Marvel Heroes

Vorig jaar kwam dan eindelijk Diablo III uit. Na jaren wachten mochten we aan de slag met de opvolger van het alom geprezen Diablo II. Maanden van tevoren werden we lekkergemaakt door de marketingmachine van Blizzard. Uiteindelijk was het resultaat goed, maar kon het de torenhoge verwachtingen niet geheel waarmaken. De game voelde gewoon niet aan als de Diablo zoals we dat kenden. Kort daarna hoorden we nieuws uit onverwachte hoek: David Brevik, de grondlegger van de eerste twee delen van Diablo,  ging aan de slag met een Diablo-kloon in combinatie met Marvel. Supercombo, of toch niet?

Header

Brevik besloot een eigen game te maken met de eigenschappen van Diablo II gecombineerd met de superhelden uit het Marvel-universum. Ben je er nog? Nog niet kwijlend flauwgevallen? Mooi! Medio december was het dan eindelijk zover. FOK!games kreeg twee bètakeys om Marvel Heroes aan de gemuteerde tand te voelen. Kn0x en Pheno werden uit de hoge hoed getoverd en gedurende enkele weken zaten we braaf 's avonds aan de pc gekluisterd. Huwelijken zijn onder druk komen te staan met opmerkingen als "wat heeft Emma Frost dat ik niet heb?"

Toen kwam natuurlijk de eerste lastige keus: met welke superheld ga je beginnen. Standaard zijn er maar een beperkt aantal superhelden beschikbaar, maar je kunt andere superhelden kopen. "Kopen?" Ja kopen, want zo verdient de game zijn geld, via in-game purchases. "Maar je betaalt toch al geld voor de game?" Wrong! De game is free-to-play. Nog steeds niet flauwgevallen? It goes on!

MarvelHeroes-Fight1

Het nadeel van een bèta is dat niet alles af is, dus de eerste tijd was het nog niet mogelijk om samen te spelen. Dan maar forever alone op onze eigen zolderkamer de game testen. Later werd de server wel op gezette tijden opengegooid om samen te spelen. Bon, jammer dat we niet gelijk samen hebben kunnen beginnen, maar dat mag de pret niet drukken. We hebben ondertussen in singleplayer kunnen oefenen, dus nu eens opnieuw beginnen met om te zien waar het ons brengt. Kn0x koos voor Hawkeye, want wie houdt er niet van mannen in paarse pakjes. Pheno koos voor Deadpool, want Deadpool is volgens hem gewoon het meest awesome personage ooit, tenminste op oneven dagen. Maar op even dagen is dat Wolverine. Volgen jullie het nog? Pheno kan nog steeds niet kiezen tussen die twee.

Het valt al gelijk op dat er ontzettend veel elementen uit Diablo terugkomen in Marvel Heroes. Dat is natuurlijk logisch gezien de bedenker van dit spel, maar ook heel erg plezant omdat je weet hoe het spel in elkaar zit. De gameplay werkt praktisch hetzelfde als zijn grote voorbeeld. Je begint met een standaard skillset en gaandeweg kun je steeds meer skills krijgen door levels omhoog te gaan. Hierbij kun je zelf bepalen hoe jij je skills wilt opbouwen. Er zijn verschillende takken waar je uit kan kiezen om zodoende je eigen skill-set te bepalen. Je kunt je superheld dus tweaken precies zoals jij het wilt! Pas op, je kwijlt een beetje...

MarvelHeroes-Hulk

Wat maakte Diablo tot een top-franchise? Items en de daarbijbehorende customization! En vooral de honger naar betere, sterkere en unieke items om te patsen op het speelveld en in de chat. Dat weten de makers ook en er zijn dan ook heel veel items te vinden. Diezelfde items die je daarna toch weer net ietsje beter wil hebben en dus weer gaat spelen om die ene unieke drop te krijgen waar een superwapen met perfect gerolde stats uitkomt. Het voelt allemaal vertrouwd aan. De gameplay van Diablo in een jasje van 3D -modellen en meer hedendaagse technieken. Je kunt zelfs uniformen vinden van de Marvelhelden zoals die ook in bepaalde Marvel-generaties zijn gebruikt. Dus Spider-Man hoeft echt niet alleen maar in zijn rode kloffie door het beeld te slingeren.

Multiplayer is de grote troef van deze game. Er zijn momenten waarin je met meer dan twintig man een enorme sentinel aan moet vallen. Deze questen zijn niet bedoeld voor een persoon, al zullen er vast mensen zijn die het tegendeel gaan bewijzen. Hoe meer man er mee doen in zo'n level, hoe sterker de vijanden worden. Wil je met bekenden spelen is dat ook mogelijk. Je kunt een party vormen om op die manier zulke instances te doen met vrienden, een met clanleden of met je familie.

MarvelHeroes-wolverine

De game blijft in meer dingen trouw aan het Marvel-universum. Marvel zelf houdt het natuurlijk ook in de gaten, zodat er niet opeens nog meer tijdlijnen bij bedacht worden. Want die hebben we al genoeg door de comics en tekenfilmseries. In het begin start je op The Helicarrier van SHIELD die onder vuur wordt genomen door enkele bad guys. Je komt enkele gastjes tegen die je al snel omlegt en binnen no time staat de eerste Super Villain voor je neus: The Green Goblin. Zodra je Norman Osborn, zoals The Green Goblin eigenlijk heet, eindelijk hebt verslagen, ga je gelijk door naar een nieuwe locatie uit het Marvel-universum. De Savage Lands, Marvel is continu aanwezig in de game, in tegenstelling tot andere games waar de omgevingen saai zijn en je misschien maar twee of drie villains tegenkomt. Denk je dat je als superheld het makkelijk hebt, dan kunnen we je melden dat de vijanden die je tegenkomt niet van het kaliber Henk Zapperdeflap uit Schubbekutteveen zijn. Het is soms best pittig, want ze zijn met velen en vuurwapens blijven pijn doen, zelfs voor The Hulk.

MarvelHeroes-Deadpool

Als je nu nog steeds deze pagina leest in plaats van in een überhappy foetus-positie liedjes te zingen van Marvel-tekenfilms, dan kunnen we je vertellen dat deze game wordt zoals we hadden gehoopt dat Diablo III zou zijn. Er is niets te zien van die ommezwaai die Diablo III heeft gemaakt, want de gameplay en diversiteit van zijn voorloper staan als een huis. Diablo III moet dat nog bewijzen dat men nog meer builds maakt die ook verder dan hell-kunnen. Tot nu toe is het vooral veel van hetzelfde. Met Marvel Heroes gaan we terug naar de basics, terug naar de gameplay van Diablo II waar we zo'n fan van waren. Terug naar het samenkomen in vochtige kelders om met enkele lui te gaan spelen.

Het kan weer, maar dan natuurlijk met bekende superhelden. Want tsja, als je dan toch al bezig bent, kun je net zo goed even de Hack & Slash of the Century maken natuurlijk. Marvel Heroes is gratis trouwens, hadden we dat al verteld? Wil je andere helden dan kun je deze of versneld kopen, zodat je meteen met ze aan de gang kan. Free-to-play zonder echte gameplayvoordelen door extra te betalen. Dat moeten meer spellen doen. Marvel Heroes komt uit voor pc in de lente. Een Mac-versie is aangekondigd, maar wanneer deze uitkomt is nog niet bekendgemaakt.