeving. War Thunder gaat prat op hun realistische weergave van de meer dan 600 voertuigen en de nagebouwde strijdtonelen. Jammer genoeg konden wij dus weinig zien van andere voertuigen.

Noorwegen

Ook zijn de fans erg te spreken over de soepele online-ervaring tussen PlayStation, Mac, Linux en pc-gamers. Gaijin werkt met een grote server die alle onlineactiviteit wereldwijd regelt. Server en client simuleren beide de verwachte bewegingen van je voertuig en corrigeren dit later met de werkelijkheid. Dit zorgt voor veel minder latency (lag) dan bij conventionele multiplayersystemen. Er kunnen, afhankelijk van je speelmodus, maximaal tussen de vier en zestien gamers online. Maar dat hebben we ook niet kunnen ervaren. Wel hoorden we het heerlijke dakka-dakka-dakka van de boordmitrailleurs, voelden we kriebels bij de loopings en barrel rolls waren geen enkel probleem.

Dog fight

Voor ons was het een mooie demonstratie wat Sony's Morpheus in zijn mars heeft en dat is behoorlijk veel. Bij de officiële release van Morpheus is de volledige versie van War Thunder ook verkrijgbaar, maar niemand weet nog wanneer Sony ons arm en blij gaat maken. Als je niet kan wachten op de VR-ervaring, dan kun je er ook voor kiezen om War Thundermet een Oculus Rift te spelen op pc of Mac.

Knallen maar!

War Thunder is free-to-play en nog steeds in bèta. De game is hier te downloaden.