Zombi U

De Wii is altijd gepromoot als de spelcomputer waarmee je met het hele gezin samen vrolijke spelletjes kunt spelen, zoals spellen als Wii Sports, Mario Party en New Super Mario Bros laten zien. Het aantal games dat puur op volwassenen is gericht, is op één hand te tellen. Voor de Wii U zijn dezelfde soort vrolijke gezinsspelletjes aangekondigd zoals Nintendo Land en New Super Mario Bros 2, maar daarnaast zullen ook de volwassen games hun opwachting maken op de nieuwe console met als belangrijkste titel de zombiegame Zombi U.Zombi U header

Dood is dood
In Zombi U speel je een gewone burger ten tijde van een grote zombieplaag. Zombies lopen over de uitgestorven straten in de hoop ergens wat heerlijke hersens tegen te komen, en laat jij nou net nog een vers setje hebben en dus letterlijk in trek zijn. Je moet proberen te overleven, wat een stuk makkelijker gezegd dan gedaan is. Mocht je het niet overleven dan is het gelijk einde verhaal voor je personage. Ben je gedood door een zombie, dan wordt je lichaam een zombie, terwijl jij als speler gereïncarneerd wordt in een ander levend persoon. Al je items horen echter bij je oude lichaam, dus die ben je kwijt totdat je je oude zelf weer tegenkomt en een kopje kleiner maakt. Dit systeem van één keer geraakt worden is dood zorgt ervoor dat je erg voorzichting te werk moet gaan en dus niet ergens doorheen kunt rushen omdat je later wel weer ergens een med-kit oppakt.

Zombi UZombi U

Zoals in veel survivelgames zijn wapens en ammunitie hiervoor zeldzaam. Wapens die je meer tegen zult komen zijn slag- en steek-wapens zoals knuppels en messen. Het nadeel van slag- en steekwapens is dat je dicht bij de zombie in de buurt moet komen om het te kunnen gebruiken, wat weer erg lastig is omdat je na één krabbel of beet van een zombie al dood bent. Goed gebruikmaken van je inventory is dus belangrijk want het hebben van een zaklamp is leuk, maar zonder batterijen sta je nog steeds in het donker. Je inventory is verdeeld over vier zakken waar één ding in past en een rugtas. De items in je zakken kun je snel pakken, maar iets uit je rugzak pakken duurt langer en kun je dus niet zomaar doen tijdens een gevecht.

De Game Pad
Zombi U wordt exclusief voor de Wii U gemaakt en maakt gebruik van de mogelijkheden die de spelcomputer biedt, zoals de nieuwe Game Pad-controller. Het spel speel je dan ook met deze controller. Het spel speelt zoals een shooter met twee analoge sticks om te bewegen en rond te kijken en een trigger om te schieten. Tot zover weinig bijzonders, maar natuurlijk heeft de Game Pad een touchscreen waarop je al je inventaris kunt zien en kunt gebruiken. Bovendien kun je altijd even snel een blik werpen op een mini-map van de omgeving. Daarnaast kan je de Game Pad gebruiken om een scan van de omgeving te maken. Als je op een schouderknop drukt en de Game Pad als een soort camera om je heen beweegt kun je de belangrijke dingen in de omgeving zien. Erg handig aangezien het spel zelf nogal donker is. Zo kun je bijvoorbeeld zien waar er items of ammo te halen is en of die persoon in de verte echt dood is, of je wellicht nog aan kan vallen.

Zombi U

Multiplayer
Tijdens de speelsessie kon ook de offline multiplayermodus gespeeld worden. Hierbij speelt de ene persoon met een pro-controller het spel alsof het een gewone shooter is, terwijl de andere speler met de Game Pad strategisch aan de slag gaat. De bedoeling is om als eerste vijf keer een baken te veroveren. De speler met de gewone controller heeft hierbij het voordeel dat hij sneller is en makkelijk wendbaar. De strategische speler met de Game Pad heeft een minimap op het scherm en kan daar zombies op plaatsen. Elke zombie heeft zijn eigen voordelen. Zo is er de goedkope zombie die vrij weinig schade toe kan brengen, maar wel prima een gebied bezet kan houden. Er is één zombie die daadwerkelijk bakens kan veroveren en er zijn aanvallende zombies waarbij de beste natuurlijk veel meer resources kost dan de gewone zombie. Resources worden automatisch bijgevuld, maar dit duurt even dus een goede strategie bedenken is belangrijk. Het is in ieder geval een erg leuke vorm van multiplayer en weer eens wat anders dan gewoon capture the flag. Het lijkt alleen alsof het nog niet helemaal gebalanceerd is en de strategische speler het makkelijker heeft, maar die conclusie mag op basis van twee spelletjes nog niet getrokken worden.

Conclusie
Al met al lijkt Zombie U een prima Wii U game te gaan worden. De game is erg sfeervol en door het één keer besmet is dood-systeem ga je veel voorzichtiger spelen dan in een willekeurige andere survivalgame. De multiplayermodus is daarnaast vernieuwend en leuk, al is het natuurlijk nog wel even afwachten hoe uitgebreid deze modus gaat worden en daarmee ook hoe lang het leuk blijft. De eerste indruk is in ieder geval positief en het is fijn om te zien dat de volwassen gamers die niet zo blij worden van vrolijke spelletjes voor de hele familie voor de Wii U niet vergeten worden.

Zombi U verschijnt exclusief voor Wii U. Een releasedatum is nog niet bekend.