Mario & Luigi: Paper Jam Bros.

Mario & Luigi: Paper Jam Bros. is geen typische Mario & Luigi RPG. Dit keer stoot Mario wat om en daardoor gebeurt er iets magisch: de Paper Mario-wereld komt in hun wereld, en het is zaak ze weer terug te krijgen in hun eigenlijke wereld, inclusief de papieren vijanden. De demo van de game op E3 laat ons kleine stukjes spelen uit de game. In het eerste gedeelte wordt er uitgelegd dat teamwork belangrijk is.

In je team zit dit keer niet alleen Luigi, maar ook Paper Mario. Hij alleen manoeuvreert door scheuren en smalle doorgangen. Je bestuurt ze alle drie, dus als je een opstapje op moet springen, dan moet je ze alle drie op zijn tijd laten springen. Je kunt in het overzichtsveld dus dynamisch zoeken, zodat je bijvoorbeeld Paper Mario kunt zijn om hem door die smalle kloof tussen twee rotsen te wringen en daar te zoeken en daarna Mario of Luigi die achterblijven om die nog de omgeving te laten uitkammen.

Mario & Luigi: Paper Jam

De eerste opdracht in de demo klinkt simpel: zoek de zeven Paper Toads in de omgeving. De eerste Toad is snel gevonden: een Goomba was ons al voor en heeft hem op zijn hoofd. Zoals gewoonlijk in de RPG en Paper-games springen we op de Goomba en het overzichtsveld verandert in een gevechtsscherm. Wat de twee games-reeksen dan gemeen hebben is dat je bijvoorbeeld een sprongaanval kunt kiezen. Door juist te timen wanneer je daadwerkelijk springt doe je extra schade. Het verschil zit er nu in dat bijvoorbeeld Paper Mario zich kan kopiëren waardoor er meerdere van hem op één of juist meerdere vijanden springen.

Nieuw is de Trio-attack. Mario, Luigi en Paper Mario werken samen aan een superaanval, zoals een minigame tennis tegen een muur waarop de vijanden geplakt zijn. Je bestuurt al je teamleden die elk een stukje van het veld verdedigen. Het is een kwestie van de juiste knop waarmee je het teamlid selecteert op tijd in te drukken om zo met perfecte timing te slaan. De tweede aanval die beschikbaar was, is nog aparter: Paper Mario vouwt zich op als een shuriken, een werpster dus, en Mario en Luigi gooien hem richting vijand, die als papier naar beneden dwarrelt.

Mario & Luigi:Paper Jam

De vijanden zelf vallen ook aan zoals we gewend zijn uit de desbetreffende gamewerelden. De eerste groep bestond uit een normale Goomba, maar ook een Paper Goomba en een vliegende Paper Koopa. De timing van hen is dus net even anders en ze vallen ook anders aan dan in een normale Mario & Luigi-RPG. Zij kunnen zich bijvoorbeeld ook kopiëren, net als Paper Mario dat kan. Maar niet veel later heb ik twee Paper Toads gered van twee groepen vijanden en wordt het zoeken op andere ludieke wijze.

Een latere Paper Toad rent namelijk te snel voor ons team, dus ik besluit verder te gaan. Drie andere toads geven me Dash-sokken, waardoor ik snel ren en een personage kan tackelen. Hier geldt weer: timing is belangrijk. Het is dus de bedoeling dat ik de rennende Toad tackel om deze nieuwe feature te oefenen. Niet heel lastig allemaal, maar het is dan ook een soort van tutorial om je de kneepjes van Mario & Luigi: Paper Jam Bros. bij te brengen.

Mario & Luigi: Paper Jam

Humor is belangrijk in Mario & Luigi en Paper Mario en deze is dan zeker aanwezig in Mario & Luigi: Paper Jam Bros. Vooral grappig zijn de hoofdpersonages, dus als Bowser Paper Bowser tegenkomt, of Peach haar papieren versie ontmoet. Maar die grappige dialogen zijn wederom aanwezig en bizarre minigames natuurlijk ook. Zo sta ik met mijn teamleden op een gigantische papercraft Mario van karton in een speelveld. Een hele groep Toads draagt dit ding door het veld. De bedoeling is de tegenstanders, in dit geval gigantische papercraft Goomba’s van karton gedragen door kleine Goomba’s, kapot te maken door er hard tegen te rennen. Het is erg grappig en de dragers reageren ook zo leuk op hun winst, of falen.

Mario & Luigi: Paper Jam Bros. heeft het weer allemaal, en meer. Twee logische franchises waarvan ik nu eigenlijk denk waarom ze nu pas in een mash-up gecombineerd worden. De humor is aanwezig en de specifieke eigenschappen van beide franchises zijn bewaard gebleven. Erg knap en vooral erg leuk. Eindelijk weer een game voor Nintendo 3DS om naar uit te kijken. We moeten alleen nog lang wachten, want Mario & Luigi: Paper Jam Bros. komt pas volgend jaar uit.