Total War: Attila

Het was een van de betere strategiespellen van 2013. Het is dan ook niet verrassend dat Total War: Rome II een uitbreiding krijgt die eigenlijk een opvolger is. Total War: Attila brengt gamers naar het eind van het Romeinse tijdperk, in een land waar de brute krijgsheer Attila de Hun aan een opmars is begonnen.

Total War: Attila (Foto: SEGA)

In het kleine deel van het spel wat ik heb mogen uitproberen, kwam dat brute al snel duidelijk naar voren. Uit elke beslissing die je neemt blijkt dat het spel wil dat je gewetenloos bent. Dorpen platbranden en overwonnen legers afslachten zijn dingen die je het meest opleveren. Dit is ook een van de nieuwe mechanieken van het spel. Je kunt nu met behulp van vuur gebouwen in lichterlaaie zetten en zelfs hele dorpen verwoesten. Een hele leuke twist voor mensen die graag als een halve Rambo door een game heen rennen, minder interessant voor de echte strategen die veel meer op hebben met diplomatie en handel.

Toch is er ook een nieuwe twist buiten de gevechten om. Je kunt naast diplomatieke verbintenissen nu ook je stamboom vormen zoals jij dat wilt. Jij bepaalt wie met wie trouwt en familieleden die zich voldoende hebben bewezen in het veld kun je speciale taken en titels geven. Met dit laatste zorg je er weer voor dat ze betere krijgsheren, diplomaten of handelaren worden.

Total War: Attila (Foto: SEGA)

Voor de rest voelt Attila hetzelfde aan als Rome II. Het gebied is aanzienlijk groter, maar de mechanieken zijn hetzelfde. Je hebt verschillende facties waarmee je kunt spelen, elk met een eigen verhaal en speelstijl. Zo zijn er facties die op de vlucht zijn en slechts bestaan uit wat losse legers, maar zijn er ook facties in de hoek van de kaart die al een aardig rijk en leger hebben opgebouwd.

Met een grote verscheidenheid aan strategiekeuzes en heel groot speelveld moet het wel heel gek lopen wil Total War: Attila niet net zo’n goed strategiespel worden als Rome II. Het enige wat niet veranderd lijkt te zijn, zijn de laadtijden tussen je beurten in. Deze waren in de preview af en toe al akelig lang, dus ik vrees wederom het ergste voor het volledige spel. Wie daar mee kan leven zal zeker een hele toffe tijd hebben met Total War: Attila. Wie daar in Rome II problemen mee had, moet misschien nog maar een keer extra nadenken voordat ie het spel koopt.

Total War: Attila komt 17 februari uit voor pc en Mac.

Total War: Attila