One Piece: Pirate Warriors 3

Het verhaal van One Piece: Pirate Warriors 3 begint met Gol D. Roger, de Pirate King. Bij zijn executie kondigt hij aan dat wie zijn schat, de One Piece, vindt, koning zal worden en piratentijdperk zal leiden. Een paar jaar later verschijnt Luffy ten tonele. Hij wil graag de Pirate King worden. Hij gaat dus op avontuur en komt daardoor allerlei nieuwe crewleden en de meest waanzinnige vijanden tegen. De meesten hebben superkrachten door het eten van Devil Fruit, waardoor hun lichamen speciale vaardigheden hebben gekregen. Luffy’s lichaam is bijvoorbeeld van rubber, waardoor hij erg flexibel is.

In tegenstelling tot het vorige deel volgt One Piece: Pirate Warriors 3 het verhaal van de serie. We gaan van de Romance Dawn-verhaallijn tot en met de Dressrosa-verhaallijn. Dat betekent dat we eigenlijk iedere bekende held en schurk wel tegen gaan komen, dus Nami, Usopp, Sanji, Tony Tony Chopper en Nico Robin, maar ook Arlong, Smoker, Hody Jones en natuurlijk de flamboyante Doflamingo, die in de Collector's Edition van het spel als figurine bijgesloten wordt.

One Piece: Pirate Warriors 3

Niet alle personages zijn vechtersbazen in de manga en zeker niet alle speelbare personages hebben een uitgebreid aantal aanvallen. De ontwikkelaars hebben vooral gekeken naar de manga en zelf verzonnen hoe het er in full motion uit moet zien, en soms hebben ze domweg iets moeten verzinnen. Natuurlijk werd alles in overleg met de makers van One Piece en met de eigenaar Shonen Jump-magazine gedaan. Op deze manier willen ze zorgen dat ze geen fans voor het hoofd stoten.

Gelukkig was er naast de kans vragen te stellen aan de director ook een mogelijkheid om een stuk te spelen. Ik werd op Fishman Island gezet, maar dan in een Free Play-modus. Deze modus laat je de verschillende hoofdstukken spelen met personages die daar in het verhaal nooit zijn geweest. Dus ja, dan kies ik Doflamingo, omdat het kan. De gameplay is typisch voor een Dynasty Warriors-kloon. Nu zijn er betere releases geweest die echt iets nieuws proberen, zoals Hyrule Warriors en binnenkort ook Dragon Quest Heroes. One Piece: Pirate Warriors 3 doet niets van dit en heeft dezelfde modi en dezelfde gameplay, en is daarin dus erg voorspelbaar.

One Piece: Pirate Warriors 3

Ondanks dat het dus erg ‘been there, done that’ is qua gameplay, blijft het natuurlijk tof om een combo van 2500 hits te maken met een van de bekende personages uit het One Piece-universum. Dat maakt dat dit spel interessant is als je wel van hack & slash of van One Piece houdt, maar niets met het Dynasty Warriors-universum hebt. Het blijft een niche natuurlijk, de makers weten ook dat ze de verkoopaantallen van de westerse blockbusters niet gaan halen. Deze vertaling is dus een fan-service, en daarin slaagt het zeker.

Toch zijn er wat kleine verbeteringen ten opzichte van eerdere delen: Luffy kan nu elke Haki, zeg maar speciale kracht, gebruiken. Zoro mag kiezen hoeveel zwaarden hij gaat gebruiken. De meest in het oog springende feature is Kizuna Rush. Hierin roep je een tag-aanvaller op om je te helpen. Roep je daarna een tweede keer iemand anders op, dan komt diegene natuurlijk helpen, maar ook de eerste komt weer terug. Dit kun je vier keer doen, dus uiteindelijk heb je een sterke tag-aanval met vier personen.

One Piece: Pirate Warriors 3 is een niche-game. Ben je helemaal into het genre van Dynasty Warriors, dan zit je hier weer goed. Ben je helemaal in One Piece, dan is dit een feest der herkenning. Hoge combo-aantallen op veel voetvolk, veel bekende personages, veel bekende bewegingen en veel bekende verhaallijnen in bekende omgevingen zorgen voor een prima fanservice. Herken je jezelf niet in bovenstaande twee doelgroepen, dan wordt het lastiger voor Bandai Namco om het spel te verkopen. Aangezien het spel duidelijk een fanservice is, heeft de rest er weinig aan. One Piece: Pirate Warriors 3 komt uit op 28 augustus op PlayStation Vita, PlayStation 3, PlayStation 4 en pc. Ik zet mijn strooien hoed alvast op.