Crossout

Eens in de zoveel tijd worden er een aantal genres bij elkaar gegooid en losgelaten op de wereld. Slaat het aan, dan is er een nieuw type game. Wordt het een flop, dan proberen we weer wat anders. Nu hebben we Crossout, een MMO actie-racespel van Gaijin, waarin je Mad Max-achtige voertuigen bouwt, test en vernietigt.

Wat meteen opvalt in Crossout zijn de behoorlijk uitgebreide mogelijkheden die je hebt om een unieke wagen te maken. Het heeft soms meer weg van een technische simulator met oorlogstuig. Je moet goed in de gaten houden dat je een stabiel voertuig bouwt. Als je bijvoorbeeld een grote generator toevoegt aan de zijkant van je wagen, dan kan deze uit balans raken en zichzelf al kapot rijden voordat je het strijdgewoel bereikt. Misschien zijn rupsbanden voor je ontwerp dan toch een beter idee ...

Raketje vangen

Het puzzelen wordt zo makkelijk en uitdagend mogelijk gemaakt. Je hebt plasmawapens, drones, kettingzagen en raketwerpers, en daar kun je je enigszins tegen wapenen met een krachtschild. Dat schild heeft weer stroom nodig en daarom is een generator wel handig. Maar de generator moet je goed beschermen, dus daar gaan weer stalen platen omheen, wat het gewicht van de wagen weer laat toenemen, dus meer rupsbanden of toch maar dat schild dumpen en een extra turret op je wagen zetten, het kan allemaal. Crossout heeft geen klassen van wagens, maar geeft je alle vrijheid. Dat maakt het ook erg overweldigend, zoveel keuze, alsof je voor het eerst een snoepwinkel binnenloopt. Mocht je een stapje verder willen gaan, door bepaalde onderdelen met elkaar te combineren kun je nieuwe wapens maken. Deze creaties en alle andere bouwstukken kun je verhandelen met andere spelers.

Garage

Als je denkt dat je wagen strijdvaardig is, dan ga je hem even testen. Op de testbaan kun je tegen bots vechten, maar ook tegen een kopie van jouw eigen net gebouwde wagen. Dat is aan te raden, want dan kun je meteen de zwakheden en sterktes in je ontwerp ondervinden. Foutjes kun je er snel uit halen in de garage en dan weer testen. Het bouwen en testen van je wagen is een serieuze aangelegenheid, want alle onderdelen kunnen van je auto af geschoten worden en die ben je dan voor altijd kwijt. Zorg er dus voor dat je motor te allen tijde goed beschermd is en dat je altijd nog kunt bewegen om indien nodig weg te kruipen en te schuilen.

Tankje

Zodra je zeker weet dat je klaar bent voor de strijd, kun je beginnen. Twee teams van maximaal acht spelers knokken drie tot vier minuten tot de andere partij volledig is weggevaagd. Ik kan je zeggen: het werkt therapeutisch louterend, als je wint. Het terrein kan verschillen, maar heeft ook gevaren van zichzelf. Zo reed mijn buurman een klein meertje in en zijn auto kon niet tegen water. Hij kon dus niet meer bewegen en werd door een tegenstander uit zijn lijden verlost. De dame van Gaijin kon nog even melden dat er in andere levels ook drijfzand kan zijn. Dat houdt je scherp. Het winnen van gevechten en het succesvol doen van opdrachten geeft je weer bonusmateriaal.

Spring als een jonge hinde!

Crossout heeft gek genoeg ook een heel verhaal te vertellen. Het gaat over aliens, een virus en mutaties dus genoeg materiaal voor plotwendingen. Op dit moment is er alleen de team battle-modus, maar het is te verwachten dat het verhaal in de toekomstige modi meer naar voren komt.

Mijn ervaring met Crossout is enigszins gekleurd want ik heb meteen een vette bak gebouwd en beide potjes die ik kon spelen waren met een goed team. Als je de tegenstander in een recordtijd kunt vernederen, dan voelt dat bijzonder goed. Waar ik mij wel zorgen om maak, zijn de vele keuzes die je kunt maken en de veteranen waar je tegenover kan komen te staan. In Crossout kost het je wat tijd om een mooie bak te bouwen, maar de bevrediging is dan ook navenant als je ontwerp stand houdt in de strijd.

Op dit moment kun je je opgeven voor de alfa-test. Crossout is free-to-play, alleen voor pc en er is (nog) geen sprake van enig betaalmodel. Hopelijk worden de noobs en de l33t goed van elkaar gescheiden wanneer het spel officieel uitkomt.

Ka-boem