Mario Tennis: Ultra Smash

Iedereen kent Mario, zelfs je moeder. Niet alleen verschijnt hij in zijn eigen platformspellen, maar ook in diverse sportspellen is de loodgieter aanwezig. Op Wii U hebben we nog niet veel Mario-sporten gehad, maar binnenkort zien we hem tennissen op de console met Mario Tennis: Ultra Smash.

Mario Tennis: Ultra Smash lijkt natuurlijk op alle andere tennis-games. De bedoeling is simpel: ga als een van de beroemde helden of schurken in enkel- of dubbelspel de strijd aan tegen de andere iconen uit de Mario-spellen. In de demo die we mochten spelen, konden we alleen spelen met Mario, Bowser, Peach en Toad.

Mario Tennis: Ultra Smash

De regels zijn simpel: sla op tijd tegen de bal met X en geef het een richting op het veld. Met een druk op de A geef je de bal een topspin-effect, met B geef je slice aan je bal. Een lob of dropshot is mogelijk door respectievelijk snel op A en B of op B en A te drukken. Als laatste is er de nieuwe jumpshot, door twee keer op A of twee keer op B te drukken. Dan spring je omhoog en smash je de bal naar het punt waarop je mikt. Een normaal potje tennis is het niet, maar dat zijn we gewend van ondertussen al de zevende Mario Tennis-game.

Niet geheel nieuw in Mario Tennis: Ultra Smash: er verschijnen speciale plekken op het veld. Sta je daarin wanneer je slaat, dan krijgt de bal superkracht en wordt het voor de tegenstander lastiger om terug te slaan. Maar dat is niet alles: de plekken verschijnen in een bepaalde kleur. Is de kleur rood, dan wordt een topspin extra sterk. Maar als je de tegenstander op een verkeerd been wil zetten, dan kun je alsnog kiezen een heel andere slag te doen, want die topspin verwacht hij. Zo zijn er verschillende kleuren om de verschillende slagen te versterken.

Mario Tennis: Ultra Smash

De demo liet maar één echt nieuwe gameplayfeature zien. Het is ook de meest in het oog springende, letterlijk. Er is namelijk een nieuwe modus: Mega-Battle. In deze modus wordt er zo af en toe een reuzepaddenstoel in het tennisveld gegooid door de ballenjongens, uh toads, aan het net. Degene die het pakt wordt groter en slaat zo ongeveer alles wel terug. Je slagen worden ook krachtiger.

Maar soms is de timing lastig, want je moet de bal wel terugslaan. Als die bal net aan de andere kant is van waar de paddenstoel is, dan moet je kiezen: verlies je het punt, maar ben je sterker in de volgende rally, of ga je gewoon voor het punt? Als je de paddenstoel pakt, kun je ook even niet slaan, dus je moet hem niet tegelijkertijd willen pakken en slaan, want dan is het ook geheid een punt voor de tegenstander. En als nadeel als je eenmaal zo groot bent: je tegenstander of je eventuele dubbelpartner kan je raken als je voor ze staat. Je kunt je dubbelpartner dus erg tot last zijn, of de tegenstander gaat proberen op de man te spelen, zodat je niet terug kunt slaan.

Mario Tennis: Ultra Smash

Meer dan dit heb ik niet in de demo Mario Tennis: Ultra Smash gezien, dus of je net als in eerdere Mario Tennis-games sterkere powerslagen krijgt als je meerdere slagen achter elkaar timet, was niet uit te vinden. Er komen wel meerdere ondergronden, niet alleen het gras waarop we in de demo mochten spelen. Wat we wel zeker weten is dat er meer personages en gamemodi in het spel komen, alleen is Nintendo zo stil als tennispubliek hierover. Het was een korte demo, maar we hadden al vrij snel lol, een goed teken dat deze Mario Tennis: Ultra Smash het goed gaat doen als couch-game. We moeten nog even wachten, want het spel komt pas in de donkere maanden uit op Wii U.