The Crew Wild Run

De race-MMO The Crew krijgt een uitbreiding waar we vooral gaan scheuren en stunten, on- en offroad.
 
In The Crew Wild Run race je naar The Summit, waar een enorm aantal racers en hun fans zich klaarmaken voor een serie extreme evenementen op beroemde plekken in de Verenigde Staten. Je rijvaardigheden worden getest terwijl je de strijd aangaat in de auto’s uit de originele The Crew en in vier complete nieuwe voertuigtypes, die in deze uitbreiding beschikbaar komen.

Allereerst zijn er de lange dragsters, deze zijn gemaakt om hoge snelheden te halen. Ze zijn niet wendbaar, maar daar heb je de drift cars voor. Deze auto’s geven je juist heel veel controle in de bochten. Wil je echt wendbaar zijn, dan mag je dit keer met motoren tegen andere motoren of auto’s racen. En als laatste zijn er voor de mensen die het graag groot aanpakken monstertrucks toegevoegd waarmee je mag gaan stunten.

The Crew Wild Run

Niet alleen nieuwe auto’s staan ons te wachten, er komt ook een grafische update. De lichteffecten zijn aangepakt en ook zijn er meer ondergronden mogelijk met elk hun eigen effect op je auto en stof die je op laat waaien. Maar belangrijker is nog wel de toevoeging van weersomstandigheden, een lang gevraagde feature in de game. Dynamisch weer is actief in de vrije wereld, de missies en PvP. Er zijn verschillende weersomstandigheden, variërend van zonnig en regenachtig tot onweer en mist. Alleen sneeuw mist nog. Het weer heeft ook effect op het wegdek. Deze wordt natuurlijk nat en droogt weer op, maar ze hebben daardoor ook invloed op het rijgedrag. Tijdens regen heb je veel minder grip en het rijgedrag wijkt ook wat af op opdrogende wegen. De ontwikkelaar die het allemaal vol enthousiasme vertelt, geeft ook aan dat we werkende ruitenwissers krijgen.

The Crew Wild Run

Het klinkt allemaal mooi, maar gelukkig waren er ook een paar demopods aanwezig om te laten zien en ervaren hoe The Crew Wild Run is. Ik heb me in de beschikbare tijd kunnen bezighouden met de drift cars en de monstertrucks. De drift cars, wel, die driften. Niet geheel verrassend, maar hierdoor voelt The Crew meer een racegame dan tevoren. Lekker scherp de bochten in, al moet je wel oppassen, want het is inderdaad waar: een nat wegdek is niet goed voor het rijgedrag. Ik lag dan ook op dat moment enkele meters verder dan waar ik de bocht in wilde gaan. Er zijn allerlei nieuwe challenges, in dit geval startte ik een race tegen andere spelers waarin je zoveel mogelijk punten moet scoren door te driften.

De monstertrucks zijn een erg leuke toevoeging. Ze rijden misschien zo lomp als dat een olifant vliegt, maar de speciale challenges zijn gewoon erg tof. Je krijgt een soort Wipe Out parkoers waarin je allerlei obstakels moet nemen om bij de score-punten te komen. De minste punten krijg je natuurlijk voor de simpel te bereiken sprong op een schans, maar je moet meer moeite doen met nitro en goede timing om bij de hogere punten te komen. Dan zijn er nog kleine dingen als de gebruikersinterface die is aangepast, waardoor hij helderder is. De camera die ze met de patch van maart hebben vervangen komt weer terug als optie. Dus zo zie je maar weer, klagen helpt zo af en toe wel.

The Crew Wild Run

Zodra je een stunt-challenge start, geeft de game je een persoonlijk doel of een samenwerkingsdoel. Dus als je in een crew zit, moet iedereen de ene keer zijn eigen stunt uitvoeren en de andere keer moet iedereen meedoen om de uitdaging te voltooien. Als je bijvoorbeeld een aantal driftpunten moet halen over een bepaalde afstand als persoonlijk doel, dan moet iedereen van je crew dat zelf doen. Als diezelfde stunt wordt omschreven als een samenwerkingsdoel, dan wordt de totale tijd verdeeld over alle leden van de crew. Door deze uitdagingen te voltooien, krijg je toegang tot hogere stuntniveaus met moeilijkere stunts en betere beloningen.

The Crew Wild Run wil de basisgame spectaculairder maken. Dat is ze gelukt met in ieder geval de drift cars en de monstertrucks, zo op het eerste gevoel. De motoren en dragsters waren niet in de beschikbare tijd uit te proberen voor mij, maar die kans komt vast nog eens. Dat er eindelijk weersomstandigheden beschikbaar zijn en dat ze ook daadwerkelijk het rijgedrag van de voertuigen beïnvloeden, is alleen maar toe te juichen. The Crew Wild Run is vanaf 17 november 2015 als digitale download beschikbaar voor Xbox One, PlayStation 4 en pc.