Assassin's Creed IV: Black Flag

Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Elk najaar komt er een nieuw deel uit in de Assassin’s Creed-serie. Zo ook dit jaar in de vorm van Assassin’s Creed IV: Black Flag. Het enige verschil is dat er een nieuwe generatie consoles rond dezelfde tijd verschijnt. Gaat gamestudio Ubisoft blind voortborduren op de eerdere spellen of blaast er met de next-gen een nieuwe wind door de serie? Op de E3 mocht ik in een korte demonstratie meekijken naar met name de open wereld van het spel.


In Assassin’s Creed IV: Black Flag speel je Edward Kenway, de grootvader van Connor uit het vorige deel. Hij is kapitein op een piratenschip, maar is opgegroeid bij en opgeleid door de Assassijnenorde. Het hele verhaal speelt zich af in het Caribisch gebied. Het is net als in de eerdere delen een open wereld waar je zelf besluit waar je naartoe gaat. Je volgt de hoofdverhaallijn, kiest een sidemission of je stapt op je schip en gaat zomaar een rondje varen in het gebied vol met eilanden.

Alleen al in de open wereld is de invloed van next-gen heel duidelijk te zien. Wanneer je in een van de dorpen bent voor bijvoorbeeld reparatie en bevoorrading en je wilt weggaan, dan hoef je alleen maar op je schip te stappen en met een druk op de knop ga je de open zee op. Laadtijden lijken bijna niet meer te bestaan. Alleen als je naar een van de grote steden gaat moet het spel heel even laden. De ontwikkelaar die de demonstratie gaf zei hierbij dat je moet denken aan vijf tot tien seconden. Eigenlijk is dus ook deze laadtijd te verwaarlozen.

Het volledige gebied is op allerlei manieren een ontdekkingsreis. Het wemelt er uiteraard van de grotere en kleinere eilanden en op elk eiland is wel iets te doen of vinden. Soms ligt er een item dat je goed kunt gebruiken, maar soms kun je er ook schatkaarten vinden. Als je deze schatten gaat zoeken maak je weer kans op upgrades voor ondermeer je schip. Ook kom je op zee schepen tegen van de Spaanse en Engelse vloot. Hierbij heb je de keuze om ze te laten varen of om het gevecht met ze aan te gaan.

Er is sowieso een heleboel spelerkeuze in het spel. Je kunt meer doen dan kiezen om vijandige schepen wel of niet aan te vallen. Als je besluit aan te vallen, dan kun je er voor kiezen om het schip te verwoesten en een enkeltje bodem van de zee te geven of je kunt het schip sparen en overnemen. Heb je het schip overgenomen, dan ligt daar weer de keuze om de bemanning een kopje kleiner te maken of om ze op te nemen in je eigen bemanning. Hoe meer bemanning je hebt op je schip, hoe sterker het is in gevechten.

Een ander iets wat opvalt in dit spel is het feit dat Assassin’s Creed meer en meer een rpg aan het worden is dan een standaard actie-avonturenspel. Je hebt een eigen eiland met een huis, jouw assassin hide-out, dat je kunt upgraden voor betere prestaties in het spel. Daarnaast kun je jouw schip verbeteren met betere kanonnen en dergelijke, maar je kunt het sterker maken in gevechten door meer bemanning te werven. En uiteraard kun je jezelf beter maken door te sparen voor betere wapens en sterkere kledingstukken. Hoe beter je bent geüpgradet, hoe meer kans je maakt om gevechten met grote schepen te winnen.

Als laatste maakt Assassin’s Creed IV: Black Flag gebruik van een companion app voor je smartphone of tablet. Deze kun je inzetten als wereldkaart, maar ook als bron van informatie. Als je bijvoorbeeld besluit achter een schat aan te gaan, dan kun je de companion app eerst gebruiken als kaart. Wanneer je het eiland hebt bereikt waar de schat moet liggen, dan zet je de schatkaart in beeld en weet je precies waar je naartoe moet gaan.

De laatste twee en misschien wel drie spellen in de franchise lieten toch wel heel veel van hetzelfde zien en waren weinig vernieuwend. Assassin’s Creed IV: Black Flag doet hier duidelijk niet aan mee. Het is echt vernieuwend en is bijna een volwaardige rpg te noemen. Met de next-gen is er heel duidelijk een frisse en nieuwe wind gaan waaien in de franchise. De companion app is meer dan een wereldkaart op een andere plek, maar biedt echt toegevoegde waarde. Het ziet er schitterend uit en de grote open wereld biedt heel veel voor wat betreft gameplay. Assassin’s Creed IV: Black Flag is er weer één die je niet wil en mag missen. Iets wat niet altijd van de Assassin’s Creed-games was te zeggen.

Assassin’s Creed IV: Black Flag komt 1 november uit op Xbox 360, PlayStation 3 en Wii U. Later dit jaar komt de game ook uit op PlayStation 4, Xbox One en pc.