PES 2016

Het zal vast voor niemand meer een verrassing zijn dat we dit jaar naast FIFA16 ook weer een PES2016 voorgeschoteld krijgen. En waar FIFA16 deze keer hoge ogen probeert te gooien met het damesvoetbal, houdt Konami steevast koers om de basis die ze hebben neergezet met de twee eerdere delen- op basis van de nieuwe fox-engine - weer te verbeteren.

PES2016

Wat tijdens de hands-on gelijk opviel is dat grafisch de game echt een verbetering is ten opzichte van PES2015. De animaties zijn verbeterd, maar bovenal ziet de game er een stuk levendiger uit. Dit komt met name doordat de kleuren warmer lijken. Mede hierdoor zien de personages en het gras er beter uit. Ook zien de schaduwen van de spelers en de bal er een stuk realistischer uit. En hoewel het op het eerste gezicht maar een paar kleine dingetjes zijn, valt het wel op. Ook zijn de vertragingen uit de menu’s verdwenen en draait de game volledig op 1080p en 60fps.

PES2016

Qua gameplay voelt de game weer wat scherper, maar met name zijn de spelers wendbaarder – wat een welkome verbetering is - en is de fysieke gesteldheid van een speler nog nadrukkelijker aanwezig. Verdedigen wordt hierdoor wel iets lastiger, maar wel realistischer. Je moet namelijk beter inschatten wanneer je een tackle inzet, want simpelweg X ingedrukt houden en druk zetten zal je duur komen te staan. Zelfs de keepers leken beter hun best te doen. Want tijdens mijn speelsessie heb ik opvallend genoeg geen gekke dingen kunnen bespeuren.

PES2016

De Camera is dynamisch wat inhoudt dat op het moment dat de actie zich op het middenveld afspeelt de camera ver weg staat, hierdoor heb je dus beter het overzicht. Op het moment dat je dichter bij het strafschopgebied komt, komt de camera dichterbij zodat je beter kunt concentreren op de actie daar. Dit fenomeen zat al in PES2015, maar nu werkt het een stuk beter. Een andere leuke toevoeging is dat je zelf je kunt bepalen hoe een speler zijn doelpunt viert. Na een doelpunt kun je op een knop drukken en vervolgens wordt de bijbehorende actie uitgevoerd. In totaal zijn er meer dan 100 dus er kan genoeg gevierd worden.

Na een paar potjes tussen Duitsland en Brazilië kan ik zeggen dat ik erg uitkijk naar september. PES2016 is duidelijk een verbetering ten opzichte van PES 2015 en een stap in de juiste richting. Het moet raar lopen als deze game niet wat (overgestapte) spelers van FIFA weet terug te winnen.