Code geel & Nationaal Hitteplan weer van kracht

Monique Verlind (DJMO)

Op 2 augustus 2018 is het hitteplan geactiveerd voor de provincies Limburg, Noord-Brabant, Gelderland, Utrecht, Overijssel en Drenthe. KNMI heeft code geel afgekondigd voor deze provincies. Het RIVM waarschuwt deze regio’s voor enkele dagen hitte en roept op extra aandacht te besteden aan groepen kwetsbare mensen om gezondheidsproblemen zoveel mogelijk te beperken.

Volgens de voorspellingen van het KNMI loopt de temperatuur in de genoemde provincies de komende dagen op naar waarden tussen de 30 en 35 graden. Ook in de nacht wordt niet veel kouder dan een graad of 20.

Aanhoudend warm weer brengt gezondheidsrisico’s met zich mee voor kwetsbare groepen mensen zoals ouderen, mensen in zorginstellingen, jonge kinderen, chronisch zieken en mensen met overgewicht. Deze mensen zijn extra kwetsbaar bij hoge temperaturen. Het is belangrijk alert te zijn op uitdroging en oververhitting. Ook baby's en jonge kinderen hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken.

Vorige week activeerde het RIVM het hitteplan voor heel Nederland. Toen was het in het hele land extreem warm. Komende dagen voorspelt het KNMI vooral in het zuiden en oosten hoge temperaturen. In de andere delen van Nederland wordt het minder warm.

Tips om de hitte te doorstaan: 

• Drink voldoende;
• Draag dunne kleding die enige bescherming biedt tegen verbranding door de zon;
• Zoek de schaduw op;
• Smeer de huid in met zonnebrandcrème;
• Beperk lichamelijke inspanning in de middag;
• Houd de woning koel door tijdig zonwering, ventilator of airconditioning te gebruiken
• Let extra op mensen in je omgeving die zorg nodig hebben.

 Heb je het koud? Verhuis dan maar naar Death Valley

Code Geel & Nationaal Hitteplan weer van kracht (afbeelding KNMI)
Code Geel & Nationaal Hitteplan weer van kracht (afbeelding KNMI)