Mad Max

Na de film mag je in september zelf aan de slag met Mad Max. Avalance Studios heeft goed gekeken naar wat er allemaal mogelijk was in de wereld van Mad Max, want alle ingrediënten zitten erin: een open zandbak, een auto met een coole naam en geweld, heel veel geweld. 

De demo die wij te zien kregen was een missie waarin wij naar het tentenkamp van Pink Eye moesten om hem uit te schakelen. Het eerste waar het mij aan deed denken was de game Interstate ’76. Je kunt je auto volledig aanpassen naar je eigen behoefte zodat de kans dat je dezelfde auto’s tegenkomt minimaal is. Wil jij sterkere platen op je Magnus Opus, dan koop je die. Wil je dat er vlammen uit de zijkant van je auto komen, dan kan dat. Dit alles kun je doen door het schroot dat je overal vindt. 

Vroem Vroem

Uiteraard zul je ook een keer uit je auto moeten stappen, al is het om te tanken en om schroot te zoeken. Gelukkig kan Max ook nog een potje vechten. Vechten gebeurt à la Batman: Arkham Knight en door middel van Quick Time Events. Je deelt wat punches uit, ontwijkt er een paar en als je Fury-meter helemaal gevuld is, dan gaat Max helemaal los. En waar Batman het nog vriendelijk houdt, gaat Max echt helemaal los. Wil je een keer niet rammen, dan pak je je shotgun en ga je daarmee los.

Mad Max speelt zich af in een woestijn die behoorlijk groot is. Om een beetje inzicht te krijgen van wat er om je heen speelt, kun je het beste vanaf een hoog punt de wereld bekijken. Dit kun je het beste doen vanuit een luchtballon. Je kunt dan de woestijn scannen met je verrekijker en belangrijke punten markeren. Eenmaal gezien blijven deze zichtbaar op de wereldkaart en tijdens het rijden.

Waar ik een beetje bang voor ben, is dat de game niet gevarieerd genoeg is. Avalanche Studios geeft aan dat de game voor 60% uit autorijden bestaat. Waar een game zoals GTA V heeft bewezen dat je er nog zoveel meer naast kan doen, zie ik dat in Mad Max niet zo snel terug. Tenminste, ik zie Max niet zo snel een golfballetje slaan, even ergens duiken of een filmpje pakken in de bios.

De vraag is dan ook hoe vernieuwend de game zal zijn. Mad Max lijkt nu gewoon een mix te zijn tussen Interstate ’76, Assasin's Creed en Batman. Dit kan goed uitpakken, of totaal verkeerd uitpakken. Tot nu toe werd ik er niet echt warm van. De nadruk lijkt er nu op dat je eerst een gebied moet bekijken, veel loot moet zoeken en daarna een verplicht gevecht moet voeren. Tijdens het autorijden kun door middel van een knop indrukken schieten of zelf mikken. Automatisch richten werkte helaas niet altijd, en al helemaal niet wanneer er twee of meer auto’s in beeld zijn. Of dit de hele game zo blijft, weten wij pas zodra het spel in de winkels ligt. 

Een eervolle vermelding zit hem wel in de explosies. Deze zijn groot, prachtig in beeld gebracht en maken een bruut geluid. Maar dat had ik ook wel verwacht van de makers van Just Cause 2. De developers mikken er ook op dat de game er op elk platform hetzelfde uitziet. Dus voor de betere graphics hoef je straks niet per se de pc-versie te kopen. Voor de rest lijkt het erop dat je de game of haat of ermee wegloopt. Het is ook afwachten wat onze definitieve mening zal zijn op 1 september.