Brave: The Video Game

Disney en Pixar slaan nogmaals de handen ineen en komen op 18 juli met een nieuwe animatiefilm: Brave. Een aantal dagen later komt de bijbehorende game uit voor een breed scala aan platforms. Brave: The Video Game komt op 27 juli uit voor pc, Xbox 360, PlayStation 3, Wii en Nintendo DS. FOK! kreeg de kans om de game alvast uit te proberen op PlayStation 3.

Brave vertelt het verhaal van Merida, een eigenzinnige en vrijgevochten jongedame en prinses van de Schotse clans. Als haar moeder haar wil uithuwelijken, verzet Merida zich tegen haar lot en de tradities van haar volk.

De game volgt ruwweg het verhaal van de film. In deze actiegame speel je (voornamelijk) met Merida. Rennend, springend en schietend baan je je een weg door een aantal kleurrijke gebieden, waarbij je af en toe puzzels oplost en nieuwe vaardigheden verzamelt.

En... actie!
Als oudste kind van de stoere en woeste Schotse koning weet Merida wel raad met pijl en boog en een zwaard. De actie spat van het scherm terwijl je het opneemt tegen zwijnen, vogels, rotsmonsters en nog veel meer. Bij de PlayStation-versie van de game voelt het springen, wegduiken en slaan heel natuurlijk aan. Voor het schieten van je boog kun je óf één van de schouderknoppen van de controller gebruiken óf de rechterjoystick. Dat is even wennen, maar al snel schiet je als volleerd boogschutter de ene na de andere pijl af.

Het systeem achter de game is simpel, maar degelijk: met behulp van 'charms' geef je bepaalde effecten aan je aanvallen. Zo schiet je met de vuur-charm vlammende pijlen af en heeft ook je zwaard een vlammend aura. Alle vijanden zijn zwak tegen een bepaalde charm, dus er komt ook nog wat strategie bij het vechten kijken. Doordat je meerdere soorten vijanden tegelijk kunt tegenkomen en heel simpel en snel van charms kunt wisselen, voelt de actie snel en vloeiend aan.

 

Niet te moeilijk
Uit alles blijkt dat deze game jongere/niet al te ervaren spelers op het oog heeft, want het werd in de speelsessie nooit erg moeilijk. Als je, zoals ik, niet al te behendig bent met wegduiken en schieten, kun je redelijk snel in het stof happen, maar de game is erg vergeeflijk op dat punt. Je hebt redelijk wat levenspunten en je hoeft nooit ver terug te beginnen. Ook helpt de game je met het herkennen van welke charm je waar moet gebruiken door middel van kleine icoontjes.

De puzzels die ik in de korte speelsessie zag, waren ook niet al te moeilijk: variërend van een aantal doelen raken met pijlen tot een drietal knoppen die in bepaalde volgorde ingedrukt moeten worden.

Beren, beren, beren
Leuker (en iets moeilijker) werd het toen de drie kleine beertjes om de hoek kwamen kijken. Tijdens het spel kregen we ineens een puzzel voorgeschoteld als drie kleine beren. Je kon de beertjes één voor één besturen om een bepaalde combinatie van hendels over te halen. Dat was erg leuk gedaan.

Beren spelen een belangrijke rol in de film (ik zal niet verklappen welke) en ze zorgen in de game voor leuke extra's, zoals  bovengenoemde puzzel. Ook mag je ergens als een grote beer vechten. Hopelijk zitten er meerdere van dat soort puzzels en vechtscènes in de game, want het zorgt voor een goede afwisseling. Gezien het verhaal van Brave is dat wel te verwachten.

Multiplayer Mayhem
Een laatste punt dat we konden uitproberen, was de co-op. In de consoleversies van het spel is het mogelijk om met z'n tweeën te spelen. De tweede speler speelt dan een will-o'-the-wisp (dwaallicht) die, ondanks dat het een geestachtig wezentje is, flinke klappen kan uitdelen.

Je speelt met z'n tweeën op hetzelfde scherm, wat zowel voordelen als nadelen heeft. Als je niet oppast, val je al snel buiten beeld, waarna het lastig is om te zien waar je heen gaat. Echter, als je te ver achter raakt, word je automatisch naar de plek van de andere persoon geteleporteerd. Zo kun je nooit te ver achter raken. Bovendien betekent dat dat je niet op elkaar hoeft te wachten. Als één van de twee even weggaat, kan de ander gewoon verder spelen.

Hoewel Brave gericht is op een wat jonger publiek, kan de oudere generatie ook genoeg plezier aan deze game beleven. En de cutscenes, bestaande uit prachtig getekende scènes, zijn een lust voor het oog. Hou je van Disney, Pixar, animatie, Schotse hooglanden, beren en/of actiegames, dan is dit zeker een game om naar uit te kijken.

Brave: The Video Game verschijnt op 27 juli voor pc, Xbox 360, PlayStation 3, Wii en Nintendo DS