Deus Ex: Mankind Divided

Adam Jensen is weer terug. Dit keer is de wereld nog verdeelder dan ooit over het gebruik van augments, bionische verbeteringen aan het menselijk lichaam. Geweld tegen deze groep mensen door de ‘normale’ mensheid is dan ook normaal geworden. Gelukkig heeft Adam er een paar augments bijgekregen om ze het tegendeel te bewijzen.

Het verhaal van Deus Ex: Mankind Divided speelt zich af na de gebeurtenissen in Human Revolution. Een revolutie was het, alleen niet zoals gepland. In de voorloper werd er in 2027 nog een mooie toekomst voorspelt als men gebruik zou maken van augments, maar nu, twee jaar later, is de mensheid verdeeld. De titel is dus al prima gekozen. Die sfeer is ook terug te zien in de game. De demo verplaatst ons naar Praag, op een treinstation. Terwijl Adam Jensen een gesprek aan gaat met een Aug, zoals de mensen met augments genoemd worden, zien we op de achtergrond al de apartheid in de maatschappij. Er zijn drie uitgangen, een voor mannen, een voor vrouwen en een voor augments. De reizigers worden ondertussen door drones gescand of ze augments dragen.

Deus Ex: Mankind Divided

Adam Jensen werkt in Deus Ex: Mankind Divided ondertussen niet meer voor Sarif Industries. Uit het gesprek kunnen we opmaken dat hij nu voor Interpol werkt. In de demo is hij op zoek naar de leider van een groep die zich ARC noemt. De Augmented Rights Coalition zou geweldloos moeten zijn, maar we zien al snel dat ze wel erg veel weerstand met vuurwapens bieden als Jensen in de Praagse getto op zoek is naar hun thuisbasis.

Dat was het wel qua verhalend onderdeel van de demo. Gelukkig kon de ontwikkelaar ook live gameplay laten zien. De eerste indruk van de grafische engine is in ieder geval: wow. Als je Human Revolution met veel meer detail voorstelt dan weet je hoe Mankind Divided eruit kom te zien. Meer objecten die verwoestbaar of te verplaatsen zijn, veel mooiere textures en veel meer sfeer door de veel betere verlichting van lichtpunten zoals zon, lampen en vuur. Stof dwarrelt in dat licht door de getto.

Deus Ex: Mankind Divided

Speel je Deus Ex, dan heb je augments die je zelf mag gaan kiezen. In Deus Ex: Mankind Divided is dit natuurlijk ook zo en er is dit keer in zijn geheel rekening gehouden met de liefhebbers van stealth. In principe is de game dit keer uit te spelen zonder een kill te maken. Augments zoals een cloak, waardoor hij tijdelijk onzichtbaar wordt helpen natuurlijk erg mee om te sneaken. Er zijn ook meer wapens om mensen tijdelijk bewusteloos te maken zoals de Tesla Blades waarmee je tot vier vijanden tegelijkertijd kunt stunnen. En dan is er nog Icarus Dash, een vaardigheid die zo uit Dishonored (Blink anyone?) komt en waarmee je jezelf dus supersnel kunt verplaatsen.

Wil je niet sneaken, dan is er natuurlijk nog de combat-stijl om vijanden de wat mindere subtielere manier aan te geven dat je ze niet mag. De meest opvallende augment is de Nano Shield. Adam Jensen wordt dan een soort Collosus uit X-men, een zwarte metalen ‘huid’ beschermd hem tegen kogels. Een andere mooie toevoeging zijn de Nano Blades uit zijn armen. Hij kan blijkbaar onbeperkt blades gooien en er mensen mee vastpinnen aan een muur, of natuurlijk eenvoudigweg vermoorden. Adam kan ook in sprint of tijdens vuurgevechten munitie wisselen. Een wapen beschikt over meerde soorten munitie, dus als je van een kogel met explosieve kop naar een kogel met EMP wil gaan om die volautomatische turret uit te schakelen dan heb je die mogelijkheid.

Deus Ex: Mankind Divided

Eido Montreal belooft met Deus Ex: Mankind Divided de fouten die bij Deus Ex: Human Revolution zijn gemaakt te elimineren. Dus geen bossfights meer die als sneakexpert niet te doen zijn, dit keer kun je echt zonder maar een persoon te doden het spel uitspelen. Ook wil de studio zorgen dat meer mensen de aanvallende stijl interessanter gaan vinden, want het blijkt dat veel gamers in het vorige deel toch voor het sneaken kozen omdat het combat-gedeelte niet zo heel bevredigend was. Met een engine die voor prachtige vergezichten en gedetailleerde omgevingen zorgt en een verhaal dat grimmiger is dan in Human Revolution kan dit niet anders betekenen dat we de ultieme Deus Ex gaan zien. En dat gaat dan in 2016 gebeuren, tenminste, als je een pc, Xbox One of PlayStation 4 hebt.