Game & Wario

Nintendo zou Nintendo niet zijn zonder een verzameling mini-games om de mogelijkheden van hun nieuwe console te tonen. Hiervoor hebben ze natuurlijk al Nintendo Land, waarin je in Nintendo-thema allerlei mini-games kunt spelen die optimaal gebruik maken van de nieuwe Game Pad voor Wii U. De ideeën waren echter nog niet uitgeput en dus zal ook Game & Wario gaan verschijnen, eveneens een mini-gamesverzameling.

Game & Wario

Ik ben groot fan van de Wario Ware-games voor GameBoy Advance en GameCube en had dan ook de hoop dat Game & Wario een soort gelijke game zou zijn. Helaas bestaat Game & Wario niet uit zo'n honderd absurde micro-games, maar uit een stuk minder mini-games die ook nog eens redelijk gewoon zijn. Hoeveel precies is nog onbekend, maar in de demo waren een viertal afwisselende mini-games speelbaar. Drie hiervan waren geschikt voor één speler, de andere kon met twee tot vijf spelers gespeeld worden.

In Arrow moet je de Game Pad met daarop een boog, voor je houden en daarmee pijlen afschieten door je vinger achteruit te trekken en dan los te laten. Uiteraard is het belangrijk om hierbij je Game Pad goed richting je tv te mikken en daarmee alle mannetjes af te schieten. Om extra schade toe te brengen kun je op mijnen schieten of juist op niespoeder. Als de mannetjes te dichtbij komen verschijnen ze op je Game Pad, waar je ze kunt doden door erop te tikken. Als alle vier je aardbeien zijn gestolen door de mannetjes ben je game-over. Het spel begint redelijk simpel, maar wordt wel steeds lastiger met nieuwe waves en zelfs een soort eindbaas waar je het tegenop moet nemen door gericht op zijn zwakke plekken te schieten.

Game & warioGame & Wario

Een heel ander soort spel is Ski. Hier moet je, zoals de naam misschien al verklapt, naar beneden skiën. Door je Game Pad heen en weer te bewegen kun je door de slalompoortjes heen om een zo snel mogelijke tijd neer te zetten. In Shutter gebruik je de Game Pad als een camera waarmee je verstopte criminelen moet vastleggen op de gevoelige plaat. Hierbij krijg je punten afhankelijk van hoe goed je foto is. Een foto waarbij je iemand alleen maar van ver af van de zijkant ziet is bijvoorbeeld minder punten waard dan een close-up waarbij iemand de lens in kijkt. Inzoomen en geduld hebben kunnen je de perfecte foto opleveren, maar je fotorolletje kan maar een beperkt aantal foto's bevatten en je hebt ook maar beperkt de tijd.

Deze drie spelletjes zijn op zich best leuk voor een keertje, maar mini-games worden pas echt leuk als je ze met anderen kunt spelen. De laatste mini-game die speelbaar was in de demo was Fruit. In Fruit speelt de persoon met de Game Pad een kleine crimineel die in een drukke stad appels moet pikken. Alle andere spelers moeten goed opletten en proberen te achterhalen welk van de figuren die op het scherm rondlopen precies de appeldief is. Dit is een stuk lastiger dan je denkt, want de dief moet zorgen dat zijn diefstal niet teveel opvalt door gebruik te maken van bijvoorbeeld een bus die door het scherm rijdt en het zicht een beetje blokkeert en er wordt een aantal keer aangegeven in welk deel van het scherm de dief zich bevindt. Voor de speurders is het erg lastig omdat je meerdere punten met appels in de gaten moet houden en er veel beweging is op het scherm. Een simpel principe dus, maar wel erg leuk om te spelen.

Game & Wario

Grafisch heeft Game & Wario een aparte stijl. De game bevat geen Mii's zoals bijvoorbeeld wel in Nintendo Land. Het enige bekende figuur dat je tegenkomt is Wario zelf in de vorm van een besnorde boog om mee te schieten en een vreemd geel wezentje bekend uit de Wario Ware-games. Het spel ziet er erg cartoonesk uit met bijvoorbeeld erg hoekige gele figuren overal en redelijk simplistische omgevingen.

Conclusie
Of Game & Wario de moeite waard gaat worden is nog moeilijk te zeggen. Van de vier mini-games die nu beschikbaar waren, was er maar ééntje echt leuk, en dat is vooral omdat die mini-game speelbaar is met meerdere spelers. Mini-games zijn sowieso nooit zo leuk in je eentje dus heel vreemd is dat niet. Hoeveel mini-games de game in totaal zal bevatten is nog onbekend, net als de verhouding tussen single- en multi-player mini-games. Nintendo Land en Game & Wario staan beide gepland om rond de launch van de Wii U te zullen verschijnen en zijn beide mini-games verzamelingen. Van deze twee biedt Nintendo Land, voor zover nu bekend, leukere mini-games. Wat er precies 'Wario' aan deze game is, is ook nog onduidelijk. Het lijkt er vooralsnog op dat Wario voornamelijk in de titel staat om meer exemplaren te verkopen, want de game voelt en lijkt niet op een willekeurige Wario-game. Game & Wario is een game die je dus enkel in de gaten moet houden als je een erg grote fan bent van mini-games of geen vrienden hebt om multiplayer mini-games mee te spelen. In alle andere gevallen kun je waarschijnlijk beter Nintendo Land in de gaten houden.

Game & Wario verschijnt exclusief voor Wii U rond de launch van de console.