Diablo III

Spelen maar

Maar dan de hamvraag: hoe speelt het? Gaat het de verwachtingen waarmaken? De build die ik speelde was een oudje uit 2010. Maar na een paar uur spelen kan ik eigenlijk vrij kort zijn: mijn sociale leven wordt weer op een laag pitje gezet als het uit is. Natuurlijk is er ondertussen genoeg getweaked, getuned en aangepast, maar in de basis is dit Diablo zoals het spel hoort te zijn.

In de demo waren alle klassen speelbaar. Ik weet, zoals zoveel spelers, nog niet met welke klasse ik het spel voor het eerst ga spelen. Gelukkig heb ik tijd zat, dus ik wil ze allemaal in actie zien! Als eerste ga ik voor de als laatst aangekondigde demon hunter. Het spel begint in een kerker, waar je eerste opdracht op je wacht: versla King Leoric. He, die ken ik nog uit het eerste deel van de serie. Zou hij ouder zijn geworden?

Diablo IIIDiablo III

Als eerste valt de grafische pracht op. Ten opzichte van de bitmaps waar we het eerst mee moesten doen is Diablo III een enorme sprong vooruit. Alles bestaat uit 3D-modellen, zodat je ook hoger dan 800x600 kan spelen. In eerdere delen was alles opgebouwd uit sprites. Dit betekende dat de ontwikkelaars nieuwe sprites moesten maken wilden ze een andere resolutie aanbieden. Nu zijn we als speler daar niet meer aan gebonden en kunnen we op onze HD-televisies een niet-blokkerige Diablo III spelen. Het zijn dan wel 3D-modellen, maar helaas kunnen we de kijkhoek niet veranderen. Het grootste commentaar dat eerder op de grafische stijl geleverd werd valt honderd procent mee. Dit is geen World of Warcraft. Logisch ook, want het spel maakt ook gebruik van een heel andere grafische engine. De sfeer komt fantastisch over: mistige afgronden onder de bruggen die je passeert, een bedompte dode sfeer in de gangen. Die vrolijke kleurtjes van World of Warcraft zijn afwezig, dit is Diablo met een eigen sfeer.

Diablo IIIDiablo III

De demon hunter is gespecialiseerd in vallen en boog. Een combinatie van amazon en assassin en dat speelt heerlijk. Een van de skills die je tot je beschikking hebt is 'Entangling Shot'. Dit bindt je tegenstander aan een andere tegenstander. Als je die spamt op een hele groep heb je ze als een cowboy bij elkaar gedreven. Daarna gaan we voor het echte werk met de bola als wapenskill. Hiermee gooi je explosieve bola's naar de nek van een tegenstander. Deze wikkelen zich om hem heen en door de uiteindelijke knal krijgt de omliggende groep ook nog schade.

Simpel is het soms al niet. Potions zijn een stuk schaarser geworden in dit derde deel. Ze zijn niet zo belachelijk veel aanwezig als in Diablo II, waar je eigenlijk nooit zonder zat. Full rejuvination-drankjes waren op de hell-moeilijkheidsgraad rijkelijk aanwezig. Dat is in Diablo III anders, maar er is wel een andere manier om te genezen. Dit keer liggen er ook drankjes die je als medikits moet zien: door erover heen te lopen krijg je leven terug. Je zult vijanden moeten doden om deze drankjes te krijgen.

Diablo IIIDiablo III

Je gaat dus niet als een malle richting elke massa vijanden, je moet het doseren. Terugtrekken is geen schande in dit spel. De 'normale' vijanden kunnen in groten getale al aardig voor problemen zorgen, maar de echte unieke vijanden, zoals de champions, maken het een stuk lastiger. Ze hebben meestal extra gaven, zoals een elektrisch veld dat jou schade geeft. Sommigen kunnen teleporteren en zullen achter je aan blijven jagen totdat je ze dood hebt. Of totdat jij het loodje legt, dat kan natuurlijk ook.

Omdat nog veel gaat veranderen voordat Diablo III uit is, is het zinloos om alle skills en spullen op te noemen. Bovenstaande is gebaseerd op de allerlaatste informatie die te vinden is van Blizzard zelf. Geen geruchten en geen ideeën van fanboys. Verwacht een uitgebreide preview van de gameplay als de echte bèta uit is, want dat ligt veel dichter bij de uiteindelijke versie. De previewbuild die gespeeld is smaakt naar meer.

Diablo IIIDiablo III

Nog steeds weet ik niet met welke klasse ik ga spelen, de witch doctor of demon hunter. Of toch de monk? Wat maakt het ook uit, ik weet zeker dat ik ze allemaal ga spelen, meerdere builds en meerdere jaren. Daar zorgen de verzamelkoorts, de uitstekende online faciliteiten en een hoop multiplayerplezier wel voor. Blizzard hoopt Diablo III dit jaar nog uit te brengen voor Windows en Mac OS. Maar de kans dat het 2012 wordt is groot. Het bedrijf is ook bezig te experimenteren met een consoleversie. Of en wanneer deze uit gaat komen is onbekend.