George Miller over Mad Max: Fury Road

De vierde Mad Max-film is geen vervolg op de eerdere films of een reboot van de franchise. Dat meldt bedenker en regisseur George Miller desgevraagd in een gesprek met de internationale pers tijdens Comic-Con International in San Diego.

"De beste omschrijving die ik ervoor heb is 'revisit'," legt de regisseur uit, die in 1979 de eerste Mad Max-film maakte, toen met nieuwkomer Mel Gibson. Hij geeft aan zich in de afgelopen jaren nog steeds erg aangetrokken te hebben gevoeld tot de post-apocalyptische wereld die hij in de eerdere Mad Max-films heeft weergegeven. "Het heeft lang geduurd voordat ik snapte waarom ik het niet los kon laten. De wereld is heel elementair, heel schraal, en daardoor kun je er goed verhalen in vertellen. De meest simpele manier om de films te omschrijven is 'western op wielen' en waarom ze zo verleidelijk zijn, waarom westerns zo'n belangrijk onderdeel van cinema werden is om die reden. Ze zijn heel duidelijk; in een wereld waar veel herrie is, en weinig duidelijkheid, daarin ga je naar dit soort simpele verhalen, waar je meer uit kunt halen."

Mad Max: Fury Road: de road war
De Road War in Fury Road

Volgens Miller lijkt Fury Road het meeste op de tweede film in de serie, The Road Warrior uit 1981. "We wilden weer een achtervolging doen. Het is min of meer een achtervolging van 110 minuten. En tijdens die achtervolging ontdek je de personages, de onderlinge relaties en hun achtergrond. Als je kijkt naar hoe deze 'revisit' terug gaat naar deze wereld; het was voor ons een mogelijkheid om het beter te tonen." Miller doelt hier op hoeveel makkelijker het is om iets bijzonders op het scherm te tonen, maar benadrukt dat de film geen CGI-spektakel is: de meeste actie op het scherm is echt. Het is meer de filmtechniek in het algemeen die sterk is verbeterd; eenvoudige camera's die je op luchthavens kunt kopen zijn vaak al voldoende voor sommige scènes en voor de achtervolgings-actie maakte hij gebruik van de 'Edge', een auto met camera-arm die middenin de actie reed. Volgens hem was het gebruik van deze techniek bijna verslavend in het maken van de film.

De keuze voor Tom Hardy voor de rol van 'Mad' Max Rockatansky, na in de vorige films de rol te hebben laten vertolken door Gibson, was voor Miller een keuze die overeen kwam met toen hij in de jaren 70 voor Gibson koos: "Toen Mel begon was hij iemand uit het theater, iemand die je wilde leren kennen en die je mocht, maar iemand die ook een gevoel van gevaar en onvoorspelbaarheid kan uitstralen. Het is als wanneer je een tijger ziet, die zo mooi en machtig is, die wil je wellicht aaien, maar het is wel een tijger. Die paradox heb je ook met Mel, of Tom. Het is altijd die paradox. Iemand is heel vriendelijk, maar niet interessant, of iemand is heel gevaarlijk, maar niet interessant, maar als je dat samen neemt... het is een simpele manier van ernaar kijken, maar toen ik Tom zag, voelde ik dat bij hem als acteur." Gibson zelf is uiteindelijk niet bij dit vierde deel betrokken. "Zelfs niet verborgen achter een masker," benadrukt de inmiddels zeventigjarige regisseur.

Mad Max: Fury Road: Charlize Theron als Imperator Furiosa
Charlize Theron als Imperator Furiosa

In Mad Max: Fury Road neemt George Miller de kijker mee terug naar de post-apocalyptische wereld die voorzichtig werd geïntroduceerd in Gibsons eerste avontuur en verder werd benadrukt in de tweede film en het sluitstuk van wat tot nu toe een trilogie was, Mad Mad: Beyond Thunderdome uit 1985. Ook in Fury Road is de wereld het slachtoffer geworden van een aantal catastrofale gebeurtenissen, maar Miller benadrukt bewust niet wat er allemaal is gebeurd. "Het is alsof alle slechte dingen uit het nieuws allemaal tegelijk zijn gebeurd. Wat overblijft is een wereld waarin steden zijn uitgewist en mensen erop uit zijn getrokken, de woestenij in. Het is een hele elementaire, erg middeleeuwse wereld. Het gaat om overleven in een wereld waar alle overlevende technologie erg old school is."

In Fury Road is niet alleen de wereld uitgeput, ook de mens zelf heeft beperkte middelen om uitsterving te voorkomen. Wanneer van bendeleider Immortan Joe (Hugh Keays-Byrne, die in Mad Max de rol van Toecutter speelde) zijn vrouwen worden ontvoerd, zet hij een achtervolging in: zijn vrouwen zijn de enigen die nog vruchtbaar zijn en voor nageslacht kunnen zorgen. Aan het hoofd van de ontvoerders staat Imperator Furiosa, gespeeld door Charlize Theron, die door Miller wordt omschreven als een "hardcore warrior". Hoewel Mad Max uit overlevingsoogpunt liever zijn leven in zijn eentje voortzet, raakt hij betrokken bij de 'Road War' die ontstaat wanneer Immortan Joe achter Furiosa en zijn 'Wives' aan gaat.

Max Mad: Fury Road, van George Miller, met Tom Hardy, Charlize Theron, Nicholas Hoult en Zoë Kravitz is vanaf donderdag te zien in IMAX 3D.