Dubbel Spaans snelwandelgoud op EK in Berlijn

heywoodu

Op de Europese kampioenschappen atletiek in Berlijn heeft Spanje zaterdagochtend dubbel goud gepakt bij het snelwandelen. De 20 kilometer stond voor zowel de mannen als de vrouwen op het programma en de twee wedstrijden startten ook nog eens tegelijkertijd - de mannen zouden pas na de vrouwenwedstrijd starten, maar door een gaslek liep het programma vertraging op.

Bij de vrouwen was het de jonge Litouwse Zivile Vaiciukeviciute die aanvankelijk een tijd de leiding had, maar zij werd bijgehaald door de niet veel oudere - maar toch al ervaren - Tsjechische Anezka Drahotova. Zij was lang sterk op weg, maar uiteindelijk was het de Spaanse Maria Perez, zelf ook nog maar 22 jaren jong, die langszij kwam en in een kampioenschapsrecord van 1:26,36 uur naar het goud wandelde, voor Drahotova en de Italiaanse Antonella Palmisano.

Bij de mannen duurde het lang voor er echt een duidelijk beeld begon te ontstaan, want lange tijd bleef een grote groep samen. De Spanjaarden Alvaro Martin en Diego Garcia openden in de laatste kilometers de aanval en alleen de Rus Vasiliy Mizinov kon volgen. Martin liep in de beslissende fase weg bij de rest en pakte in 1:20,42 het goud. Op zes seconden eindigde Garcia met zilver door Mizinov net te kloppen, terwijl de Italiaan Massimo Stano één seconde naast het brons greep.